Mój ogród przy lesie cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród przy lesie cz.9

Post »

Tajka pisze:Renatko witaj . :wit
Ty z pewnością ciągle sadzisz jakieś rarytaski. ;:138
Ja byliny okrywam gałązkami z przyciętych świerków, co roku po dwie gałęzie przycinamy, a róże, klematisy i budleje obsypuję korą.
Na temat zimy krążą dwie wersje, a jaka będzie faktycznie, to nikt nie wie niestety.
Aby tylko była śnieżna, to i mróz nie straszny naszym roślinkom. :)
Teresko nic nie sadzę , przyszła pora na porządkowanie
i jakoś ciężko mi to idzie.
Chce zrobić wygodne miejsce dla powojników ale tam gdzie będą miały ciepło to jest w zimie mokro
wiec muszę trochę a może więcej niż trochę podnieść teren i tez tak do końca nie jestem pewna czy to pomoże :oops:
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No własnie z tym kopcowaniem róż jest problem, szczególnie dla osób, które nie maja ogrodu przy domu
Juz się przekonałam, że najlepszym okresem na to jest moment, kiedy zapowiadają nadejście mrozów. Takie przymrozki to nie jest dobry czas na kopcowanie, chyba, że to już jest tendencja trwała. Chociaż róże bardzo dobrze znoszą mrozek do -5.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie , a do tego dziesiątki róż. ;:oj To duży problem. Jak na razie nie myślę o tym , róże jeszcze kwitną. Co prawda już nieszczególnie , ale jednak.
Tereniu , także myślałem o okryciu róż korą . Czy Twoim zdaniem kora jest lepszym okryciem od ziemi :?:
Jeszcze tylko chryzantemy cieszą kwiatami, zimowity i marcinki już po. Teraz tylko na krokusy można czekać ;:202
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Tereniu,mimo wszystko wolę podziwiać jesień na zdjęciach, w realu nie lubię jej,a jeszcze bardziej zimy,ale nic to nie da,trzeba ja przeczekać po prostu.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aniu moje chryzantemy nie wszystkie zakwitną w tym roku, z pewnością nie zdążą.
Owoce na krzewach, to berberys i dławisz.
Grzyby purchawki w ubiegłych latach u mnie także rosły na trawniku, śmiesznie wyglądają takie białe kulki.
Niektórzy je nawet zbierają, jako jadalne, ale ja nie praktykuję . :)

Agniesiu dziękuję Ci Kochana za tyle miłych słów . ;:196
Z grzybami u mnie także nie najlepiej w ogrodzie, pomimo dużej ilości iglaków i krzewów, w tym roku jednak na nowo po latach pojawiły się maślaki, może w przyszłym roku będzie więcej ,. :)

Misiu dziękuję za odwiedziny. ;:196

Jacku te bordowe z żółtym środkiem chryzantemy to samosiejki jakieś, nigdy takich nie miałam, jeszcze taka różowa pojedyncza się wysiała, nie wiem, jak to możliwe.
Pogoda rzeczywiście przecudna, jak na tą porę roku i bardzo ciepłe nie tylko dni, ale wieczory.
Wczoraj w wieczór wracaliśmy z działki, to termometr wskazywał 18*. :)

Renatko a ja miałam takie wrażenie, że Ty ciągle coś kupujesz i dosadzasz, aż Ci nawet trochę zazdrościłam, gdyż masz mnóstwo ciekawych, nie znanych mnie roślin.
Klematisy lubią wilgoć przy korzeniach, ale nie znoszą zastoin wody, dlatego trzeba robić drenaż na dnie dołka .
Ja na samo dno sypię duże ilości chrustu, chociaż u mnie suche piaski, woda szybko wsiąka, aż nawet za sucho i klematisy nie chcą rosnąć.
Może tak jak mówisz, podnieś trochę teren i wsyp jakiś gruz i dużo drobnych patyczków do dołka, może pomoże. :)

Małgosiu-Margo2 dziękuję za wskazówki odnośnie kopczykowania róż. ;:196
Teraz tak jak mówisz, nie będziemy się spieszyli z okrywaniem, dopiero jak już temperatura minusowa się ustabilizuje, żeby się nie zaparzały. :)

Tadziu my także jeszcze nie będziemy okrywać róż, jak będzie ciepła jesień, to może dopiero w grudniu.
Obsypywanie korą nie zajmuje dużo czasu, a w dodatku wiosną, kopczyki można rozgrabić i nie ma sprzątania.
Dawniej obsypywaliśmy ziemią, ale to wybieranie wiosną jest pracochłonne.
Jakoś im za bardzo kora nie szkodzi, ale z pewnością obsypywanie ziemią jest o wiele lepsze dla róż.
Wszystkie kwiaty powoli zaczynają zamierać w ogrodzie i tak jak mówisz, aż do kwitnienia krokusów, chociaż ja mam nadzieję jeszcze na krokusy jesienne, już tylko patrzeć, jak powinny zakwitnąć. :)

Małgosiu ja taką piękną jesień, jak obecnie bardzo lubię, a nawet lubię grabienie liści w ogrodzie, ale na myśl o zbliżających się pluchach, deszczu ze śniegiem, robi mi się nie dobrze, ale zima z niewielkim mrozem i słońcem także jest piękna. :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Chryzantemy Ci się wysiewają? :shock: Tego jeszcze nigdy nie zaobserwowałem. A maże kawałeczek trafił do Ciebie z inną rośliną? :) W każdym razie piękna jest!
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

:shock:
owocki na cisie, osnówki są jadalne, naprawdę, bardzo słodkie :D
ale chyba dłuuugo trzeba czekać..
Tajeczko u ciebie jeszcze tak kolorowo i kwitnąco ;:138 jeszcze zdjęcie oczka poproszę w jesiennej szacie :wink:
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Tereniu, popracowałam w weekend z różami i ciągle jeszcze mam do posadzenia i cebulowe czekają. Nie wyrabiam. Oczy nakupiła a teraz ręce nie dają rady ;:223
Poza tym jak wczoraj sprawdziłam, teraz jak będę wracać do domu to już prawie ciemno będzie. Zostaje mi znów weekend do pracy w ogrodzie, a to święto przecież
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Jacku wysiały mi się chryzantemy z pewnością. Ja ich nie sadziłam w tym miejscu.
Trzy szt, każda inna. Jestem prawie pewna, że ta czerwona z żółtym środkiem rośnie na koronie cesarskiej.
Jeśli zechcesz, to wiosną z przyjemnością Ci podeślę. :D

Agnieszko nie mogę załapać, na co długo trzeba czekać, czy chodziło Ci o owocowanie cisu? :oops:
Oczko wodne jesienią nie wygląda ciekawie, lilie już utonęły, kaczeńce przekwitły, a tataraku i pałki pozbyliśmy się, gdyż bardzo zarastało i tak małe lustro wody, w dodatku wiosną musimy wymienić wodę, trochę się obawiam, gdyż folia już ma ponad 10 lat, żeby nie uszkodzić. :)

Marzenko myślę, że mało kto ma tyle zapału jesienią do pracy w ogrodzie, jak Ty, naprawdę Cię podziwiam. ;:108
W tym wszystkim masz jednak trochę szczęścia, że pogoda sprzyjająca i przynajmniej nie marzniesz w rączki, ale i tak jesteś Wielka.
Święto jest w piątek, a sobotę już raczej nie.
Ja swoje cebulowe trochę za wcześnie posadziłam, gdyż niektóre już we wrześniu i teraz się martwię, czy nie wyjdą przed mrozami. ;:223

Myślę, że to ostatnie fotki jesienne, w ogrodzie nic się nie dzieje ciekawego.

Obrazek
dopiero po zrzuceniu liści przez tulipanowca widać wyraźnie, jak dużo miał kwiatów, które były schowane.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
ta chryzantema także się wysiała, jest jednak podobna do rośliny matecznej
Obrazek

Obrazek

Obrazek
zimowit pełny późno zakwitł
Obrazek
astry nowoangielskie
Obrazek

Obrazek
jemioła na starej jabłonce
Obrazek

Obrazek
cudne chryzantemki od Agniesi-AGNESS
Obrazek
Kronenburg jednak zdążyła zakwitnąć
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Faktycznie bardzo ładne te chryzantemy.
Zauważyłam, że jesienią wolę takie ciepłe kolorki.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Moje cebulowe, które siedziały w ziemi też wychodzą, szafirki i hiacynty. Cebulowe teraz kupione siedzą grzecznie w ziemi. Spora część siedzi ciągle w torebkach nieposadzona w ogóle. Do tego mam jednak pomocnika. Syn sadzi aż się rwie, ja potem tylko zakopuję koszyczki w ziemi.
Oj ;:oj ile kwiatów na tulipanowcu ;:138 , rzeczywiście szkoda, że ich nie widać w liściach. A nasionka są? Sieją Ci się może?
Normalnie chętnie bym sobie takie cudo posadziła u siebie. Chętnie maleństwo, bo od małego by się aklimatyzowało.
No i mów co chcesz, ale zarówno wiosną jak i jesienią ciepłe kolory w ogrodzie pasują najbardziej.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Teresko, chętnie się wymienię wiosną chryzantemami, jeśli znajdziesz coś ciekawego u mnie.
Ja może za szybko ścinam kwiatostany po przekwitnięciu i dlatego się nie rozsiewają :(
Kwiaty tulipanowca są piękne ale nasienniki też bardzo ozdobne! Ja za wczasu posadziłem tulipanowca w rodzinnym ogrodzie, by podziwiać jego kwiaty, jak już będę na emeryturze ;:224
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tajeczko jak zwykle pięknie i bajecznie u ciebie :D
Trawkę barona już mam u siebie , więc dziękuję ci za chęć podzielenia się ze mną :D ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”