Przechowywanie warzyw z działki,ogrodu,pola
Re: Jak przechowywać ziemniaki w zimie.
5 stopni to odpowiednia Temperatura do przechowywania ziemniaków. Widocznie w sklepie musiało być ciepło.
Witam wszystkich na forum Z radością poznam Regulamin Forum
Przechowywanie wykopków
Witam.
Z racji ze zbliżaja sie już wykopki na naszych ogródkach,mam do was pytanie gdzie przechowujecie swoje zbiory lub jak ? Ja osobiście słyszałem ze nalezy ułożyc warzywa w jakimś wiekszym pojemniku lub starej lodwóce i zasypać lekko piaskiem,podlewać co jakiś czas.
Jeśli macie jakieś swoje pomysły co do przechowywania warzyw,proszę podzielcie sie nimi..
Z racji ze zbliżaja sie już wykopki na naszych ogródkach,mam do was pytanie gdzie przechowujecie swoje zbiory lub jak ? Ja osobiście słyszałem ze nalezy ułożyc warzywa w jakimś wiekszym pojemniku lub starej lodwóce i zasypać lekko piaskiem,podlewać co jakiś czas.
Jeśli macie jakieś swoje pomysły co do przechowywania warzyw,proszę podzielcie sie nimi..
- matt55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2012, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Przechowywanie
U mnie przechowuje się w ciemnej piwniczce, albo luzem na ziemi, albo zakopane w piasku. Raczej nikt nie podlewa. Oczywiście nie może być za zimno oraz co jakiś czas sprawdza się czy coś nie gnije, jeśli tak od razu się wyrzuca
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Zapraszam do mojego wątku: Początki mojego ogrodu
Moja domowa zielona dżungla
Spis moich wątków Wizytówka
Moja domowa zielona dżungla
Spis moich wątków Wizytówka
Re: Przechowywanie płodów
Warzywa do pojemnika i zasypać je piaskiem. Nie lekko, po prostu zasypać. I ustawić to w piwnicy (piwnica cechuje się zwykle stałą temperaturą ok 5-10 C, wilgotnością powietrza ok 90% i że jest ciemno) w takich warunkach możesz zostawić.
Podlewanie niewskazane. Jeśli masz bardzo suchą piwnicę, to możesz spróbować z lekkim podlaniem - ale to będziesz widzieć, jak będziesz wyciągać warzywa, czy nadmiernie nie wysychają. No i ewentualną zgniliznę wyciągać - uwaga, jak jest zbyt wilgotno wszystko zgnije.
Podlewanie niewskazane. Jeśli masz bardzo suchą piwnicę, to możesz spróbować z lekkim podlaniem - ale to będziesz widzieć, jak będziesz wyciągać warzywa, czy nadmiernie nie wysychają. No i ewentualną zgniliznę wyciągać - uwaga, jak jest zbyt wilgotno wszystko zgnije.
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Re: Przechowywanie warzyw.
Ja mam taką piwnicę , nie dośc że mała to ciepła jest , i mam suche warzywa już w grudniu ...w tym roku kapusta będzie tam , to troszkę wilgotnośc podniesie.....
Bożena
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja też przechowuje warzywa w piwnicy takiej bez fundamentów jak wrzucę tam ziemniaki po wykopkach to wystarczają mi prawie do następnych w przyszłym roku. Trzymam tam też buraczki czerwone, marchewki, pietruszki, seler, pory, buraki ćwikłowe czasami cebulę.
Nigdy nie w zamrażarce,ponieważ nie ma to większego sensu,warzywa tracą swój smak i właściwości. Tylko w pokojowej,no może bardziej chłodnej temperaturze w domowej piwnicy.