Lilie - uprawa - cz.4
- alicjakowal
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 paź 2013, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lilie - uprawa - cz.4
Kurczę, tak czytam o Waszych liliach i myślę wow! Macie po 100-200 kwiatów, ależ to musi pięknie wyglądać. Ja mam jedynie 5 cebulek w swoim ogrodzie, które kwitną bardzo ładnie, co roku. Mam same białe i chyba w następnym sezonie wreszcie kupię jakieś kolorowe, ładne odmiany. Jakie odmiany najbardziej polecacie?
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja oczywiście polecam azjatyckie.
Na początek dobre są takie "wytrzymałe" i dobrze rozrastające się odmiany. U mnie najlepiej sprawują się: Brunello (pomarańczowa), Gironde (żółta), Little Kiss (łososiowa, teoretycznie pełna - w praktyce często tylko brak pylników), Coopers Crossing (pomarańczowa z czarnym brushmarkiem).
Na początek dobre są takie "wytrzymałe" i dobrze rozrastające się odmiany. U mnie najlepiej sprawują się: Brunello (pomarańczowa), Gironde (żółta), Little Kiss (łososiowa, teoretycznie pełna - w praktyce często tylko brak pylników), Coopers Crossing (pomarańczowa z czarnym brushmarkiem).
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
Ja też mam pytanie, w tym roku miałam pierwszy raz lilie, czy warto oglądać cebulki w celu rozdzielenie, czy lepiej nie ruszać i za rok oglądać?
Ja bym w przyszłym roku na jesień zobaczył-będzie co oglądać.
Początkujący
- alicjakowal
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 paź 2013, o 10:15
Odmiana Little Kiss - śliczna, przynajmniej ze zdjęć, które znalazł mi google ;) poza tym odmiana Gironde musi pięknie wyglądać w ogrodzie, taka soczyście żółta
Bardzo dziękuję za porady!
Bardzo dziękuję za porady!
Witam wszystkich miłośników lilii Lilie to jedne z moich ulubionych roślin ogrodowych, więc trochę ich u mnie mieszka Znalezłem cztery fotki z tegorocznych kwitnień, więc dla przypomnienia lata... moje cebulki:
W przyszłym sezonie, mam nadzieję, będę mógł pokazać ich więcej (muszę wyrobić nawyk uwieczniania ). W tym roku posadziłem czerwone turbanowe (podobno jakaś stara odmiana) i (już trzeci raz) landini, które przy wcześniejszych próbach zakwitały na różowo
Pozdrawiam
W przyszłym sezonie, mam nadzieję, będę mógł pokazać ich więcej (muszę wyrobić nawyk uwieczniania ). W tym roku posadziłem czerwone turbanowe (podobno jakaś stara odmiana) i (już trzeci raz) landini, które przy wcześniejszych próbach zakwitały na różowo
Pozdrawiam
Mateusz
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na wyprzedażach bym nie radziła. Diabli wiedzą skąd pochodzą takie cebulki i czy nie były chłodzone - a wtedy wyrosną w zimie, zmarzną i będziesz za nimi płakać. O tej porze już bardziej się opłaca na wiosnę.
PS: Twoje lilie są wyjątkowo ładne, zwłaszcza w takich kępkach. Ciemnoróżowej i czerwono-pomarańczowej po prostu zazdroszczę .
PS: Twoje lilie są wyjątkowo ładne, zwłaszcza w takich kępkach. Ciemnoróżowej i czerwono-pomarańczowej po prostu zazdroszczę .
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
Ślicznie dziękuję za odpowiedź. poczekam do wiosny, choć miejsca coraz mniej i nie pamiętam nawet co gdzie posadziłam. Najwięcej mam białych rosną jak szalone.
Pozdrawiam wszystkich miłośników tych pięknych kwiatów.
Pozdrawiam wszystkich miłośników tych pięknych kwiatów.
Te białe z pierwszego zdjęcia są piękne...
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Już koniec Lili na ten rok . Ostatnia biała już zrzuciła kwiat No nic zostało czekać do lata ;)
Maniak roślin egzotycznych
Do następnego latastalewiak pisze:Już koniec Lili na ten rok . Ostatnia biała już zrzuciła kwiat No nic zostało czekać do lata ;)
- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49