Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?

Post »

Comciu akurat to jest hortensja posadzona w tym roku i mały kopczyk w celu ochrony nasady szyjki korzeniowej tylko jej pomoże w aklimatyzacji,aha-bukietowa hortensja nie kwitnie na jednorocznych pędach,które jak nic mają rok tylko na tegorocznych-czyli takich które wyrastają wiosną w danym sezonie wegetacyjnym
magdalenca
100p
100p
Od: 26 paź 2011, o 12:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Posadziłam w ostatni weekend (koniec sierpnia) ok. 40 krzewów na żywopłot. Wśród nich pęcherznicę (zieloną/złotą i czerwoną); no i tak się rozpędziłam, że poprzycinałam pędy, bo niektóre były mocno wybujałe. Dopiero potem naszło mnie otrzeźwienie, że pewnie wiosną, po zimie dopiero trzeba by było to zrobić.
Jak myślicie, czy bardzo im zaszkodziłam? Czy mogą zimą przemarznąć? Tak samo potraktowałąm żylistka - miał takie 2 długaśne pędy, też je ciachnęłam....
Awatar użytkownika
AnnaBlue
50p
50p
Od: 6 lip 2011, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja swoje pęcherznice tnę właśnie na jesieni. Przedtem robiłam to wiosną bojąc się, że przemarzną. Podpatrzyłam jednak, że ogrodniczka mojej znajomej zawsze tnie je właśnie jesienią i też zaczęłam tak robić, gdyż mimo wszystko na jesieni mam więcej czasu, a na wiosnę dużo więcej roboty w ogrodzie. Zupełnie nic się z pecherznicami złego nie dzieje. To żelazne i bardzo wdzięczne rośliny.
Jeśli chodzi o żylistka to nie mam i nie wiem niestety.

P.S. Ta ogrodniczka tnie na jesieni również kalinę koralową, derenia białego, perukowca "Royal Purple" i krzewuszki... i nic złego im się nie dzieje. Pewnie nie jest to metoda godna polecenia, ale zabójcza też raczej nie jest. :D
Nadzieja jest rośliną trudną do wyplenienia. Można nie wiem ile odrąbać gałęzi i zniszczyć, a zawsze będzie wypuszczać nowe pędy.
Isadora Duncan.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Aniu,owszem można ciąć jesienią ale pozbywasz się w ten sposób kwitnienia tych krzewów.
Obfitego kwitnienia

O takiego np.
u pęcherznicy
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p4082084

Obrazek

Czy u krzewuszek

Obrazek

U żylistka podobnie

Obrazek

Cięcie nie zabija krzewów ale pobudza je do wypuszczania nowych pędów,tyle tylko,ż e cięcie o niewłaściwej porze eliminuje pąki kwiatowe ...
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Cięcie jakichkolwiek krzewów o tej porze to zadawanie im ran,które nie zabliżnią się do zimy-gorsze warunki na zimowanie i większa szansa na zainfekowanie ran.Ciąć się powinno wiosną- w zależności czy krzewy kwitną na pędach tegorocznych,jednorocznych czy 2letnich i starszych a więc przed lub po kwitnieniu.
magdalenca
100p
100p
Od: 26 paź 2011, o 12:43

Post »

KaRo pisze:Cięcie nie zabija krzewów ale pobudza je do wypuszczania nowych pędów, tyle tylko, że cięcie o niewłaściwej porze eliminuje pąki kwiatowe ...
Brak pąków kwiatowych w pierwszym sezonie po posadzeniu przeboleję, byleby tylko krzewy przeżyły przez moją głupotę ;:124
senk
50p
50p
Od: 14 kwie 2012, o 14:34

Post »

Przeżyja ale tak jak kolega wyzej pisal sa osłabione i bardziej podatne na choroby itp
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Kontakt:

Post »

A ja mam pytanie na temat cięcia świerka. Kiedy najlepiej ciąć? Nie chodzi mi tutaj o przycięcie całej gałęzi bocznej, a o przycięcie, bo za bardzo się rozrasta na boki, a chce mieć z niego żywopłot. :wink:
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Bardzo ciekawy wątek ,dużo cennych rad,o cięcie clematisów chciałam zapytać,czy istnieje jakaś zasada ich cięcia,bo wiem że niektóre przycina się więcej ,niektóre mniej a niektóre wcale,od czego to zależy, :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Gracha !Tutaj [KLIK] jest to doskonale wyjaśnione :wink:
Zywotnik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 lis 2013, o 20:39

Post »

Mam takie oto swobodnie rosnące żywotniki przed domem - http://i.imgur.com/gqA74Hd.jpg
Moje pytanie brzmi czy da się z nich zrobić ładnie wyglądającą ścianę zieleni?
Edwardzik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 maja 2013, o 15:52

Post »

Z tego co widzę, to ze swoją pielęgnacją i cięciem krzewów się spóźniłem. A więc teraz lepiej już nic nie robić?
Monique75
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 lis 2013, o 09:16

Post »

Co byście mi poradzili w kwestii przycięcia tych wszystkich wysokich iglaków? Porosły jak szalone, oczywiście mój błąd, że posadziłam je przed oknem. Chciałabym jakoś te 2 cyprysiki najbliżej ściany skrócić, ten złoty jałowiec też, jest tam też tuja, ale jest tak piękna, że serce mnie boli, żeby ją jakoś ujarzmić. Cyprysiki wygołociłam od dołu, ten niebieski ma już uciętą górę, coś na kształt korony drzewa liściastego. Jeszcze chciałabym ten złoty bukszpan wyprowadzić na kształt pienny i może berberys też trochę przykrócić. Jest tam też trzmielina pienna, dobrze zrozumiałam, że przycinać ją powinnam po kwitnieniu? Bardzo proszę sugestie. Dziękuję z góry. :)
http://zapodaj.net/479a067d7da22.jpg.html
But before you come to any conclusions - try walking in my shoes.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”