MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III
- zbyszko
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 paź 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III
Dwie spośród 40-stu milionów cegieł użytych do budowy Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie ma teraz nowych lokatorów.A tak na poważnie ja swoich kokonów nie wyciągam z trzciny.Wszystkie 3-letnie rurki wyjmuję z ulika i uzupełniam nowymi,natomiast stare wynoszę pod taras między drewno na opał.Moje najchętniej zasiedlają słomki po napojach z McDonald's ,następnie trzcina,kloce drewna ,pędy bambusa,pędy Szczeci barwierskiej i cegła dziurawka (orginalna z pałacu Kultury).
Do zbyszko
Oby Pałacu nie burzyli tylko ostrożnie rozebrali. Szkoda by było takiej pięknej cegłówki..... Jak w tych słomkach z McDonaldsa przezimowują- wymiany powietrza w nich raczej nie ma??! Choć materiał trwały i dość dostępny, nie przeczę. A domek bardzo pomysłowy,gratuluję.
Oby Pałacu nie burzyli tylko ostrożnie rozebrali. Szkoda by było takiej pięknej cegłówki..... Jak w tych słomkach z McDonaldsa przezimowują- wymiany powietrza w nich raczej nie ma??! Choć materiał trwały i dość dostępny, nie przeczę. A domek bardzo pomysłowy,gratuluję.
Do zbyszko
Piękna cegłówka,nie wiesz gdzie można taką nabyć? i co to za rurki obok niej? wyglądają jakby bambusy,ale chcę się upewnić. Długo już w "fachu"?
Piękna cegłówka,nie wiesz gdzie można taką nabyć? i co to za rurki obok niej? wyglądają jakby bambusy,ale chcę się upewnić. Długo już w "fachu"?
- zbyszko
Do wolfik
Mam nadzieję,że Pałacu Kultury nigdy nie rozbiorą.Kto tam nie był tego nie zrozumie.Pracowałem tam przez pewien czas, dlatego jestem w posiadaniu tych cegiełek.W ''fachu'' jestem od 2007 roku,wtedy zbudowałem ten ulik.
Marzył mi się ul na wskroś ekologiczny,lecz brak odpowiednich materiałów głównie trzciny zweryfikował moje plany.Postawiłem na materiały ogólnodostępne, w tym plastik.
Rurki obok cegieł to też plastik.Ogólnie rurki po napojach z McDonaldsa są trwałe i praktyczne lecz trudno z nich wyciągać kokony.Pszczoły zimują w nich bez problemu,lecz po 2-3 latach i tak lądują'' pod tarasem''.
Pędy szczeci barwierskiej za rok idą do wymiany.
Mam nadzieję,że Pałacu Kultury nigdy nie rozbiorą.Kto tam nie był tego nie zrozumie.Pracowałem tam przez pewien czas, dlatego jestem w posiadaniu tych cegiełek.W ''fachu'' jestem od 2007 roku,wtedy zbudowałem ten ulik.
Marzył mi się ul na wskroś ekologiczny,lecz brak odpowiednich materiałów głównie trzciny zweryfikował moje plany.Postawiłem na materiały ogólnodostępne, w tym plastik.
Rurki obok cegieł to też plastik.Ogólnie rurki po napojach z McDonaldsa są trwałe i praktyczne lecz trudno z nich wyciągać kokony.Pszczoły zimują w nich bez problemu,lecz po 2-3 latach i tak lądują'' pod tarasem''.
Pędy szczeci barwierskiej za rok idą do wymiany.
Do zbyszko
Pałac Kultury mi nie przeszkadza w niczym,chociaż tam nigdy nie byłem.Kiedyś był symbolem bratniej więzi; dzisiaj jest symbolem tego starego ,romantycznego na swój sposób nostalgicznego PRLu.
Opowiedz coś więcej o tych rurkach. To ,stary, świetny pomysł z plastykowymi rurkami. Ja też mam problem z materiałem. Poza swoją początkującą od 2014 hodowlą,próbuję namówić wychowawczynię mojego syna,aby dzieci taki damek dla pszczół wszelkich zbudowały. Oczywiście z jakąś pomocą rodziców. A cały czas drapię się po głowie skąd wziąć odpowiedni materiał. Powiedz mi ,co ile wymieniasz z szczeci barwierskiej,sam ją uprawiasz? Przy okazji szczeć pożytek daje innym pszczołą. Polecam w ogródku,jak lubisz inne zapylające owady, posiać facelię. W tym roku zrobiłem naprędce rurki z papieru i schowałem je pod wiatą. Trochę się spóźniłem (początek czerwca) i z lokatorów mam chyba tylko osy,hehe! Papier wodą naciąga więc do takiego domu jak twojego odpadają. Napisz jakie średnice stosujesz i czy tylko murarka ogrodowa te rurki zamieszkuje. Ja nie zamierzam kokonów wyciągać,chcę tylko dać szansę wszystkim tym pożytecznym owadom na odtworzenie i utrzymanie ich populacji. Zdjęcia super,dzięki.
PS. jak zakańczasz plastykowe rurki?
Pałac Kultury mi nie przeszkadza w niczym,chociaż tam nigdy nie byłem.Kiedyś był symbolem bratniej więzi; dzisiaj jest symbolem tego starego ,romantycznego na swój sposób nostalgicznego PRLu.
Opowiedz coś więcej o tych rurkach. To ,stary, świetny pomysł z plastykowymi rurkami. Ja też mam problem z materiałem. Poza swoją początkującą od 2014 hodowlą,próbuję namówić wychowawczynię mojego syna,aby dzieci taki damek dla pszczół wszelkich zbudowały. Oczywiście z jakąś pomocą rodziców. A cały czas drapię się po głowie skąd wziąć odpowiedni materiał. Powiedz mi ,co ile wymieniasz z szczeci barwierskiej,sam ją uprawiasz? Przy okazji szczeć pożytek daje innym pszczołą. Polecam w ogródku,jak lubisz inne zapylające owady, posiać facelię. W tym roku zrobiłem naprędce rurki z papieru i schowałem je pod wiatą. Trochę się spóźniłem (początek czerwca) i z lokatorów mam chyba tylko osy,hehe! Papier wodą naciąga więc do takiego domu jak twojego odpadają. Napisz jakie średnice stosujesz i czy tylko murarka ogrodowa te rurki zamieszkuje. Ja nie zamierzam kokonów wyciągać,chcę tylko dać szansę wszystkim tym pożytecznym owadom na odtworzenie i utrzymanie ich populacji. Zdjęcia super,dzięki.
PS. jak zakańczasz plastykowe rurki?
Piękny ten strzelisty ulik, zbyszko!
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
- wasmi
- Od: 8 kwie 2012, o 10:47
- Kontakt:
Panie i panowie nie wszystko na talerzu. Zadajcie sobie trochę trudu :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&p=2584233
Pozdrawiam Mirek
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&p=2584233
Pozdrawiam Mirek
Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia.
- zbyszko
Plastikowe rurki najlepsze z są z McDonalds zaślepiam z jednej strony kulkami papieru z ręczników kuchennych lub wacikami z waty.Ogólnie używałem różnych rurek z plastiku o średnicy wewnętrznej otworu 6-1o mm,ale najczęściej zasiedlane były te z McDonalds.Inne rurki do napojów z reguły miały zbyt małą średnicę. Rurki z McDonalds wiąże w peczki i przewiązuje gumkami ''recepturkami lub wkładam ciasno do większych rur plastikowych. Szczeci barwierskiek nie hoduję, rośnie na nieużytku poza moją miejscowością.Wymieniam ją co 2 lub 3 lata ,gdyż przy tak dużym zagęszczeniu gniazd istnieje ryzyko utraty pszczół z powodu chorób i pasożytów. Dziękuję za radę,ale faceli raczej nie posieję,gdyż mam już całą działkę zagospodarowaną i musiałbym z czegoś zrezygnować.Od 4 lat wysiewam przy ogrodzeniu nasiona roslin miododajnych http://www.pnos.pl/images/wortal/miodod-1.jpg oraz mieszankę niskich kwiatów letnich.Moj ulik w tym roku głównie zasiedlała Murarka ogrodowa,ale nie było tak zawsze.W pierwszym roku ulik wypełniony był w połowie klocami drewna, a w drugiej Trzciną, szczecią barwierską,pędami czarnego bzu ,pędami bambusa i wszystkim ''co było długie i miało otwór''.Na początku kwietnia pojawiły się murarki a następnie miesierki. Po około 2 miesiącach murarki znikneły a pojawiły się inne gatunki.Jeszcze w sierpniu widywałem inne gatunki.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Te rurki w prawym dolnym rogu to z czego?
Waleria
- zbyszko
Plastikowe rurki ,pozostałość po zakładaniu centralnego ogrzewania.Jak to mówią '' Na bezrybiu i rak ryba''.Waleria pisze:Te rurki w prawym dolnym rogu to z czego?
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zamieszkał ktoś w takich rurkach, czy dopiero są szykowane na przyszły rok?
Waleria
- zbyszko
Te są szykowane na następny rok,ale takie same wyłożone rok wcześniej są zamieszkane.Waleria pisze:Zamieszkał ktoś w takich rurkach, czy dopiero są szykowane na przyszły rok?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dbb ... 1f961.html
Nie mogę jeszcze odpowiadać na PW wyskakuje mi komunikat:Przepraszamy, ale nie masz uprawnień do korzystania z tej funkcji. Możliwe że dopiero się zarejestrowałeś i dopiero po dłuższym uczestnictwie w życiu forum będziesz mógł ją wykorzystać