Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Posty: 733
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Opolskie cudne

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Czy macie jakiś przepis na cukinię pasteryzowaną?Mam duże owoce,które wymagają obrania,odpadają również wszelkie wersje z octem.Szukam raczej czegoś,co przyda się zimą np.jako dodatek do leczo.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Posty: 642
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Biegun Zimna i Nędzy

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Danutka66, na pasteryzowaną nie znam, ale na pewno takie istnieją, za to jeśli masz trochę miejsca w zamrażarce, to raczej pokrój sobie tę cukinię na pożądanej wielkości kawałki i zamrażaj - do leczo idealne i najmniej roboty, bo można wrzucić na patelnię/do gara bez rozmrażania! Ja te największe "maczugi" tak właśnie załatwiłam :) Wracając do pasteryzacji - może jestem początkująca, ale parę zasad gry już poznałam. Wydaje mi się, że jeśli lekko osolisz i lekko zakwasisz sokiem z cytryny zalewę do pokrojonej cukinii i zapasteryzujesz 10-20 minut, to się nie zepsuje. Jeśli masz tego duuużo, to zrób to metodą doświadczalną - najpierw jeden słoik, który po pasteryzacji i ostudzeniu otworzysz i sprawdzisz, czy cukinia nie jest zbyt miękka, zbyt słona/kwaśna, i wg tego zmodyfikujesz przepis. Cukinia jest potulnym i ugodowym warzywem - musi się udać.

Beatrice, ogórków kiszonych nie dostanę! Bo w tym cały jest ambaras, że jak wszyscy chcą naraz, to... w tym roku nikt nie zrobił :D Tzn. ja zrobiłam 6 słoików, na próbę, bo robiłam pierwszy raz w życiu. Dziś akurat zeszłam do piwnicy (zimne, ponure miejsce z bardzo niskim sklepieniem - w sam raz na słoiki), żeby podejrzeć co u nich słychać, tych ogórków. W świetle latarki zalewa wydaje się przejrzysta, a ogórki nie zgniły. Może coś z tego będzie, ale 6 słoików na całą zimę to mało. Bałam się ryzykować na pierwszy raz zepsuć więcej ;-)
Rodzinę od strony Mamy mam FANTASTYCZNĄ, to prawda. Co prawda 120 km ode mnie, ale w razie konieczności przylecieliby nawet rowerem wodnym ;-)

Anulab - mam nadzieję, że w przyszłym roku będę o tym pamiętać, żeby najpierw miksować, potem przecierać ;:223
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Posty: 642
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Biegun Zimna i Nędzy

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Jeszcze do Danutki - znalazłam w necie taki przepis na cukinię pasteryzowaną, gdzie krążki lub kawałki cukinii układa się w słoikach i zalewa gorącą zalewą w składzie:

3 szklanki wody
3 dkg soli
1 dkg cukru
1 dkg kwasku cytrynowego

A potem pasteryzuje 15-20 minut.
W przepisie jest jeszcze koper, pieprz, liść laurowy i cebula, ale jeśli chcesz jak najmniej "ingerować" w oryginalny smak cukinii, to kopru bym nie dawała (ciężko go sobie wyobrazić w leczo), o cebuli w przetworach różnie gadają, pieprz i liść laurowy - nie wiem, na ile to zmieni smak cukinii. Kwasek cytrynowy zawsze zamieniam na sok z cytryny, kiedy mogę unikam sztucznych dodatków.
Spróbuj, powinno się udać :)
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1208
Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Wczoraj otworzyłam pierwszy sloik z cukinią z curry, niebo w gębie , ten przepis zostaje już na zawsze ze mną.....jak duża cukinia to naprawdę jest troszkę uciążliwe , ja same młode w tym roku przerabiałam ....nie żałuję , smaczne przetwory....
Bożena
Awatar użytkownika
Galicjanka
100p
100p
Posty: 172
Od: 16 wrz 2013, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Przemyśl

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Oj jeszcze sezon przetworowy sie nie skończył! Dopiero przedwczoraj nastawiłam kapustę do kiszenia, do słoików pójdzie za parę dni. A jeszcze buraczki czekają w kolejce, mam ochotę na te z czosnkiem (ale dam więcej czosnku), no i ćwikła do słoików musi być. Pół piwniczki to pomidor w różnym wydaniu :tan Obrodziły :uszy
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Posty: 642
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Biegun Zimna i Nędzy

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Hej Galicjanko! Masz, jak rozumiem, dobry i sprawdzony przepis na kiszenie kapusty? Czy znalazłabyś chwilę i podała ze szczegółami, krok po kroku? Kocham dobrą kapustę kiszoną, a w sklepach nie zostało już po niej nawet wspomnienie ;:222
Awatar użytkownika
Galicjanka
100p
100p
Posty: 172
Od: 16 wrz 2013, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Przemyśl

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Tak naprawdę kapustę robilismy z eMem tak z ok 10 lat temu \kupiliśmy wtedy beczkę\ale wyszła średnio. Więcej było roboty, a potem ściągania wierzchniej, zimnej, zepsutej warstwy niż jedzenia dobrej kapusty. Daliśmy sobie spokój. Potem ze 3 lata temu zrobiłam kapustę kiszoną w słoiku z ostrą papryczką- o dziwo wyszła bardzo dobra, tylko trochę soku wypływało ze słoika zanim się ukisiła. No a teraz na forum trafiłam na wątek 'kiszona kapusta' i wsiąkłam. Postanowiłam dać kapuście jeszcze jedną szansę :;230 . Myślę, że najlepiej jak poczytasz jak to robią ci którym wyszło na pewno, ja dopiero za miesiąc, dwa będę mogła powiedzieć coś autorytatywnie.
Pozdrawiam Gosia
Rumianka
500p
500p
Posty: 510
Od: 31 paź 2011, o 22:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pomorze

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Danutka 66 , Jeżeli jeszcze nie przerobłaś tej cukini to proponuję taki przepis: cebulę posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy lub oleju dodać pokrojoną cukinię zalać sokiem pomidorowym, lub wrzucić pkrojone , obrane ze skórki pomidory, dodać przyprawy i ulubione zioła. Zagotować , przełożyć do słoików, pasteryzować. Ja pasteryzuję następnago dnia. Proporcji nie podam ,bo robię na oko. Przed podaniem smażę kiełbaskę lub jakieś mięso i zalewam zawartością słoika, podgrzewam i mam ekspresowe danie. Pasuje do ryżu , makaronu , ziemniaków czy pieczywa. Czy ktoś zna przepis na dżem lub galaretkę z winogron ? Mam ich trochę za dużo, zrobiłam sok , ale smak taki sobie. Spróbuję zrobić nalewkę , chyba będzie lepsza niż ten sok :wink:
Pozdrawiam , Bożenka.
Arnika2
200p
200p
Posty: 256
Od: 11 mar 2013, o 20:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Bardziej od soku z winogron smakuje mi kompot z winogron. 8-)
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2984
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Sok z winogron bez cukru, z sokownika, zapasteryzowany jest przysmakiem od lat w mojej rodzinie - trzeba jednak do tego odpowiedniej odmiany. Ja robię z takich późnych ciemnych małych owoców, koniecznie po przymrozku bo wtedy nabierają smaku.
Moja odmiana to najprawdopodobniej Marechal Foch.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Wpisuje sie do wątku aby go nie zgubić :heja
jako, że cz.1 przerabiałam praktycznie, a mam zaległości,
które z nowym sezonem chce nadrobić.

Co do kapusty kiszonej to sama mam zachciankę ją zrobić :tan
Pozdrawiam wszystkich ;) "przetwórców" Ania
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Arnika2
200p
200p
Posty: 256
Od: 11 mar 2013, o 20:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Może macie sprawdzone przepisy na zapiekankę z dynii makaronowej.? :?: Jakie przyprawy do niej pasują?
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 917
Od: 26 cze 2013, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

A może macie jakiś pomysł, co zrobić z większej ilości warzyw korzeniowych? Muszę na dniach wykopać marchew, pietruszkę i selery, będzie wszystkiego razem ze dwie skrzynki. Nie lubię warzyw w zalewie, mrożenie odpada, bo muszę zostawić miejsce na siekany koperek i natkę pietruszki. Chciałam z dodatkiem pomidorów przygotować z tych warzyw bazę do ryby po grecku, ale tarcia i smażenia będzie mnóstwo. Może coś innego?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”