Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz (06.2012 - 05.2015)
- zjawka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.
Jak dla mnie to mało wiarygodne bo pryskałeś wcześniej innymi preparatami które mogły zadziałać .Jakie to były preparaty ?
Gdyby muchozol był jedynym preparatem to wtedy można mówić o sukcesie .... a tak to jaka jest pewność że to on pomógł ?
Jakim muchozolem pryskałeś
Są twierdzenia że oprysk czosnkiem ,cebulą ,pokrzywą ,popiołem z papierosów itd. itp. można pozbyć się przędziorków gdyby to było takie proste to dawno byśmy wybili to paskudztwo !
Gdyby muchozol był jedynym preparatem to wtedy można mówić o sukcesie .... a tak to jaka jest pewność że to on pomógł ?
Jakim muchozolem pryskałeś
Są twierdzenia że oprysk czosnkiem ,cebulą ,pokrzywą ,popiołem z papierosów itd. itp. można pozbyć się przędziorków gdyby to było takie proste to dawno byśmy wybili to paskudztwo !
- Russski
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Nie sądzę, że podziałały poprzednie bo przez 2 tygodnie przędziorków nie było a po 2 się pojawiły. Gdybym wybił je poprzednimi nie musiał bym pryskać następnymi to chyba oczywiste. Wcześniejsze opryski były decisem i następnym którego nazwy nie pamiętam. W tej chwili oprysk muchozolem zdziałał najwięcej i to moje zdanie.
Muchozol marki Nicols/
Muchozol marki Nicols/
- zjawka
Jeśli byś poczytał na preparatach to byś wiedział że nie działają na wszystkie stadia przędziorka.
Nowe się wylęgły i trzeba było powtórzyć oprysk
Decis na przędziorka nie jest zarejestrowany i nigdy nie był wiec jak chciałeś ubić nim przędziorka
Preparaty na przędziorka to np :
Vertimec , Ortus , Magus 200SC , dane pałeczki Bayera , Omite , Nissorun .Trzeba poczytać jak dany środek działa i co najważniejsze pryskamy naprzemiennie a nie tym samym .
I właśnie tego chciałam uniknąć dociekliwością ....by inni niepotrzebnie nie narażali swoich roślin .
Karolino jeśli Ci zależy na swojej to polecam poczytać o zarejestrowanych czyli sprawdzonych środkach które zabijają tylko przędziorka .
Nowe się wylęgły i trzeba było powtórzyć oprysk
Decis na przędziorka nie jest zarejestrowany i nigdy nie był wiec jak chciałeś ubić nim przędziorka
Preparaty na przędziorka to np :
Vertimec , Ortus , Magus 200SC , dane pałeczki Bayera , Omite , Nissorun .Trzeba poczytać jak dany środek działa i co najważniejsze pryskamy naprzemiennie a nie tym samym .
I właśnie tego chciałam uniknąć dociekliwością ....by inni niepotrzebnie nie narażali swoich roślin .
Karolino jeśli Ci zależy na swojej to polecam poczytać o zarejestrowanych czyli sprawdzonych środkach które zabijają tylko przędziorka .
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
-
- 200p
- Od: 10 maja 2013, o 14:12
Moje datury, które stoją na parapecie w piwnicy wypuściły nowe pędy są już dość duże . nie wiedziałem, że w przeciągu kilku dni tak szybko może coś urosnąć. pędy zaczynają żółknąc . czy cos zle zrobiłem, czy to normalne ?
Moze się przesuszyły troszkę?
- zjawka
Czy wyciągają się , są takie jaśniutkie czy stoją przy oknie ?
Może mało światła i za wysoka temperatura
Może mało światła i za wysoka temperatura
-
- 200p
Stoją, a raczej stały na parapecie okna północnego w garażu. Miały tam dosyć ciepło, obok okna jest grzejnik. Datury przeniosłem pod folie, bo zrobiło się bardzo cieplo.
- zjawka
Zdecydowanie za ciemno... za ciepło
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
-
- 200p
Przeżyją Moje wyglądały o wiele gorzej a i tak w domu wypuściły nowe listki a te zmarznięte im odpadły.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 wrz 2012, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śledzę watek i zauważyłam że chyba wszyscy pochowali swoje datury, ja swoich jeszcze nie, miałam to zrobić dzisiaj ale jak widziałam prognozę pogody i te temperatury które mają być to nie wiem czy to nie za wcześnie tym bardziej że jak widziałam dzisiaj moje owszem straciły liście przez małe przymrozki jakie były u mnie ze 2 tyg do tyłu ale zaczeły znowu puszczać nowe pędy i nie wiem co mam zrobić? poczekać jeszcze trochę czy jednak je schować
moje datury są kilkuletnie, żeby je schować muszę drastycznie przyciąć gałązki bo inaczej nie dam rady ich schować
moje datury są kilkuletnie, żeby je schować muszę drastycznie przyciąć gałązki bo inaczej nie dam rady ich schować
pozdrawiam
Basia
Basia