Witaj MARIN. No cóż , po przeczytaniu Twojego postu należy stwierdzić ,że przedobrzyłeś, i to przedobrzyłeś z nawozem.
Przed urządzaniem ogrodka przekopałem go ( ok kwietnia ) następnie wysypałem nawóz.
Miesiąc później posadziliśmy drzewka, urządziliśmy sobie a na sam koniec posialiśmy trawę
Jeszcze nie było trawy, a już miała ona pokarm by móc rosnąć. Na glebach ubogich , można razem z wysianiem trawy rozsypać nawozy, które mieszamy z ziemią grabkami przy okazji przykrycia nasion trawy, na dobrych ziemiach nawóz jest w I etapie zbędny.
mieszanka gliny, pisaku, wzbogaciłem ją ok 400l ziemi do trawników
Nie wydaje mi się że Twoja ziemia należała do ubogich, by dawać nawóz, ale jej ten pierwszy nawóz nie zaszkodził.
ok lipca wysypaliśmy następna porcje nawozu i od tej pory zaczeły się problemy.
Nawóz spalił nam trawę,
Po pierwsze niepotrzebnie dałeś nawóz, w ziemi był pokarm by wykarmić trawę do końca roku, po drugie(według mnie) za późno dałeś nawóz- ja daję II dawkę nawozu( trawa ma wiele lat- możesz zobaczyć jak wygląda zerkając na mój ogród)) nie później niż do końca czerwca.
Po trzecie i tu chyba najważniejsze, nawóz się rozsiewa wtedy gdy prognozowane są opady deszczu, ale gdy trawa jest bezwzględnie sucha, jeżeli prognozy się nie spełniają, należy najpóźniej, następnego dnia obficie podlać trawnik by nawóz uległ rozpuszczeniu i został wchłonięty do ziemi.
Co się stało, to się stało, a co dalej robić: proponuję skosić trawnik nisko, wygrabić suchą trawę, posiać w miejscach "łysych" trawę, przegrabić ją by przykryć nasiona, udeptać lub ubić ziemię i przez najbliższe 2 tygodnie utrzymywać trawnik ( a szczególnie miejsca łyse) ciągle w stanie wilgotnym. Nie ma co się zbytnio przejmować tym że rosnąca trawa zostanie trochę udeptana czy lekko pokryta ziemią, nic jej się nie stanie, niskie wcześniejsze koszenie spowoduje że nie będzie przeszkadzać przy dosiewach. Trawa nie wschodzi równomiernie i nie ma co się niecierpliwić, czy dosiewać, najważniejsza jest stała wilgotność.
Myślę że do zimy naprawisz szkody trawnik będzie wyglądał dobrze.
A propos sadzenia drzew , czy krzewów; ja najpierw posiałem na całości trawę , a później dopiero wycinałem w trawie kręgi i sadziłem rośliny( wtedy nie rośnie trawa bezpośrednio przy posadzonej roślinie zasiana podczas siania trawnika).
Pozdrawiam. Tadeusz.