Wygląda na to, że mój żółw chyba zaczyna się budzić!! Na wierzchołku widać - fakt, że trzeba się dobrze przyjrzeć, ale jednak widać - że coś się zaczyna dziać!
Ile taki pęd od rośliny z +/- trzycentymetrowym kaudeksem może mieć długości? Bo nie bardzo wiem, jak mam się przygotować - mój już ma prawie 20 cm i wypadałoby zacząć go zawijać, tylko na co?
Dioscorea takiej wielkości potrafi wytworzyć już bardzo długie pędy..
Widziałam gdzieś na forum podobnej wielkości chyba z 2 m pędzikiem...
Moja na chwilę obecną jeszcze podsypiająca,ale już z "pełnym brzuszkiem"
Witam. Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem Pochrzynu, a dokładniej odmiany hodowanej w domu. Do kupienia znalazłam tylko egzemplarze malutkie-3-4 cm średnicy, i nasiona. I stąd moje pytanie jak szybko rosnął? Bo jeśli bardzo wolno to bedę musiała poszukać większej roślinki ( chociaż później fajnie by było hodować takie maleństwo i patrzeć jak rośnie). A może przy okazji wie ktoś gdzie takie cudeńska sprzedają? ;) Z góry dziękuję za pomoc ;)
Jak chcesz coś co szybko rośnie to nie zaczynaj od pochrzynu. Po roku z nasionka miałem bulwkę o średnicy może 3-4 mm i dwa 5-milimetrowe listki. Potem niestety wszystko zgniło.
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
skontaktowałam się z pewną Panią, która z powodzeniem hoduje te roślinki i fakt, rosną wolno a wysiewanie w warunkach domowych skutkuje długim oczekiwaniem na "plony". Mimo wszystko uważam, że warto ją nabyć bo cierpliwość i praca w końcu zostaną nagrodzone
Piękne te Wasze żółwie, sama poluję na takiego, ale ciężko dostać gotową roślinkę w sprzedaży (nawet internetowej). Może się skuszę na nasionka i spróbuję sama coś od podstaw wyhodować.
A to mój żółwik z siewu z 4 nasionek wykiełkowało tylko jedno, ale za to krócej niż w miesiąc. Bulwka jest minimalnie większa niż na zdjęciu. Z tego, co czytam, na początku chyba wszystkie mają tylko jeden listek