Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Przepis na konserwowaną fasolę
Czy posiada ktoś takowy? W tym roku w ogrodzie rośnie sobie kolorowa fasola i chciałybyśmy ją z mamą wrzucić w słoiki na zimę, tak do sałatek itp. ale nie wiemy jak ją przyrządzić....Proszę o pomoc
- karmad
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 264
- Od: 3 maja 2008, o 15:07
- Lokalizacja: Warszawa / Grodzisk Mazowiecki
Jakoś konserwowa fasola nie budzi mego podniebienia ale mogę Ci poradzić po prostu obotowanie fasolki tak na trzy czwarte żeby jeszcze była twarda normalnie w osolonej wodzie i powkladanie jej do słoików w tej wodzie z gotowania jeszcze gorącą zalać, dodać do sloiczka litek laurowy kilka ziarenek ziela i pieprzu zakręcić , słoiczek denkiem do gòry a w zimę jak znalazł do różnych salatek i o niebo lepsza niż ta kupna z puszki:)
Bardzo tu smakowicie ;:13
Ja dziś od rana szaleje w kuchni, więc dorzucę kilka przepisów na to, co właśnie robię.
56. LECZO
1 kg cebuli
2 kg pomidorów
2 kg papryki
1 duża cukinia
3 łyżki cukru
sól
1/4 szklanki oleju
Dusimy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy paprykę (pokrojoną w paski), później obrane z skórki pomidory i cukinię pokrojoną w kostkę. Dusimy wszystko do miękkości, przyprawiamy, można na koniec dodać czosnek ( jeśli ktoś lubi).
Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 40 minut.
Ja dziś od rana szaleje w kuchni, więc dorzucę kilka przepisów na to, co właśnie robię.
56. LECZO
1 kg cebuli
2 kg pomidorów
2 kg papryki
1 duża cukinia
3 łyżki cukru
sól
1/4 szklanki oleju
Dusimy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy paprykę (pokrojoną w paski), później obrane z skórki pomidory i cukinię pokrojoną w kostkę. Dusimy wszystko do miękkości, przyprawiamy, można na koniec dodać czosnek ( jeśli ktoś lubi).
Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 40 minut.
A teraz
57. Sos pomidorowy do spagetti
1 kg pomidorów
3 papryki
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki ostrej papryki
3-4 goździki
2 łyżeczki musztardy
Pomidory rozgotowujemy i przecieramy przez sito. Paprykę pokrojoną w paseczki dusimy do miękkości, dodajemy przetarte pomidory i przyprawy. Nakładamy w słoiczki i pasteryzujemy 15- 20 minut.
Do tak przyrządzonego sosu możemy dodawać później uduszone mięso mielone albo tuńczyka. Pyszotka
57. Sos pomidorowy do spagetti
1 kg pomidorów
3 papryki
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki ostrej papryki
3-4 goździki
2 łyżeczki musztardy
Pomidory rozgotowujemy i przecieramy przez sito. Paprykę pokrojoną w paseczki dusimy do miękkości, dodajemy przetarte pomidory i przyprawy. Nakładamy w słoiczki i pasteryzujemy 15- 20 minut.
Do tak przyrządzonego sosu możemy dodawać później uduszone mięso mielone albo tuńczyka. Pyszotka
Przyznam się szczerze karmad,że raczej bym się bała zjeść tę fasolę,żeby się nie zatruć jadem kiełbasianym. Z tego co ja wiem to fasolka powinna być konserwowana na zimę tak jak mięso. A więc co najmniej przez trzy dni z rzędu pasteryzowana. Chyba,że ją zrobisz na kwaśno to można pasteryzować tylko raz. Ja np. fasolkę szparagową konserwowałam w przecierze pomidorowym
Pozdrowienia Nina
Kaja245- jeśli chodzi o patisony -ja tez posadziłam tak na próbę i też obrodziły, rozdałam po znajomych, po rodzinie i jeszcze zostaly. Ale kiedyś jadłam patisony malutkie konserwowe, więc zebrałam te malutkie i zakonserwowałam jak ogórki konserwowe a te duze po prostu obieram , pestki wyrzucam, kroję na kawałki, wkładam do słoika dodaję przyprawy do ogórków konserwowych/na torebce jest przepis jak zrobić zalewę/ -zalewam, zakręcam słoiki i gotuję na małym ogniu 15 minut. Ale smakować będę dopiero po dwóch tygodniach bo ponoć po tym czasie nabierają smaku..
pozdrawiamy Ewa i Krzysiek
pozdrawiamy Ewa i Krzysiek
Przetwory z działki
Proszę o pomysł na pomidorki koktajlowe -
w ub. roku zalewałam przecierem pomidorowym - ale "wyszły" bardzo sflaczałe
A może też suszyć ? Są bardzo mięsiste -
w ub. roku zalewałam przecierem pomidorowym - ale "wyszły" bardzo sflaczałe
A może też suszyć ? Są bardzo mięsiste -
Przepis na konserwowaną fasolę
We wszystkich przepisach zalecają , żeby przed włożeniem fasoli szparagowej do słoików
zblanszować ją - robiłam tak jakiś czas i nieustannie się parzyłam ( bo zalecali wkładać
ją goracą).
Od kilku lat , za namową działkowego sąsiada , wkładam ją surową do słoja ,
zalewam posolonym i trochę pocukrzonym wrzątkiem , zakręcam i pasteryzuję przez
półtorej godziny.
To samo robię z ziarnami fasoli -
Pozdro
zblanszować ją - robiłam tak jakiś czas i nieustannie się parzyłam ( bo zalecali wkładać
ją goracą).
Od kilku lat , za namową działkowego sąsiada , wkładam ją surową do słoja ,
zalewam posolonym i trochę pocukrzonym wrzątkiem , zakręcam i pasteryzuję przez
półtorej godziny.
To samo robię z ziarnami fasoli -
Pozdro
Zacznę od tego, że w sezonie często robię fasolę szparagową duszoną . Podstawa to pokrojona fasola, marchewka, papryka, przecier pomidorowy i dowolne dodatki a więc natka pietruchy lub koper, cukinia, cebula [w wersji zimowej do słoików cebuli nie daję ] czosnek oraz olej i przyprawy. Duszę to wszystko. Na zimę konserwuję tak fasolę wkładając gorącą uduszoną fasolę do słoików i pasteryzuję słoiki przez około 20 minut. Zimą wystarczy wyjąć ze słoika i podgrzać. Głównie jednak fasolę zblanszowaną i przelaną zimną wodą mrożę. Nie wiem co znaczy "kolorowa fasola" - jeżeli chodzi o fasolę fioletową to chyba najlepiej ją zamrozić bo podczas gotowania nabiera intensywnego zielonego koloru [przelanie zimną wodą po zblanszowaniu ten kolor utrwala].
Do Erazma - mam pigwę która dość obficie owocuje wiec zainteresowały mnie przepisy na pierwszej stronie tematu, ale mam watpliwości czy to o pigwę chodzi ? Te przesypywane cukrem plasterki - tak robi się sok z pigwowca a nie pigwy. Pigwowiec ma małe zielone kwaśnie jabłuszka a pigwa owoce znacznie większe nie tak kwaśne, kształtem przypominające gruszkę. Erazm uściślij to , bo sezon przetwórstwa pigwy przed nami. Pozdrwaiam
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6509
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Ależ Erazm już wyjaśnił o jakie owoce chodzi. Też na pierwszej stronie.
Smacznego!!!Ps. Ja mam drzewko pigwy trzeci rok. Jest ona łatwa w uprawie. Polecam wszystkim do posadzenia
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Też słyszałam o małych patisonach marynowanych jak ogórki.Niestety za późno dowiedziałam się o takiej możliwości i przegapiłam gdy były małe.Teraz mam same duże.Też na próbę zrobiłam z kolei leczo do słoików,wygląda ładnie,ale co z tego będzie to się okaże zimą.Znalazłam informacje w necie,że w zasadzie patisony można traktować tak jak cukinię.Pozdrawiam.
Elizabetko, mam pytanie dotyczące przepisu "cukinia ala ananas" zalewę użyć, tę którą się zlewa-tą wodę z kwaskiem? czy moze nie doczytałam a może nie zrozumialam? czy do tej samej zalewy dodać cukier i cukier waniliowy i to zagotować????
POZDRAWIAM GORąCO.
Ewa
ps. przepisy są super
zrobiłam już Nutellę ze śliwkami, cukinię konserwową, patisona konserwowego/ smakowaliśmy- bardzo dobry, w smaku przypomina ogórka konserwowego ale bardziej delikatny smak/
A teraz jestem na etapie, właśnie cukinii ala' ananas-własnie się moczy w wodzie z kwaskiem
POZDRAWIAM GORąCO.
Ewa
ps. przepisy są super
zrobiłam już Nutellę ze śliwkami, cukinię konserwową, patisona konserwowego/ smakowaliśmy- bardzo dobry, w smaku przypomina ogórka konserwowego ale bardziej delikatny smak/
A teraz jestem na etapie, właśnie cukinii ala' ananas-własnie się moczy w wodzie z kwaskiem