Domowe orchidarium
Re: Domowe orchidarium
Mergen, wspaniałe orchidarium, koniecznie wklejaj zdjęcia z przemianami w nim zachodzącymi, choćby to miał być jeden korzonek na najmniejszym storczyku. Z chęcią będę obserwowała Twoje poczynania i uczyła się jak należy postępować ze storczykami botanicznymi na które ostatnio się porwałam a nie mam o nich bladego pojęcia ( nie ma ich jeszcze w moim wątku). Cattleye przeurocze, moje marzenie.
- Merghen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Janko, Bianko Postaram się coś więcej wklejać. Teraz kończą się prace ogrodowe a i wieczory dłuższe to będzie na to czas. Postaram się też poczytać wasze wątki i nie tylko Mam sporo zaległości
Janko, oncidium kwitnie u mnie po raz pierwszy. Jak go nabyłam był po kwitnieniu. Bardzo chciałam go mieć bo w sumie pierwszym storczykiem, którego zabiłam przez nieznajomość tematu było właśnie takie oncidium. I mam do niego sentyment.
Bianko, lubisz korzonki - to proszę Tak wygląda aklimatyzacja na pniu po kilku miesiącach
Tutaj też jest pędzik ale czy wyda kwiaty
I penetracja ściany korkowej
Janko, oncidium kwitnie u mnie po raz pierwszy. Jak go nabyłam był po kwitnieniu. Bardzo chciałam go mieć bo w sumie pierwszym storczykiem, którego zabiłam przez nieznajomość tematu było właśnie takie oncidium. I mam do niego sentyment.
Bianko, lubisz korzonki - to proszę Tak wygląda aklimatyzacja na pniu po kilku miesiącach
Tutaj też jest pędzik ale czy wyda kwiaty
I penetracja ściany korkowej
- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Małgosiu zgadzam się z Janką w 100% szkoda że, tak rzadko wstawiasz zdjęcia ale jak już napisałaś jest nadzieja że, częściej będziemy podziwiać Twe cuda Catleye pięknie Ci kwitły a orchidarium (szczęka opada) Pięknie Ci wszystko tam rośnie i jakie zdrowiutkie korzonki mają
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
Małgosiu, pięknie u Ciebie wszystko rośnie i kwitnie. Orchidarium robi wrażenie, na prawdę, widać, że roślinki mają tam wspaniałe warunki .
Katlejaste wspaniałe, taki widok zachwyca mnie . Delikatne, piękne...
To co pokazałaś na ostatnim zdjęciu to moim zdaniem jakieś pożyteczne grzybki, bo korzonek w świetnej kondycji, więc widać, że służy mu to sąsiedztwo.
Katlejaste wspaniałe, taki widok zachwyca mnie . Delikatne, piękne...
To co pokazałaś na ostatnim zdjęciu to moim zdaniem jakieś pożyteczne grzybki, bo korzonek w świetnej kondycji, więc widać, że służy mu to sąsiedztwo.
Orchidarium rewelacyjne. Muszę przeczytać cały wątek. Gratulacje.
Wątek bardzo merytoryczny
Wątek bardzo merytoryczny
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
- Merghen
Też mam wrażenie Aniu, ze to coś pożytecznego. Przecież jest nawet tzw. mikoryza do storczyków. Może przez przypadek mam swoją własną
Dziękuję za to,że jesteście Ja próbuję się przedrzeć przez gąszcz nowych tematów i mam sporo stron do nadrobienia. Pewnie zejdzie mi na tym cała zima...
Dziękuję za to,że jesteście Ja próbuję się przedrzeć przez gąszcz nowych tematów i mam sporo stron do nadrobienia. Pewnie zejdzie mi na tym cała zima...
Ten korzonek wygląda jak stonoga w butach . Nie powinnam, ale zazdroszczę wspaniałego orchidarium, korzonki i przyrosty cudne. Usiąść w takim pokoju przy dźwięku muzyki relaksacyjnej z filiżanką zielonej herbaty, ech ... rozmarzyłam się.
Intrygujące zjawisko... ciekawa jestem, czy rozwiną kapelusze. Może na zupkę wystarczy
W doniczkach też czasami pojawiają się grzybki z kapeluszami, pewnie te same.
W doniczkach też czasami pojawiają się grzybki z kapeluszami, pewnie te same.
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Witaj Małgosiu po przerwie...
Podziwiam Twoje nowe aranżacje - orchidarium już zdążyło ładnie porastać; ehhh też lubię takie widoki.
To powstaje mikro świat, miły dla oczu i dla rozmarzenia .
Z goła inaczej.... prezentują się storczyki "na wybiegu" . One w kwitnieniu piękne ubarwiają życie,a latoś tej jesieni u Ciebie wspaniale obrodziło
Ten świat w realu czasami mało ciekawy, ożywa innymi kolorami i nawet smuteczki są jakby mniejsze....
No tak....pisałam o rozmarzeniu i stało się ;wpadłam w zadumę.
Gratuluję i dalszych pomysłów życzę....
A, odnośnie plantacji grzybków na korzeniu... powiem tak...
-jeżeli cokolwiek wyrasta/porasta korzeń to zawsze jest pasożytem i nie może być to grzybek mikoryzy.Sądzę i wiem,ze jest to pierwsza reguła mykologów.. w .rozpoznawaniu mikoryzy lub jej nieobecności.
Jednak niektóre grzybki nie mikoryzowe mogą pośrednio wspomagać wzrost korzeni;pasożytują de facto na korzeniu...
"ale nic nie jest za nic" więc ileś tam swego dobra tez muszą przekazywać korzeniom..
Uważam,ze te grzybki które pokazujesz , też nie zagrażają korzeniom i tak właśnie wygląda ich współistnienie.
Nie jest to mikoryza.
A jeżeli była stosowana szczepionka, to...efekt wskazałby ,ze była nic nie warta.
Grzybki są cudowne.
Więc ... i nie omieszkam wykorzystać też Twojego zdjęcia do specjalnego wątku .Tworzę coś takiego nt.osobliwości storczykowych w naszych kolekcjach i... nie tylko.
Oprócz zdjęć, skomentuję zjawiska krótką charakterystyką " co zacz " i dam inne przypisy.
Przydają się takie "wyskoki" w uprawie.....przy monotonii można szybko wpaść w rutynę.
Sądzę, ze jeszcze nie jedno nas zadziwi....
Z pozdrowieniami,
JOVANKA
Podziwiam Twoje nowe aranżacje - orchidarium już zdążyło ładnie porastać; ehhh też lubię takie widoki.
To powstaje mikro świat, miły dla oczu i dla rozmarzenia .
Z goła inaczej.... prezentują się storczyki "na wybiegu" . One w kwitnieniu piękne ubarwiają życie,a latoś tej jesieni u Ciebie wspaniale obrodziło
Ten świat w realu czasami mało ciekawy, ożywa innymi kolorami i nawet smuteczki są jakby mniejsze....
No tak....pisałam o rozmarzeniu i stało się ;wpadłam w zadumę.
Gratuluję i dalszych pomysłów życzę....
A, odnośnie plantacji grzybków na korzeniu... powiem tak...
-jeżeli cokolwiek wyrasta/porasta korzeń to zawsze jest pasożytem i nie może być to grzybek mikoryzy.Sądzę i wiem,ze jest to pierwsza reguła mykologów.. w .rozpoznawaniu mikoryzy lub jej nieobecności.
Jednak niektóre grzybki nie mikoryzowe mogą pośrednio wspomagać wzrost korzeni;pasożytują de facto na korzeniu...
"ale nic nie jest za nic" więc ileś tam swego dobra tez muszą przekazywać korzeniom..
Uważam,ze te grzybki które pokazujesz , też nie zagrażają korzeniom i tak właśnie wygląda ich współistnienie.
Nie jest to mikoryza.
A jeżeli była stosowana szczepionka, to...efekt wskazałby ,ze była nic nie warta.
Grzybki są cudowne.
Więc ... i nie omieszkam wykorzystać też Twojego zdjęcia do specjalnego wątku .Tworzę coś takiego nt.osobliwości storczykowych w naszych kolekcjach i... nie tylko.
Oprócz zdjęć, skomentuję zjawiska krótką charakterystyką " co zacz " i dam inne przypisy.
Przydają się takie "wyskoki" w uprawie.....przy monotonii można szybko wpaść w rutynę.
Sądzę, ze jeszcze nie jedno nas zadziwi....
Z pozdrowieniami,
JOVANKA
- Merghen
Jovanko, dziękuję za odwiedziny i wyjaśnienia. Korzonek pięknie rośnie więc chyba mu dobrze w tej symbiozie. Spróbuję przy dobrym świetle zrobić jeszcze lepsze super makro. Będę te grzybki obserwować to za jakiś czas zrobię aktualizację.
I to jest prawda, że świat roślin zaskakuje, podobnie zresztą jak świat zwierząt. Mnie zawsze wydawało się, że koty śpią zwinięte w kłębek. I tak spały u mnie wszystkie koty a miałam ich sporo. Jednak ostatni ma takie zwyczaje
albo takie...
To już przy wydatnej pomocy mojej pięcioletniej bratanicy.
Jednak by było tematycznie czyli o storczykach to pokażę zapowiedź na którą czekałam długo, chyba trzy sezony a dwa na pewno.
Ludisia 'Red Velvet'
Ludisia 'Jed Velvet'
Trochę przykurzone ale na kąpiel muszą poczekać w kolejce. Jeszcze nie skończyłam jednej tury
I piękne korzonki na przyroście Cattleyi maxima
oprócz nich rośie nowy przyrost a ten może zakwitnie Byłabym niezmiernie szczęśliwa bo choć przyrost ie jest moją zasługą - kupiłam kwitnącą z nowym przyrostem. Jednak to, że zaakceptowała moje warunki bardzo mnie cieszy a zobaczenie znów jej wielkich, pachnących kwiatów - moje marzenie.
I to jest prawda, że świat roślin zaskakuje, podobnie zresztą jak świat zwierząt. Mnie zawsze wydawało się, że koty śpią zwinięte w kłębek. I tak spały u mnie wszystkie koty a miałam ich sporo. Jednak ostatni ma takie zwyczaje
albo takie...
To już przy wydatnej pomocy mojej pięcioletniej bratanicy.
Jednak by było tematycznie czyli o storczykach to pokażę zapowiedź na którą czekałam długo, chyba trzy sezony a dwa na pewno.
Ludisia 'Red Velvet'
Ludisia 'Jed Velvet'
Trochę przykurzone ale na kąpiel muszą poczekać w kolejce. Jeszcze nie skończyłam jednej tury
I piękne korzonki na przyroście Cattleyi maxima
oprócz nich rośie nowy przyrost a ten może zakwitnie Byłabym niezmiernie szczęśliwa bo choć przyrost ie jest moją zasługą - kupiłam kwitnącą z nowym przyrostem. Jednak to, że zaakceptowała moje warunki bardzo mnie cieszy a zobaczenie znów jej wielkich, pachnących kwiatów - moje marzenie.
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Małgosiu
Dawno mnie u Ciebie chyba nie było i nie wiem jak to się stało i jak w ogóle mogłem pomijać Twój wątek
Dzisiejszą wizytą jestem wprost oszołomiony a to wielością i ilością pięknie kwitnących storczyków.
Cattleya wyjątkowej urody a pozostałe nie wiele więcej jej ustępują pod tym względem
Orchidarium rewelacyjne-też chcę
Pozdrówka.
Dawno mnie u Ciebie chyba nie było i nie wiem jak to się stało i jak w ogóle mogłem pomijać Twój wątek
Dzisiejszą wizytą jestem wprost oszołomiony a to wielością i ilością pięknie kwitnących storczyków.
Cattleya wyjątkowej urody a pozostałe nie wiele więcej jej ustępują pod tym względem
Orchidarium rewelacyjne-też chcę
Pozdrówka.
- Merghen
Witaj Arku. To nie Twoja tylko moja wina. To ja rzadko tutaj bywałam. Może teraz to się zmieni choć trudno przewidzieć jak potoczą się losy...
W czwartek byłam w LM i nie mogłam się oprzeć takiej miniaturce tym bardziej, że i cena przystępna. Oczywiście wsadziłam ją swoim zwyczajem w szkło.
W czwartek byłam w LM i nie mogłam się oprzeć takiej miniaturce tym bardziej, że i cena przystępna. Oczywiście wsadziłam ją swoim zwyczajem w szkło.
Śliczna miniaturka, ja też kilka razy w tym tygodniu lądowałam w LM powiem,że przechodzenie obok tych miniaturek to była droga przez mękę i walka z własnym chciejstwem. Wszystkie te maluchy są urocze.