Ogród działkowy w Maksie II
- Mirabela
- 1000p
- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród działkowy w Maksie II
Trudno się mówi. I coś nowego , ważnego przy okazji dowiedziałam się Ilonko.
- Mirabela
- 1000p
- Mirabela
- 1000p
Witam! te kilka dni na wyjeździe spędziłam miło, ale przyznam się, że szybko mijały. I wszystko powróciło do normalności. Byłam na działeczce, trochę wzruszyłam ziemię na grządkach. Różyczki mają jeszcze liście. Śledzę też wiadomości o nocnych przymrozkach czy już się zbliżają. Moją hortensję ogrodową muszę zabezpieczyć. Kaktusik już na całego rozkwitł, kilka dni nacieszę oczy kwiatkami.

- Mandragora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fantastycznie Ci kwitnie grudnik (listopadnik?
) - mój mnie nie lubi i właśnie go dosuszam, by się pozbyć bez wyrzutów.. A może się przestraszy?
Jak zabezpieczasz hortensje ogrodowe? Zamierzam między gałązki dać trochę gałązek tuj, świerku i owinąć całość włókniną zimową - mam nadzieję, że im wystarczy.. Miłego wieczoru Mireczko (trochę dziwnie brzmi po 16-ej, ale już prawie ciemno...
) 

- Mirabela
- 1000p
Milenko, spróbuj trochę podsuszyć i za jakiś czas zacznij go podlewać , po troszeczku. Mam nadzieję ,że się uda
mu zakwitnąć.
Co do hortensji ogrodowych. Ja posiadam dwie duże donice z plastiku. Są one bez dna. Najpierw gałązki związuję delikatnie - ścieśniam je, okładam gałązkami świerkowymi na na to agrowłóknina. Zakładam donice i na wierzch wsypuje liście , trochę do środka i na korzenie. Mają ciepło, na wiosnę jak już tak się zrobi cieplej , ale są przymrozki nocą ,zdejmuję donice , a po Zośce otulinę i resztę.
Przypomniało mi się jeszcze inne okrycie. Mój sąsiad stosuje taki sposób. Ma starą dywanową wykładzinę i z niej robi taką otulinę dookoła hortensji, a do środka sypie suche liście. Też zdaje to egzamin. Korzenie są obsypane igliwiem z lasu ze ścieżek wygrabione.

Co do hortensji ogrodowych. Ja posiadam dwie duże donice z plastiku. Są one bez dna. Najpierw gałązki związuję delikatnie - ścieśniam je, okładam gałązkami świerkowymi na na to agrowłóknina. Zakładam donice i na wierzch wsypuje liście , trochę do środka i na korzenie. Mają ciepło, na wiosnę jak już tak się zrobi cieplej , ale są przymrozki nocą ,zdejmuję donice , a po Zośce otulinę i resztę.
Przypomniało mi się jeszcze inne okrycie. Mój sąsiad stosuje taki sposób. Ma starą dywanową wykładzinę i z niej robi taką otulinę dookoła hortensji, a do środka sypie suche liście. Też zdaje to egzamin. Korzenie są obsypane igliwiem z lasu ze ścieżek wygrabione.
- Mirabela
- 1000p
- Mandragora
Całkiem sporo! To z jednego krzewu czy z kilku? Mój też dość obficie owocuje, więc chętnie poznam przepisik na nalewkę 

- Mirabela
- 1000p
Milenko z dwóch krzewów.
Mireczko
ale się naskubałaś owoców, takiej nalewki nigdy nie próbowałam...jak jest w smaku
Grudzień pięknie kwitnie 

- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Podasz recepturkę na nalewkę
Spodziewam się też owocków berberysa ,posadziłam w tym roku trzy krzaczki
Ja zakładam na hortensję karton i wypełniam liśćmi 

- Mirabela
- 1000p
Aniu, Romciu
Nauczyłam się w zeszłym roku je ściągać z gałązek. Nakładam rękawiczki ogrodowe, takie których dłonie są "oblane" gumą i od nasady gałęzi ściągam owocki ku sobie. mam podłożoną miskę , aby te które opadną znalazły się w misie. . Ja taki sposób znalazłam na kolce berberysu.
Jeszcze nie próbowałam tej nalewki , nie wiem jak smakuje, ale z pewnością coś zmodyfikuję - może ilością cukru, imbiru. Nie lubię zbyt słodkich trunków, więc jej nie przesłodzę.
Nauczyłam się w zeszłym roku je ściągać z gałązek. Nakładam rękawiczki ogrodowe, takie których dłonie są "oblane" gumą i od nasady gałęzi ściągam owocki ku sobie. mam podłożoną miskę , aby te które opadną znalazły się w misie. . Ja taki sposób znalazłam na kolce berberysu.
Jeszcze nie próbowałam tej nalewki , nie wiem jak smakuje, ale z pewnością coś zmodyfikuję - może ilością cukru, imbiru. Nie lubię zbyt słodkich trunków, więc jej nie przesłodzę.
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Super pomysł! I u mnie sporo owocków, ale ja to je raczej w celach dekoracyjnych używam:). Taka gałązka we flakonie ładnie wygląda:)
- Mirabela
- 1000p
Karolinko, spróbuj zrobić marmoladkę. Możesz ją wykorzystać jako dodatek do herbaty, pączusiów, naleśników itp.
- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mireczko to czeka cię eksperyment nalewkowy 

- Mandragora
Mirko, przepisik sobie zachowuję na przyszłość, w tym roku jednak postanowiłam zostawić owoce kosom. Dziś widziałam przez okno, jak 5 czy 6 sztuk biło się przy berberysie
Zostało już niewiele, niech się posilają przed zimą (oby była dla nich łagodna, a gdyby jednak nie, to mam już w pogotowiu drugi karmnik zrobiony przez Wujka M. z resztek sklejki). Wreszcie nastała zimnica, jak przystało na listopad.. Dobijają mnie tylko panujące cały dzień ciemności... brrr...
Miłego popołudnia

Miłego popołudnia