Leśne mchy w warunkach domowych

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
cinnamon
50p
50p
Od: 3 lip 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Leśne mchy w warunkach domowych

Post »

Witajcie,
na co dzień zajmuję się hodowlą roślin owadożernych, a niedawno naszła mnie ochota na stworzenia owadożernej kompozycji w kuli :) Dominantą będą tropikalne i subtropikalne rosiczki, które muszą rosnąć w podłożu kwaśnym ( torf o pH 3,5-4,5 ). Poszukuję roślin, które stanowiłyby dopełnienie owej kompozycji - chodzi mi o efekt "dywanu" pomiędzy rosiczkami, który zakryje podłoże. Pomyślałam o mchach, w tym celu wybrałam się na mały spacer i oto efekt:
Obrazek

Czy takie mchy ( płonnik pospolity, bielistka biała, rokiet cyprysowaty ) mają szansę przyjąć się w warunkach domowych i - codziennie zraszane - prezentować się efektownie przez dłuższy czas?

Chętnie usłyszę Wasze zdanie na ten temat, być może ktoś już w ten sposób eksperymentował. A może polecicie inne rośliny, które poradzą sobie w warunkach quasi-tropikalnych :)?
„Przez setki lat ludzie wierzyli, iż jaszczurki w studni dowodzą, że woda jest świeża i zdatna do picia. I przez cały ten czas ani razu nie zadali sobie pytania, gdzie właściwie jaszczurki chodzą do toalety...?”
- Terry Pratchett, Kosiarz
Belfedor
200p
200p
Od: 10 maja 2013, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Leśne mchy w warunkach domowych

Post »

Witam ! Myślę, że pomysł jest bardzo ciekawy, tylko zastanawiam się, czy po pewnym czasie mech nie zakryje rosiczek, ale to chyba nie powinno się zdarzyć :roll: . Uważam, że mech przy codziennym zraszaniu może żyć w warunkach domowych. Ja miałem mech w storczyku. Przy zraszaniu był zielony, ale z czasem zapomniałem nawilżać i mech zdechł :oops: .

Tak sobie myślę, że można też nakryć wylot np. kawałkiem szyby. W ten sposób w kuli będzie utrzymywała się stała wilgotność i nie trzeba będzie zraszać. ( oczywiście, przed nakryciem podlać rośliny) .
cinnamon
50p
50p

Post »

Rzeczywiście, też mam obawy, że mech może zagłuszyć rosiczki... Jednak z drugiej strony - owadożerne rosną o wiele szybciej niż mech, więc mam nadzieję, że w takich wyścigach zwycięży jednak rosiczka :D Poza tym w chwili obecnej mech znajduje się w kuli tylko w ramach eksperymentu; jeśli się przyjmie, prawdopodobnie zostanie rozmieszczony w inny sposób, żeby znalazło się więcej miejsca dla rosiczek.
Być może tego nie widać, ale na zdjęciu kula nakryta jest folią z dziurkami, więc wilgotność jest dość wysoka, a i woda szybko nie wyparuje :) Będę kontrolować stan mchów na bieżąco, jeśli okaże się, że upływ czasu nie zmienia ich wyglądu - wrzucę zdjęcia kompozycji już z rosiczkami :)

Tymczasem zachęcam do wyrażania własnej opinii na temat takiej kompozycji. Jestem otwarta na sugestie :)
„Przez setki lat ludzie wierzyli, iż jaszczurki w studni dowodzą, że woda jest świeża i zdatna do picia. I przez cały ten czas ani razu nie zadali sobie pytania, gdzie właściwie jaszczurki chodzą do toalety...?”
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

:wit Hmmm pozwolę sobie dodać małą uwagę, rozumiem, że ta folia z dziurkami cały czas przykrywa kulę z roślinkami? Jeśli tak, to proponowałbym codziennie uchylać, bądź też zdejmować na jakiś czas i dopuszczać nieco świeżego powietrza, żeby powietrze się w środku wymieniało. Inaczej jest duże prawdopodobieństwo, że w szybkim czasie zalęgną się grzyby, a i roślinki też potrzebują świeżego oddechu, sama wysoka wilgotność nie wystarczy. Ale ogólnie kompozycja ciekawa i mi się także podoba. :)
pozdrawiam
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
cinnamon
50p
50p

Post »

Ok, dziękuję za wskazówkę :) Na jak długo powinnam folię odchylić?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Kilkanaście minut do półgodziny dziennie powinno wystarczyć :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Cześć,

Pomysł fajny, ale musisz uważać na pleśń i tak jak pisał Norbert, odsłaniać na jakiś czas folię.

Płonnik jest pod częściową ochroną :wink:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_gatu ... ciow%C4%85

:wit
cinnamon
50p
50p

Post »

Płonnik rzeczywiście jest częściowo chroniony, ale za to nie ma go w kompozycji :) Wpisałam z pośpiechu, ale wystarczy porównać zdjęcie płonnika ze zdjęciem kuli, żeby przekonać się, że jest nieobecny - mój błąd :) Jest tam bielistka, rokit i mech torfowiec, ale ten został kupiony jako podłoże dla dzbanecznika.
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 12:31

Post »

Jeśli mech jest z lasu to proponowałabym go dokładnie obejrzeć, czy nie ma tam jakiś nieproszonych gości - robaczków itp.
Hodowla takiego mchu jest jak najbardziej możliwa, sama używam go jago element dekoracyjny w doniczkach moich owadożerców. Mech całkiem nieźle radzi sobie w terrarium i dość szybko wypełnia doniczki po sam brzeg. Inaczej natomiast jest z mchem na parapecie - niby gatunek mchu ten sam, a jednak nie chce rosnąć i po krótkim czasie robi się brązowy, jednak roślinkom i tak to służy.
Czy mech nie zarośnie rosiczek nie wiem, bo nie mam pojęcia, jakie dokładnie roślinki chcesz tam umieścić.
I nie wiem też, czy trzymanie mchu w zamkniętym pojemniku to najlepszy pomysł, bo z tego, co zdążyłam zauważyć lubi pleśnieć... więc profilaktycznie spryskałabym go topsinem, żeby potem nie mieć problemów. No i trzeba uważać, żeby np. stojąc nad kaloryferem mech nie zaczął się gotować w tej kuli... bo wtedy za dużo z niego nie zostanie :roll:
Jeśli chcesz uzyskać efekt dywanu to proponowałabym jakieś pływacze typu livida, albo sandersonii. Jak się rozrosną i zaczną kwitnąć to oczu oderwać od nic nie można, a ich hodowla wcale nie jest trudna.

Pozdrawiam cieplutko i życzę sukcesów w hodowli.
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Ja tak całkiem teoretycznie, bo nie mam żadnego doświadczania w tym temacie. Czy mech, przyniesiony od nas z lasu, nie potrzebuje trochę pomarznąć w zimie? Jeśli nie, to widocznie potrafi dostosować się do każdych warunków.
Waleria
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Trzeba je trochę przechłodzić. Zdaje się, że to warunek bez którego nie będzie rozwijał zarodników. Ale jak komuś nie zależy na rozmnażaniu, to raczej nie musi :wink:
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 12:31

Post »

Moj mech cały czas ładnie rośnie bez żadnych dodatkowych zabiegów. Jednak tak, jak wcześniej pisałam jest trzymany w terrarium, więc przez cały rok ma takie same warunki: oświetlenie, wilgotność itp. Więc moim zdaniem przechłodzenie mchu nie jest konieczne, jednak przy niestałych warunkach może mieć korzystny wpływ na jego dalsze rozwijanie, podobnie jak zimowy spoczynek u innych gatunk?w roślin.
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”