Miłorząb dwuklapowy,m.chiński,m.japoński (Ginkgo biloba)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
skittles
50p
50p
Od: 13 maja 2013, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Miłorząb - czy warto mieć na działce?

Post »

U małych drzew to raczej zawodny sposób, ale w gruncie rzeczy to prawda.
Osobniki męskie wykształcają najczęściej jeden prosty pień i zachowują stożkowy pokrój, żeńskie zaś są rozłożyste, często już u podstawy rozwidlone.
Marcin P
100p
100p
Od: 29 sty 2013, o 21:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gdy byłem w szkółce widziałem wiele tych drzewek, Było z czego wybrać. zależało mi na męskim osobniku... Co prawda owocują po jakiś 40 latach , ale podobno strasznie śmierdzą. Mój ma już jakieś 2 metry. Ostatnio go trochę obserwowałem i stwierdziłem że ma już 5 lat. Tzn tyle udało mi się doliczyć przyrostów rocznych.
Awatar użytkownika
Greta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2007, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

w szkólkach zazwyczaj szczepi sie osobniki meskie , czyli bez obaw , ze po ok 40 latach opadna na ziemie zenskie owoce .
moj pieknie sie wybarwil tej jesieni

Obrazek
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze
Marcin P
100p
100p
Od: 29 sty 2013, o 21:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A mój nie... Przyszedł przymrozek i liście opadły w ciągu 3 dni... Obecnie nie ma żadnego... Szkoda...
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

Czytam i muszę wtrącić trzy grosze. Wiele osób pisze o dostępnych w szkółkach osobnikach męskich, szczepionych - aby nie 'śmieciły'. Ładnie to brzmi ale to fikcja, przeniesiona być może z amerykańskich bądź co bardziej prawdopodobne z japońskich i chińskich realiów. Miłorzęby w Polsce pochodzą z siewów i jest to mieszanka płci, a szczepione są jedynie odmiany, nie słyszałem żeby gdzieś były dostępne szczepione męskie osobniki czystego gatunku. Co do wszczepiania męskich gałązek w koronę drzewa żeńskiego to z tego co czytałem robi się to na dorodnym osobniku, żeby męska część nie zajęła zbyt wiele powierzchni korony, bo zmniejszy to owocowanie. I tyczy się to tylko plantacji miłorzębowych, czyli Daleki Wschód i Południe Europy, Węgry na pewno a gdzie indziej zapewne też takie plantacje są. Chyba Słowacja obiła mi się o uszy. Nic nie stoi na przeszkodzie aby plantacje surowca zielarskiego tworzyć w Polsce, póki co nie słyszałem ani o plantacjach ani o nikim kto miałby taką chęć. Co do śmiecenia, kiedyś owoce miłorzębu spod 100 letniego drzewa zauważyłem przez przypadek, bo mi się kleiły do podeszw, ale tak naprawdę żeby poczuć słynny zapach musiałem rozerwać osnówkę i powąchać z bliska, inaczej nie czułem żadnego zapachu. Jeśli więc to drzewo ma rosnąć na granicy wysokich klombów lub nawet jako soliter na polanie a nie nad chodnikiem to myślę, że nikomu owoce żeńskiego osobnika nie będą specjalnie przeszkadzać.
skittles
50p
50p

Post »

Mam takie pytanie, zebrałem ostatnio kilka nasion spod drzewa rosnącego w Krakowie z nieśmiałym zamiarem wysiania, ale jak to bywa z obcymi gatunkami - różnie. Czy miłorzęby w naszych warunkach dają w ogóle żywotne nasiona, czy mogę sobie sadzić i czekać nie wiadomo na co?
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

A prawnie jak traktowany miłorząb? Czy jako drzewko ozdobne czy drzewo na które trzeba uzyskać zgodę na wycinkę?
Pozdrawiam. Beata.
skittles
50p
50p

Post »

Na każdą wycinkę drzew prócz owocowych i tych młodszych niż 10 lat trzeba uzyskać zgodę.
Awatar użytkownika
ginco
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 paź 2013, o 10:09

Post »

Liście młodych okazów Ginkgo biloba są bardzo wrażliwe na niewielki nawet przymrozek.
Ale drzewo jest przecudowne, powoli rośnie i wg mnie jest b.cennym nabytkiem w ogrodzie.
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p

Post »

Czy ktoś wie co miłorząb wprowadza do ekosystemu? Wiadomo że lipa - miododajna, dąb - żołędzie przysmak dzików itd... a miłorząb?
Pozdrawiam. Beata.
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

Do ekosystemu? Cień, w którym mogą rozwijać się gatunki cieniolubne, korzenie, z którymi współżyją różne gatunki grzybów. Ale poza tym to chyba nic tak konkretnego.
Odnośnie wysiewu polskich nasion - jak najbardziej, jeśli są pełne to po odpowiedniej stratyfikacji wyrosną ładne siewki, to pewne.
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p

Post »

Dziękuję Tomek za podjęcie tematu. Bardzo zastanawiam się nad tym drzewem na działce ale chciałabym nie zrobić z ogródka "pustyni ekologicznej". Wystarczy że mam kilka iglaków które innym stworzonkom oprócz mnie, są do niczego nie potrzebne :roll:
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44

Post »

Pytanie do posiadaczy miłorzębów - posadzony miesiąc temu z donicy - ok. 80 cm - okrywać na zimę, czy twardy jest ? :D
Pozdrawiam, Iwona.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”