Pierwszy storczyk,początki kolekcji - opieka nad storczykami,problemy

ODPOWIEDZ
apsik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 sie 2008, o 08:33

Biedne storczyki Asi -POMOCY

Post »

Witam. Jestem nowa na forum. Zainspirowana storczykami u mojej mamy zapragnęłam mieć swoje.
Mam 7 storczyków. Jednego uśmierciłam niestety. Tylko jeden jak na razie ma kwiaty. Inne, które po raz drugi miały pędy kwiatowe, to były takie ubogie. Storczyki stoją na marmurowych parapetach. Podelwam raz w tygodniu-niestety wodą prosto z kranu.
Storczyki mają od rana do godziny 12-13 mają słońce. W lato spuszczam roletę. Po przemeblowaniu pokoju, kwitnącego storczyka przeniosłam na komodę. Jest w jasnym miejscu ale nie bezpośrednio na słońcu.
Robiąc zdjęcia do mojego tematu, znalazłam w jednej doniczce w korze pewnych gości, których tydzień temu nie było-grzyby. Rozumiem, że teraz pora na grzybobranie :wink:
Storczyki jak widać są w osłonkach ale w każdej jest włożony szklany mały świecznik, żeby doniczki nie stały w ociekającej wodzie.
Proszę o rady co z nimi zrobić, żeby w końcu zakwitły i cieszyły oko.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudne masz storczyki :)
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Podłoże zostało zasolone podlewaniem kranówką. To ten biały nalot. Storczyki wstawia się do przegotowanej i odstałej wody z dodatkiem nawozu do storczyków. Moczenie doniczki to 15-20 minut i odstawiamy. Moczenie nie raz na tydzień, ale dopiero wówczas, gdy korzenie widoczne przez doniczkę będą srebrzyste, a doniczka leciutka, czyli co 10- 14 dni.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Asiu witaj na forum. Obrazek
Zauważyłam, że Asiek jest tu coraz więcej. :lol:
apsik
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam witam wszystkie Asie :P
Wprowadzam zmiany i od jutra podlewam storczyki przegotowaną wodą. Słyszałam, że destylowana też jest dobra :) .
Postaram się gdzieś je przenieść. Może to im pomoże troszkę odżyć.
Dzisiaj widziałam pięknego storczyka w kwiaciarni i już prawie miałam go w ręku.....ale tak sobie pomyślałam, że najpierw zadbam o moje.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Asiu destylowaną używałam, ale przy większej ilości storczyków znacznie podniosły się koszty podlewania :D
Ale przez jakiś czas warto przestawic się tylko na wodę destylowaną
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Asiu apsik, jeszcze raz popatrzyłam sobie na fotki twoich storczyków i dopiero teraz zauważyłam, że Phalaenopsis wypuścił ci pęd kwiatowy. Najwidoczniej podlewanie kranówką tak bardzo mu nie zaszkodziło. ;-)
apsik
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Wanda, ten pęd to już od zimy jest. Wyrósł i tak został. Może za zimno mu było na tym oknie. Chociaż jeszcze dwa storczyki mi zakwitły w międzyczasie.
Trudno. Od wczoraj wprowadzilam zmiany i są podlewane wodą przegotowaną tzn. Wlewam do zlewu i wszystkie storczyki stawiam według polecenia na 25-30 min. żeby się napiły. Czas pokaże.
Awatar użytkownika
AUREA
100p
100p
Od: 1 sie 2008, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Asiu :D

Najlepiej by było , gdyby Twoje storczyki dostały nowe podłoże.
Twoje cambrie mają za mało wilgoci wokół , dlatego listki rosną w harmonijkę i psełdobulwy są mocno podmarszczone , odbija się to również na kwitnieniu , jest po prostu słabsze .
Pozdrawiam cieplutko Małgosia.
iris
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 sie 2008, o 19:00

Post »

Dziś rano zauważyłam, że jedna łodyga z liśćmi zaczyna gnić, więc ja odcięłam i przesadziłam storczyka. Okazało się, że stare podłoże zmieniło się z kory w sypką formę, zgniłych korzeni nie było, ale zaraz pod bulwą było coś co przypominało gąbkę i się rozkruszyło :?: nie wiem co to było ale mam nadzieję, że dobrze zrobiłam...
Pozdrawiam wszystkich storczykomaniaków :)
Awatar użytkownika
Ceres
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sie 2008, o 15:54

Choroba storczyka. Prosze o pomoc!

Post »

Witam serdecznie !

Około 3 tyg. temu dostałam w prezencie swojego pierwszego storczyka. Osoba wybierająca kwiat w kwiaciarni urzeczona kwiatostanem, nie zauważyła na liściu drobnego ciemnego przebarwienia. Obecnie zakażenie znacznie się poszerzyło. Brunatno-żółte przebarwienie zdominowało liść. Dodatkowo choroba zaatakowała sąsiednie liście. Orchidea zaczyna gubić kwiaty, a pąki kwiatowe usychają...

Przejrzałam troszkę materiały zamieszczone na temat chorób storczyków i zaobserwowane objawy przypominają mi - bakteryjną plamistość liści. Aczkolwiek nie jestem pewna swojej diagnozy :? . Proszę więc o konsultacje.

Moje pytanie brzmi :
1) Co to za choroba ?
2) Jaki preparat ochronny roślin zastosować ?
3) Czy usunąć zakażone liście ?
4) Jak dbać o roślinę w trakcje jej osłabienia spowodowanego ową infekcją ?

Poniżej zamieszczam zdjęcia obecnego stanu rośliny:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Strasznie jestem zmartwiona tym co się dzieje z rośliną :cry: . Bardzo proszę o dobre rady odnośnie problemu.

Gorąco pozdrawiam !
Katarzyna. :P
"te pytania są tendencyjne.."
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po pierwsze to nie Paphiopedilum tylko falenopsis. Ja zastosowałabym koktail alkoholowy 1:3 - 1 część wody, 3 części alkoholu. Tym trzeba przetrzeć dokładnie same plamy a potem oprysk topsinem. Odizoluj roślinę. Ale szczerze mówiąc to nie wygląda dobrze. :roll:
Awatar użytkownika
Ceres
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sie 2008, o 15:54

Post »

dewuka pisze:Po pierwsze to nie Paphiopedilum tylko falenopsis.
upsss :oops: ! ale gafa...

Roślina stała w towarzystwie fiołka i amarylisa. Zgodnie z sugestią odizolowałam ją od reszty.
"te pytania są tendencyjne.."
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”