"Błękitny anioł"Powojnik włoski (C. viticella)
Re: Powojnik "Błękitny anioł" o kwiatach błękitnych
Miałam tę odmianę w donicy na balkonie. Początkowo kwitł ładnie, potem coraz słabiej aż przestał i go wywaliłam. Szkoda, że wcześniej na forum nie trafiłam, bo nie wiedziałam, że trzeba go przycinać. Może po przycięciu znowu by miał chmurę kwiatów?
A ja się zapytam jak długo kwitnie tan anioł?
W jakich miesiącach ?
W jakich miesiącach ?
Mój kwitł na przełomie maja i czerwca i nie powtarzał kwitnienia. Ale był w doniczce.
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mój kwitł od maja i do późnej jesieni były pojedyncze kwiaty. Oczywiście latem był kwiatami obsypany, co pokazałam wcześniej na zdjęciu.
ania1590
Temat stary ale... Mój ulubiony clematis, ŚP babcia go uwielbiała i chwaliła, że piękny, niewymagający i wdzięczny. Moja kolekcja z roku na rok powiększa się. Nie polecam sadzenia go na tle białej ściany - będzie mało widoczny (tym sposobem dostałam wiosną dwa od mamy). Nawożę mineralnie, wystawę mam południową więc z cieniowaniem nóg troszkę problem. Podsypuję przemieloną korą, w tym roku na jesień dostaną przekompostowanego obornika końskiego. Najstarszy ma 10lat, reszta jest posadzona dopiero wiosną 2013. Łatwo można rozmnożyć przez odgięcie pędu i przysypanie ziemią.
Zauważyłam, że zmienia odcienie w zależności od gleby. Pięknie wygląda gdy jest lekko liliowy. Niestety jeszcze nie odkryłam jak to uzyskać sztucznie. Te krzaki które dostałam od mamy (rosnące w piaszczystej ziemi, wystawa południowa, nie nawożone) były blade. Mój rosnący od 10lat w tym samym miejscu i ciut lepiej traktowany ma bardziej nasycony kolor kwiatów.
Zauważyłam, że zmienia odcienie w zależności od gleby. Pięknie wygląda gdy jest lekko liliowy. Niestety jeszcze nie odkryłam jak to uzyskać sztucznie. Te krzaki które dostałam od mamy (rosnące w piaszczystej ziemi, wystawa południowa, nie nawożone) były blade. Mój rosnący od 10lat w tym samym miejscu i ciut lepiej traktowany ma bardziej nasycony kolor kwiatów.
- zbyszko
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 paź 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rosnący u mnie na furtce.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4e2 ... 09cd5.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4e2 ... 09cd5.html
- karlos
- 100p
- Od: 19 wrz 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo podoba mi się ten powojnik i mam do Was pytanie. Na wiosnę na mojej nowej działce stanie altanka z tarasem i chciałbym zasłonić jego boczną stronę powojnikiem. Północna strona, szerokość 2m:
- jaka będzie optymalna ilość sadzonek, jak posadzić w sensie razem w jednej "kępie" lub w jakiej odległości
- co posadzić przed powojnikiem, coś niskiego żeby współgrało wymaganiami i tworzyło rabatkę
- ile sezonów zajmie mu dotarcie do dachu 2m :P
z góry dzięki za podpowiedzi
- jaka będzie optymalna ilość sadzonek, jak posadzić w sensie razem w jednej "kępie" lub w jakiej odległości
- co posadzić przed powojnikiem, coś niskiego żeby współgrało wymaganiami i tworzyło rabatkę
- ile sezonów zajmie mu dotarcie do dachu 2m :P
z góry dzięki za podpowiedzi
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Cześć miłośniku powojnika błękitny anioł. Posadź w odległości ok. 30 cm czyli potrzebujesz 6 sadzonek. Przed nimi coś małego, niebieskiego- ja sadzę niecierpki. Jak powojnik się zadomowi, polubi miejsce to w ciągu 1 sezonu osiągnie pułap, ale wiosną corocznie ścinasz wszystko do kolana (własnego). Moje 3 letnie powojniki posadzone przy kłodzinie pozostałej po palmie tachycarpus wysokości 2 m, przez cały sezon kwitną tworząc górę kwiatów.
ania1590
- jolin
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 sty 2017, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: "Błękitny anioł"Powojnik włoski (C. viticella)
Miałam kiedyś Anioła i był rzeczywiście piękny! Bardzo ładnie się rozłożył, miał bardzo dużo kwiatów. Prawdziwe cudo.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Błękitny Anioł to chyba pierwszy mój powojnik który posadziłam w ogrodzie wiele lat temu.
Jest naprawdę piękny i niezawodny.
Jest naprawdę piękny i niezawodny.