Kaktusy i sukulenty zimą.
Re: Jak dbać o kaktusy zimą?
Też się jeszcze dopytam
W pomieszczeniu gdzie kaktusy będą zimowane jest teraz 14 stopni, jest jasno. Podłoże kaktusom już całkiem przeschło. Mogę już je tam wynieść czy jeszcze poczekać do końca października? Jak myślicie?
I jeszcze jedno pytanie - czy wilczomlecz trójżebrowy potrzebuje zimowania?
W pomieszczeniu gdzie kaktusy będą zimowane jest teraz 14 stopni, jest jasno. Podłoże kaktusom już całkiem przeschło. Mogę już je tam wynieść czy jeszcze poczekać do końca października? Jak myślicie?
I jeszcze jedno pytanie - czy wilczomlecz trójżebrowy potrzebuje zimowania?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Możesz przenieść kaktusy teraz, możesz przenieść je nieco później, byle zdążyć przez zimowaniem. Rodzaj Euphorbia wymaga nieco wyższych temperatur zimą, dobrze, by nie było chłodniej niż 10*C. Ponieważ Euphorbia trigona nie kwitnie w domowych warunkach to można spokojnie zimować ją na jasnym parapecie ogrzewanego zimą pokoju. Warto jedynie ograniczyć podlewanie, by zatrzymać jej wzrost. Najwyżej straci liście.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
mój wilczomlecz jest już wyższy ode mnie więc parapet odpada ;) nie mam gdzie go w sumie przezimować jeśli ma mieć powyżej 10 stopni... nigdy go w sumie nie zimowałem i fakt czasem gubił liście ale urósł ładnie a liście na wiosnę odrastały póki co zimowałem tylko szlumbergerę i na wiosnę odrosła lepiej niż dawniej mam nadzieje że reszta kaktusów też dobrze zniesie zimowanie
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To wystarczy tak jak Tomek napisał: tylko ograniczyć podlewanie, by zatrzymać wzrost. A na wiosnę przyciąć do ładnej i "przystępnej dla parapetów" formy
No właśnie czytałem o przycinaniu go ale boje się jakoś że coś będzie potem nie tak ten kaktus ma już chyba ponad 16 lat i ponad 180 cm wzrostu i obchodzę się z nim jak z jajkiem
a podpowiecie mi jak przezimować Stetsonia coryne? Zapomniałem wcześniej go dodać do identyfikacji bo stoi osobno i zapomniałem o nim
i jeszcze taki jeden okaz:
a podpowiecie mi jak przezimować Stetsonia coryne? Zapomniałem wcześniej go dodać do identyfikacji bo stoi osobno i zapomniałem o nim
i jeszcze taki jeden okaz:
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Zimować tę roślinkę należy jak większość kaktusów, temperatura wyższa niż 0*C i zupełna susza. Nie mniej ja mam wątpliwości co do identyfikacji. Nie jest to przypadkiem Trichocereus candicans?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- piasek pustyni
Przycinam swojego wilczomlecza co sezon i nic nie jest z nim "nie tak" To tylko dodam w nawiązaniu, bo Twoich kaktusów nie mam więc nic nie podpowiem
blabla - skoro tak mówisz to pewnie to on szukałem sobie tego gatunku na necie i niby do niektórych jest podobny
Piasek pustyni - wiem że można co roku przycinać i wtedy bardziej się rozrasta ale ja wolałem dmuchać na zimne zresztą on już jest taki wysoki że przeważa i gdyby nie podparcie o szafkę to już by leżał złamany więc jeśli przycinałbym i szedłby bardziej na boki z nowymi przyrostami to ja nie wiem co by było
Piasek pustyni - wiem że można co roku przycinać i wtedy bardziej się rozrasta ale ja wolałem dmuchać na zimne zresztą on już jest taki wysoki że przeważa i gdyby nie podparcie o szafkę to już by leżał złamany więc jeśli przycinałbym i szedłby bardziej na boki z nowymi przyrostami to ja nie wiem co by było
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
I tak po prostu brutalnie to robisz? Przecież się z niego na pewno strasznie leje...piasek pustyni pisze:Przycinam swojego wilczomlecza co sezon
- piasek pustyni
Oj tam, oj tam... Trochę się leje, fakt, ale zasypuję cynamonem i przestaje po chwili. Inni wsadzają na chwilę w ciepłą wodę, ale ja tego nie praktykowałam. Wolę, by się polało, ale mam za to rozkrzewioną roślinkę
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dobry wieczór:
właśnie powynosiłam większość moich kaktusów do piwnicy z małym okienkiem - około 12 stopni, a jak mróz na dworze to około 8, rzadko mniej - ale nad niektórymi się zastanawiam, czy nie będzie im za zimno :Austrocylindropunta cylindica - druga zima; Ferocactus emoryi i histrix; Gymnocalycium michanowichi, w tym jedno szczepione - pierwsza zima; Neobuxbaumia euphorbioides - 3 zima; Rebutie - pierwsza zima.
W pokoju mam 16-18 stopni, wszystkie są podsuszone;będę wdzięczna za radę, w zasadzie to poza Disocactusem, którego co roku zimuje w piwnicy , to dla innych to by był pierwszy raz.
właśnie powynosiłam większość moich kaktusów do piwnicy z małym okienkiem - około 12 stopni, a jak mróz na dworze to około 8, rzadko mniej - ale nad niektórymi się zastanawiam, czy nie będzie im za zimno :Austrocylindropunta cylindica - druga zima; Ferocactus emoryi i histrix; Gymnocalycium michanowichi, w tym jedno szczepione - pierwsza zima; Neobuxbaumia euphorbioides - 3 zima; Rebutie - pierwsza zima.
W pokoju mam 16-18 stopni, wszystkie są podsuszone;będę wdzięczna za radę, w zasadzie to poza Disocactusem, którego co roku zimuje w piwnicy , to dla innych to by był pierwszy raz.
Basia
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Możesz uchylić okno w piwnicy. W ten sposób obniżysz temperaturę i obniżysz wilgotność powietrza. Jedyny ciepłolubny kaktus z Twojej listy to Neobuxbaumia. Ją możesz zimować w cieple. Na kwiaty i tak nie masz szans.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Jakie właściwie warunki powinny być spełnione by kaktusy dobrze przezimowały oraz żeby nie pozostało po nich tylko wspomnienie ?
- odpowiednia temp
- przesuszone podłoże
- środek na wełnowce itp
coś jeszcze ?
- odpowiednia temp
- przesuszone podłoże
- środek na wełnowce itp
coś jeszcze ?