Zrób to sam,czyli pomysły Forumków cz.2

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zrób to sam, czyli pomysły Forumków cz.2

Post »

magos13 u mnie podobnie. Rura ok 1,5 m. Taka zwykla rura - harmonijka z marketu budowlanego. W ubiegłym roku wyglądało to tak, ze postawiłam, rozpaliłam w palenisku i podnosiłam powoli rurę (podsypując ziemię) aż uznałam, że dym wali prosto w nią
Obrazek

Palenisko zrobiłam poniżej poziomu gruntu bo tylko taki typ wędzarenki znałam .... z lat szczenięcych. Osypałam wszystko ziemią czyli zrobiłam termos.
Obrazek

Dwa tygodnie temu syn (wkurzony leżeniem na brzuchu przy rozpalaniu) podniósł całość. I tak samo jak poprzednio rura ustawiana "na czuja" ;:131 . Podsypywana ziemia, podtykane kawałki cegły, kostki itp.
Obrazek

Nie wędzimy "na zimno" - dla mnie, podobnie jak dla Ewy - za długo to trwa. Podobnie jak u Ewy moje dziecko ma wielkie plany budowy grillo-wędzarni , czyli ....... czyli pewnie w tej prowizorce moje wnuki będą wędziły ;:306
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Aż mnie swędzi :lol: by pokazać moją prowizoryczną wędzarnię sprzed kilku lat, ale nie będę paskudziła wątku, bo tu prawdziwe dzieła pokazujecie ;:215
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ra_barbara pisze:Aż mnie swędzi :lol: by pokazać moją prowizoryczną wędzarnię sprzed kilku lat, ale nie będę paskudziła wątku, bo tu prawdziwe dzieła pokazujecie ;:215
;:306 ;:306 ;:306 Twoja wędzarnia była dziełem sztuki sama w sobie. Gdyby Helios nie podarowała mi beczki uzbrojonej (termometr, wieszaki ) - nie miała bym wędzarni w ogóle ;:185 . Jesteś wielka Basiu ;:215
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo i Mariolu, bardzo dziękuję za odpowiedzi. Utwierdziłyście mnie w moich dotychczasowych przemyśleniach na temat wędzarni.
Ra_barbaro pokaż proszę swoją wędzarnię, pozbądź się świądu ;:306 .
Napiszę z czym mam problemy.
Od ....nastu lat mamy wylany betonowy fundament pod grila murowanego. Teraz moi wymyślili, żeby zrobić grilo - wędzarnię. Tylko wymyślili ;:108 , ale jak to zrobić żeby było funkcjonalnie, wygodnie i ładnie, to już ;:185.
Ponieważ komin dymny musi być w ziemi, to i palenisko również.
Kombinuję tak : ogień rozpalać na powierzchni na jakimś ruszcie w kształcie kosza. Potem kosz wkładać do dziury. Samo dokładanie drewna nie powinno już być tak uciążliwe, zwłaszcza że dziurę-palenisko chcę zrobić na tyle dużą, żeby można było to robić na siedząco, z nogami w dziurze (oprócz wędzonki mogę mieć pieczone nóżki :;230 ). No ale tę dziurę trzeba jakoś zakryć (bezpiecznie, lekko i estetycznie).
Sam komin zrobię z pozostałych po brukarzach krawężników. Spód komina ma być ziemny (wydaje mi się że to ważne).
Zostało jeszcze wykombinować kolanko doprowadzające dym z komina ziemnego do wędzarni. Kolanko będzie więcej kanciaste niż opływowe, ale czy to może mieć znaczenie?
Nie wiem czy dobrze kombinuję.
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokaż, co masz Magos13, przez zimę zwabimy tu kilku chętnych do pomocy forumków i coś się wymyśli, żebyś mogła pomysł zrealizować ;:333 . Koniecznie napisz, czy to ma być grillo - wędzarnia wypasiona czy też "manufaktura kobity", żeby nie pojawiły się projekty kombinatów ;:173
Moim (absolutnie laickim )zdaniem - komin z kolankiem kanciastym będzie "be" . Dała bym możliwie najbardziej opływowy ponieważ wszystko opierało się będzie na wyciągu naturalnym a nie na wymuszonym.
Co inni na to ?
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gosiu ja z taką pewną nieśmiałością wstawiam moje "dzieło", które zresztą spłonęło , boczki uratowałam wyciągając z ognia..... ;:306
1
Obrazek

2
Obrazek

3
Obrazek
Chodniczki....pamiątka po mojej babci spłonęłyyyy ;:222
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Basiu już miałam pisać abyś dodała swoją wędzareczke. Nie ważne jak wygląda ale ważne jakie wędzoneczki wychodzą :wink: . Krotki kanał często spotyka się ze spalonym mięskiem. moja pierwsza w życiu szyneczka tez cudem została uratowana :;230
Małgosiu zrobisz jak uważasz ale ja jednak zdecydowałabym się na kanał nad powierzchnia ziemi- uważam że naprawdę będzie wygodniejszy niż poniżej gruntu. Ja bardzo często zimą używam uwaga :!: :oops: Suszarki do wlosow ;:306 celem wygrzania beczki- nie ma odpowiedniego cugu :wink: .
Rozpalanie w koszu i podkładanie pod wędzarnię nie wydaje mi się wygodne :roll:
ja np wędząc wędzonki i kiełbasę zauważyłam że bardzo brakuje mi blatu dlatego przymierzam się do postawienia murowanej grilowędzarni , na zdjęciu widać jej zarys ( z cegieł)
Z lewej strony ma być komora a z prawej nad paleniskiem gril - pomiędzy nimi ma powstać wyżej wspomniany blat.
Nie wiem jak duży masz wylany fundament pod tą swoją budowlę ale może warto przemyśleć dolanie fundamentu i skupieniem się nad kanałem powyżej gruntu.
podobnie jak Mariolka uwazam że kolanko powinno mieć opływowy kształt .
Nie wiem czy znasz tą stronkę ale naprawdę warta przejrzenia a projektów od groma- tutaj masz np mala fajną i estetyczną wędzarkę wykonaną krok po kroku- grila możesz robić w komorze wędzarniczej rozpalając np na blachach do ciast
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
lunaria
50p
50p
Od: 5 sie 2013, o 12:41

Post »

Ruda2011 zadaszony taras jest rewelacyjny, dużo pracy?ale efekt jest boski, podoba mi się boczna ścianka z kratki, po którym będzie się wspinał clematis.

Wędzarka też widzę prowizoryczna jak u mnie. Moja stała 3 lata, ale ponieważ tam gdzie stała wymyśliłam sobie rabatkę na kwiatki, to przegnałam małża z tą wędzarką?.i teraz nie mam wędzarki, bo małż wymyślił, że zrobi taką z prawdziwego zdarzenia ;:306 Ale jak znam życie, postawi prowizorkę od nowa tylko w innym miejscu. ;:224
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dzięki :oops: , miło mi że Ci się podoba ;:196 . Dużo pracy .... ? Nie, nie odczuwam tego tak. Werandka na działce być musi - to serce ogródka ;:215

Następny wynalazek, jak najbardziej "na czasie" - mobilna koza (u mnie ogrzewa tarasik bo chłodnawo już a na działce pobyć się chce ). Palę w niej drewnem bo mam dużo .

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lunaria
50p
50p
Od: 5 sie 2013, o 12:41

Post »

:;230 :;230 :;230 "mobilna koza" jest pierwszoklaśnie wypasiona. ;:333 Jak ja żałuje teraz, że wysprzątałam całą działkę ze starego żelastwa ;:223 , a troche rupieci byłoby na starą kozę jak znalazł.
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Eeeee No ;:63 Mariolko koza bębnowa cudnie wyszła, aż czuje się zawstydzona moim grillem bębnowym :oops:
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:306 ;:306 ;:306
Prawda, że niezłe bydlątko ???
A jak milutko grzeje :tan .
Lunaria każdy chyba zaczynał od wysprzątania działki z "przydasiów" (ja wywiozłam złomu za 150 zeta) a później żebrał o byle drucik ;:224 . Coś tam Ci wpadnie w oko - rozglądaj się ;:333
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Kurcze miałam bęben z kwasówki ale o takiej kozie nie pomyślałam ;:138
mój został fleksem przycięty na dwa kwadraty - ma służyć jako deflektor w komorze wędzarniczej do rozpraszania dymu :wink:
Pozdrawiam. Ewa
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”