Zrób to sam,czyli pomysły Forumków cz.2
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zrób to sam, czyli pomysły Forumków cz.2
magos13 u mnie podobnie. Rura ok 1,5 m. Taka zwykla rura - harmonijka z marketu budowlanego. W ubiegłym roku wyglądało to tak, ze postawiłam, rozpaliłam w palenisku i podnosiłam powoli rurę (podsypując ziemię) aż uznałam, że dym wali prosto w nią
Palenisko zrobiłam poniżej poziomu gruntu bo tylko taki typ wędzarenki znałam .... z lat szczenięcych. Osypałam wszystko ziemią czyli zrobiłam termos.
Dwa tygodnie temu syn (wkurzony leżeniem na brzuchu przy rozpalaniu) podniósł całość. I tak samo jak poprzednio rura ustawiana "na czuja" . Podsypywana ziemia, podtykane kawałki cegły, kostki itp.
Nie wędzimy "na zimno" - dla mnie, podobnie jak dla Ewy - za długo to trwa. Podobnie jak u Ewy moje dziecko ma wielkie plany budowy grillo-wędzarni , czyli ....... czyli pewnie w tej prowizorce moje wnuki będą wędziły
Palenisko zrobiłam poniżej poziomu gruntu bo tylko taki typ wędzarenki znałam .... z lat szczenięcych. Osypałam wszystko ziemią czyli zrobiłam termos.
Dwa tygodnie temu syn (wkurzony leżeniem na brzuchu przy rozpalaniu) podniósł całość. I tak samo jak poprzednio rura ustawiana "na czuja" . Podsypywana ziemia, podtykane kawałki cegły, kostki itp.
Nie wędzimy "na zimno" - dla mnie, podobnie jak dla Ewy - za długo to trwa. Podobnie jak u Ewy moje dziecko ma wielkie plany budowy grillo-wędzarni , czyli ....... czyli pewnie w tej prowizorce moje wnuki będą wędziły
- ra_barbara
- Od: 15 sty 2010, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Aż mnie swędzi by pokazać moją prowizoryczną wędzarnię sprzed kilku lat, ale nie będę paskudziła wątku, bo tu prawdziwe dzieła pokazujecie
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
- Ruda2011
Twoja wędzarnia była dziełem sztuki sama w sobie. Gdyby Helios nie podarowała mi beczki uzbrojonej (termometr, wieszaki ) - nie miała bym wędzarni w ogóle . Jesteś wielka Basiura_barbara pisze:Aż mnie swędzi by pokazać moją prowizoryczną wędzarnię sprzed kilku lat, ale nie będę paskudziła wątku, bo tu prawdziwe dzieła pokazujecie
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewo i Mariolu, bardzo dziękuję za odpowiedzi. Utwierdziłyście mnie w moich dotychczasowych przemyśleniach na temat wędzarni.
Ra_barbaro pokaż proszę swoją wędzarnię, pozbądź się świądu .
Napiszę z czym mam problemy.
Od ....nastu lat mamy wylany betonowy fundament pod grila murowanego. Teraz moi wymyślili, żeby zrobić grilo - wędzarnię. Tylko wymyślili , ale jak to zrobić żeby było funkcjonalnie, wygodnie i ładnie, to już .
Ponieważ komin dymny musi być w ziemi, to i palenisko również.
Kombinuję tak : ogień rozpalać na powierzchni na jakimś ruszcie w kształcie kosza. Potem kosz wkładać do dziury. Samo dokładanie drewna nie powinno już być tak uciążliwe, zwłaszcza że dziurę-palenisko chcę zrobić na tyle dużą, żeby można było to robić na siedząco, z nogami w dziurze (oprócz wędzonki mogę mieć pieczone nóżki ). No ale tę dziurę trzeba jakoś zakryć (bezpiecznie, lekko i estetycznie).
Sam komin zrobię z pozostałych po brukarzach krawężników. Spód komina ma być ziemny (wydaje mi się że to ważne).
Zostało jeszcze wykombinować kolanko doprowadzające dym z komina ziemnego do wędzarni. Kolanko będzie więcej kanciaste niż opływowe, ale czy to może mieć znaczenie?
Nie wiem czy dobrze kombinuję.
Ra_barbaro pokaż proszę swoją wędzarnię, pozbądź się świądu .
Napiszę z czym mam problemy.
Od ....nastu lat mamy wylany betonowy fundament pod grila murowanego. Teraz moi wymyślili, żeby zrobić grilo - wędzarnię. Tylko wymyślili , ale jak to zrobić żeby było funkcjonalnie, wygodnie i ładnie, to już .
Ponieważ komin dymny musi być w ziemi, to i palenisko również.
Kombinuję tak : ogień rozpalać na powierzchni na jakimś ruszcie w kształcie kosza. Potem kosz wkładać do dziury. Samo dokładanie drewna nie powinno już być tak uciążliwe, zwłaszcza że dziurę-palenisko chcę zrobić na tyle dużą, żeby można było to robić na siedząco, z nogami w dziurze (oprócz wędzonki mogę mieć pieczone nóżki ). No ale tę dziurę trzeba jakoś zakryć (bezpiecznie, lekko i estetycznie).
Sam komin zrobię z pozostałych po brukarzach krawężników. Spód komina ma być ziemny (wydaje mi się że to ważne).
Zostało jeszcze wykombinować kolanko doprowadzające dym z komina ziemnego do wędzarni. Kolanko będzie więcej kanciaste niż opływowe, ale czy to może mieć znaczenie?
Nie wiem czy dobrze kombinuję.
Pozdrawiam. Gosia
- Ruda2011
Pokaż, co masz Magos13, przez zimę zwabimy tu kilku chętnych do pomocy forumków i coś się wymyśli, żebyś mogła pomysł zrealizować . Koniecznie napisz, czy to ma być grillo - wędzarnia wypasiona czy też "manufaktura kobity", żeby nie pojawiły się projekty kombinatów
Moim (absolutnie laickim )zdaniem - komin z kolankiem kanciastym będzie "be" . Dała bym możliwie najbardziej opływowy ponieważ wszystko opierało się będzie na wyciągu naturalnym a nie na wymuszonym.
Co inni na to ?
Moim (absolutnie laickim )zdaniem - komin z kolankiem kanciastym będzie "be" . Dała bym możliwie najbardziej opływowy ponieważ wszystko opierało się będzie na wyciągu naturalnym a nie na wymuszonym.
Co inni na to ?
- ra_barbara
- Kontakt:
Gosiu ja z taką pewną nieśmiałością wstawiam moje "dzieło", które zresztą spłonęło , boczki uratowałam wyciągając z ognia.....
1
2
3
Chodniczki....pamiątka po mojej babci spłonęłyyyy
1
2
3
Chodniczki....pamiątka po mojej babci spłonęłyyyy
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Basiu już miałam pisać abyś dodała swoją wędzareczke. Nie ważne jak wygląda ale ważne jakie wędzoneczki wychodzą . Krotki kanał często spotyka się ze spalonym mięskiem. moja pierwsza w życiu szyneczka tez cudem została uratowana
Małgosiu zrobisz jak uważasz ale ja jednak zdecydowałabym się na kanał nad powierzchnia ziemi- uważam że naprawdę będzie wygodniejszy niż poniżej gruntu. Ja bardzo często zimą używam uwaga Suszarki do wlosow celem wygrzania beczki- nie ma odpowiedniego cugu .
Rozpalanie w koszu i podkładanie pod wędzarnię nie wydaje mi się wygodne
ja np wędząc wędzonki i kiełbasę zauważyłam że bardzo brakuje mi blatu dlatego przymierzam się do postawienia murowanej grilowędzarni , na zdjęciu widać jej zarys ( z cegieł)
Z lewej strony ma być komora a z prawej nad paleniskiem gril - pomiędzy nimi ma powstać wyżej wspomniany blat.
Nie wiem jak duży masz wylany fundament pod tą swoją budowlę ale może warto przemyśleć dolanie fundamentu i skupieniem się nad kanałem powyżej gruntu.
podobnie jak Mariolka uwazam że kolanko powinno mieć opływowy kształt .
Nie wiem czy znasz tą stronkę ale naprawdę warta przejrzenia a projektów od groma- tutaj masz np mala fajną i estetyczną wędzarkę wykonaną krok po kroku- grila możesz robić w komorze wędzarniczej rozpalając np na blachach do ciast
Małgosiu zrobisz jak uważasz ale ja jednak zdecydowałabym się na kanał nad powierzchnia ziemi- uważam że naprawdę będzie wygodniejszy niż poniżej gruntu. Ja bardzo często zimą używam uwaga Suszarki do wlosow celem wygrzania beczki- nie ma odpowiedniego cugu .
Rozpalanie w koszu i podkładanie pod wędzarnię nie wydaje mi się wygodne
ja np wędząc wędzonki i kiełbasę zauważyłam że bardzo brakuje mi blatu dlatego przymierzam się do postawienia murowanej grilowędzarni , na zdjęciu widać jej zarys ( z cegieł)
Z lewej strony ma być komora a z prawej nad paleniskiem gril - pomiędzy nimi ma powstać wyżej wspomniany blat.
Nie wiem jak duży masz wylany fundament pod tą swoją budowlę ale może warto przemyśleć dolanie fundamentu i skupieniem się nad kanałem powyżej gruntu.
podobnie jak Mariolka uwazam że kolanko powinno mieć opływowy kształt .
Nie wiem czy znasz tą stronkę ale naprawdę warta przejrzenia a projektów od groma- tutaj masz np mala fajną i estetyczną wędzarkę wykonaną krok po kroku- grila możesz robić w komorze wędzarniczej rozpalając np na blachach do ciast
Pozdrawiam. Ewa
- lunaria
- 50p
- Od: 5 sie 2013, o 12:41
Ruda2011 zadaszony taras jest rewelacyjny, dużo pracy?ale efekt jest boski, podoba mi się boczna ścianka z kratki, po którym będzie się wspinał clematis.
Wędzarka też widzę prowizoryczna jak u mnie. Moja stała 3 lata, ale ponieważ tam gdzie stała wymyśliłam sobie rabatkę na kwiatki, to przegnałam małża z tą wędzarką?.i teraz nie mam wędzarki, bo małż wymyślił, że zrobi taką z prawdziwego zdarzenia Ale jak znam życie, postawi prowizorkę od nowa tylko w innym miejscu.
Wędzarka też widzę prowizoryczna jak u mnie. Moja stała 3 lata, ale ponieważ tam gdzie stała wymyśliłam sobie rabatkę na kwiatki, to przegnałam małża z tą wędzarką?.i teraz nie mam wędzarki, bo małż wymyślił, że zrobi taką z prawdziwego zdarzenia Ale jak znam życie, postawi prowizorkę od nowa tylko w innym miejscu.
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
pozdrawiam Ania
- Ruda2011
Aniu dzięki , miło mi że Ci się podoba . Dużo pracy .... ? Nie, nie odczuwam tego tak. Werandka na działce być musi - to serce ogródka
Następny wynalazek, jak najbardziej "na czasie" - mobilna koza (u mnie ogrzewa tarasik bo chłodnawo już a na działce pobyć się chce ). Palę w niej drewnem bo mam dużo .
Następny wynalazek, jak najbardziej "na czasie" - mobilna koza (u mnie ogrzewa tarasik bo chłodnawo już a na działce pobyć się chce ). Palę w niej drewnem bo mam dużo .
- lunaria
- 50p
- Od: 5 sie 2013, o 12:41
"mobilna koza" jest pierwszoklaśnie wypasiona. Jak ja żałuje teraz, że wysprzątałam całą działkę ze starego żelastwa , a troche rupieci byłoby na starą kozę jak znalazł.
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
pozdrawiam Ania
- ra_barbara
- Kontakt:
Eeeee No Mariolko koza bębnowa cudnie wyszła, aż czuje się zawstydzona moim grillem bębnowym
- Ruda2011
Prawda, że niezłe bydlątko ???
A jak milutko grzeje .
Lunaria każdy chyba zaczynał od wysprzątania działki z "przydasiów" (ja wywiozłam złomu za 150 zeta) a później żebrał o byle drucik . Coś tam Ci wpadnie w oko - rozglądaj się
Kurcze miałam bęben z kwasówki ale o takiej kozie nie pomyślałam
mój został fleksem przycięty na dwa kwadraty - ma służyć jako deflektor w komorze wędzarniczej do rozpraszania dymu
mój został fleksem przycięty na dwa kwadraty - ma służyć jako deflektor w komorze wędzarniczej do rozpraszania dymu
Pozdrawiam. Ewa