Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- danutka66
- 500p
- Posty: 733
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Opolskie cudne
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Czy macie jakiś przepis na cukinię pasteryzowaną?Mam duże owoce,które wymagają obrania,odpadają również wszelkie wersje z octem.Szukam raczej czegoś,co przyda się zimą np.jako dodatek do leczo.
- Kabomba
- 500p
- Posty: 642
- Od: 1 cze 2013, o 01:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Biegun Zimna i Nędzy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Danutka66, na pasteryzowaną nie znam, ale na pewno takie istnieją, za to jeśli masz trochę miejsca w zamrażarce, to raczej pokrój sobie tę cukinię na pożądanej wielkości kawałki i zamrażaj - do leczo idealne i najmniej roboty, bo można wrzucić na patelnię/do gara bez rozmrażania! Ja te największe "maczugi" tak właśnie załatwiłam Wracając do pasteryzacji - może jestem początkująca, ale parę zasad gry już poznałam. Wydaje mi się, że jeśli lekko osolisz i lekko zakwasisz sokiem z cytryny zalewę do pokrojonej cukinii i zapasteryzujesz 10-20 minut, to się nie zepsuje. Jeśli masz tego duuużo, to zrób to metodą doświadczalną - najpierw jeden słoik, który po pasteryzacji i ostudzeniu otworzysz i sprawdzisz, czy cukinia nie jest zbyt miękka, zbyt słona/kwaśna, i wg tego zmodyfikujesz przepis. Cukinia jest potulnym i ugodowym warzywem - musi się udać.
Beatrice, ogórków kiszonych nie dostanę! Bo w tym cały jest ambaras, że jak wszyscy chcą naraz, to... w tym roku nikt nie zrobił Tzn. ja zrobiłam 6 słoików, na próbę, bo robiłam pierwszy raz w życiu. Dziś akurat zeszłam do piwnicy (zimne, ponure miejsce z bardzo niskim sklepieniem - w sam raz na słoiki), żeby podejrzeć co u nich słychać, tych ogórków. W świetle latarki zalewa wydaje się przejrzysta, a ogórki nie zgniły. Może coś z tego będzie, ale 6 słoików na całą zimę to mało. Bałam się ryzykować na pierwszy raz zepsuć więcej ;-)
Rodzinę od strony Mamy mam FANTASTYCZNĄ, to prawda. Co prawda 120 km ode mnie, ale w razie konieczności przylecieliby nawet rowerem wodnym ;-)
Anulab - mam nadzieję, że w przyszłym roku będę o tym pamiętać, żeby najpierw miksować, potem przecierać
Beatrice, ogórków kiszonych nie dostanę! Bo w tym cały jest ambaras, że jak wszyscy chcą naraz, to... w tym roku nikt nie zrobił Tzn. ja zrobiłam 6 słoików, na próbę, bo robiłam pierwszy raz w życiu. Dziś akurat zeszłam do piwnicy (zimne, ponure miejsce z bardzo niskim sklepieniem - w sam raz na słoiki), żeby podejrzeć co u nich słychać, tych ogórków. W świetle latarki zalewa wydaje się przejrzysta, a ogórki nie zgniły. Może coś z tego będzie, ale 6 słoików na całą zimę to mało. Bałam się ryzykować na pierwszy raz zepsuć więcej ;-)
Rodzinę od strony Mamy mam FANTASTYCZNĄ, to prawda. Co prawda 120 km ode mnie, ale w razie konieczności przylecieliby nawet rowerem wodnym ;-)
Anulab - mam nadzieję, że w przyszłym roku będę o tym pamiętać, żeby najpierw miksować, potem przecierać
- Kabomba
- 500p
- Posty: 642
- Od: 1 cze 2013, o 01:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Biegun Zimna i Nędzy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Jeszcze do Danutki - znalazłam w necie taki przepis na cukinię pasteryzowaną, gdzie krążki lub kawałki cukinii układa się w słoikach i zalewa gorącą zalewą w składzie:
3 szklanki wody
3 dkg soli
1 dkg cukru
1 dkg kwasku cytrynowego
A potem pasteryzuje 15-20 minut.
W przepisie jest jeszcze koper, pieprz, liść laurowy i cebula, ale jeśli chcesz jak najmniej "ingerować" w oryginalny smak cukinii, to kopru bym nie dawała (ciężko go sobie wyobrazić w leczo), o cebuli w przetworach różnie gadają, pieprz i liść laurowy - nie wiem, na ile to zmieni smak cukinii. Kwasek cytrynowy zawsze zamieniam na sok z cytryny, kiedy mogę unikam sztucznych dodatków.
Spróbuj, powinno się udać
3 szklanki wody
3 dkg soli
1 dkg cukru
1 dkg kwasku cytrynowego
A potem pasteryzuje 15-20 minut.
W przepisie jest jeszcze koper, pieprz, liść laurowy i cebula, ale jeśli chcesz jak najmniej "ingerować" w oryginalny smak cukinii, to kopru bym nie dawała (ciężko go sobie wyobrazić w leczo), o cebuli w przetworach różnie gadają, pieprz i liść laurowy - nie wiem, na ile to zmieni smak cukinii. Kwasek cytrynowy zawsze zamieniam na sok z cytryny, kiedy mogę unikam sztucznych dodatków.
Spróbuj, powinno się udać
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1208
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Wczoraj otworzyłam pierwszy sloik z cukinią z curry, niebo w gębie , ten przepis zostaje już na zawsze ze mną.....jak duża cukinia to naprawdę jest troszkę uciążliwe , ja same młode w tym roku przerabiałam ....nie żałuję , smaczne przetwory....
Bożena
- Galicjanka
- 100p
- Posty: 172
- Od: 16 wrz 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Przemyśl
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Oj jeszcze sezon przetworowy sie nie skończył! Dopiero przedwczoraj nastawiłam kapustę do kiszenia, do słoików pójdzie za parę dni. A jeszcze buraczki czekają w kolejce, mam ochotę na te z czosnkiem (ale dam więcej czosnku), no i ćwikła do słoików musi być. Pół piwniczki to pomidor w różnym wydaniu Obrodziły
Pozdrawiam Gosia
- Kabomba
- 500p
- Posty: 642
- Od: 1 cze 2013, o 01:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Biegun Zimna i Nędzy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Hej Galicjanko! Masz, jak rozumiem, dobry i sprawdzony przepis na kiszenie kapusty? Czy znalazłabyś chwilę i podała ze szczegółami, krok po kroku? Kocham dobrą kapustę kiszoną, a w sklepach nie zostało już po niej nawet wspomnienie
- Galicjanka
- 100p
- Posty: 172
- Od: 16 wrz 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Przemyśl
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Tak naprawdę kapustę robilismy z eMem tak z ok 10 lat temu \kupiliśmy wtedy beczkę\ale wyszła średnio. Więcej było roboty, a potem ściągania wierzchniej, zimnej, zepsutej warstwy niż jedzenia dobrej kapusty. Daliśmy sobie spokój. Potem ze 3 lata temu zrobiłam kapustę kiszoną w słoiku z ostrą papryczką- o dziwo wyszła bardzo dobra, tylko trochę soku wypływało ze słoika zanim się ukisiła. No a teraz na forum trafiłam na wątek 'kiszona kapusta' i wsiąkłam. Postanowiłam dać kapuście jeszcze jedną szansę . Myślę, że najlepiej jak poczytasz jak to robią ci którym wyszło na pewno, ja dopiero za miesiąc, dwa będę mogła powiedzieć coś autorytatywnie.
Pozdrawiam Gosia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Danutka 66 , Jeżeli jeszcze nie przerobłaś tej cukini to proponuję taki przepis: cebulę posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy lub oleju dodać pokrojoną cukinię zalać sokiem pomidorowym, lub wrzucić pkrojone , obrane ze skórki pomidory, dodać przyprawy i ulubione zioła. Zagotować , przełożyć do słoików, pasteryzować. Ja pasteryzuję następnago dnia. Proporcji nie podam ,bo robię na oko. Przed podaniem smażę kiełbaskę lub jakieś mięso i zalewam zawartością słoika, podgrzewam i mam ekspresowe danie. Pasuje do ryżu , makaronu , ziemniaków czy pieczywa. Czy ktoś zna przepis na dżem lub galaretkę z winogron ? Mam ich trochę za dużo, zrobiłam sok , ale smak taki sobie. Spróbuję zrobić nalewkę , chyba będzie lepsza niż ten sok
Pozdrawiam , Bożenka.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Bardziej od soku z winogron smakuje mi kompot z winogron.
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2984
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Sok z winogron bez cukru, z sokownika, zapasteryzowany jest przysmakiem od lat w mojej rodzinie - trzeba jednak do tego odpowiedniej odmiany. Ja robię z takich późnych ciemnych małych owoców, koniecznie po przymrozku bo wtedy nabierają smaku.
Moja odmiana to najprawdopodobniej Marechal Foch.
Moja odmiana to najprawdopodobniej Marechal Foch.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Wpisuje sie do wątku aby go nie zgubić
jako, że cz.1 przerabiałam praktycznie, a mam zaległości,
które z nowym sezonem chce nadrobić.
Co do kapusty kiszonej to sama mam zachciankę ją zrobić
Pozdrawiam wszystkich ;) "przetwórców" Ania
jako, że cz.1 przerabiałam praktycznie, a mam zaległości,
które z nowym sezonem chce nadrobić.
Co do kapusty kiszonej to sama mam zachciankę ją zrobić
Pozdrawiam wszystkich ;) "przetwórców" Ania
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Może macie sprawdzone przepisy na zapiekankę z dynii makaronowej.? Jakie przyprawy do niej pasują?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 917
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
A może macie jakiś pomysł, co zrobić z większej ilości warzyw korzeniowych? Muszę na dniach wykopać marchew, pietruszkę i selery, będzie wszystkiego razem ze dwie skrzynki. Nie lubię warzyw w zalewie, mrożenie odpada, bo muszę zostawić miejsce na siekany koperek i natkę pietruszki. Chciałam z dodatkiem pomidorów przygotować z tych warzyw bazę do ryby po grecku, ale tarcia i smażenia będzie mnóstwo. Może coś innego?