Moje zakwitły w 4 roku od wysiania, natomiast nie zakwitłe z tej samej partii siewek, które wsadzałem do gruntu i wykopywałem na zimę, jedynie te wypuściły wiechy, które rosły stale w donicach.przemekg pisze:Albercik GRATULUJĘ ! masz powody do dumy.
Moje siewki w tym roku niestety tez nie zakwitły, jedynie Pumilla jak zwykle staje na wysokości zadania
Trawa pampasowa cz. 2
-
- 200p
- Od: 4 lis 2009, o 18:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Trawa pampasowa cz. 2
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja moje miałem z centrum ogrodniczego nie zakwitły bo trochę zmarzły ale po przeczytaniu ostatniego postu naprawdę rozważam przesadzenie mojej pampasowej do donicy (po zeszłej zimie z 3 została jedna). Myślę że zostawię ją już na zimę nie będę jej ruszał a na wiosnę pójdzie w donicę która wkopie w ziemie.
- Ivona44
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Schować już trawę czy jeszcze nie, co radzicie, bo mam pierwszy raz?
Pozdrawiam, Iwona.
- przemekg
- 1000p
- Od: 9 sty 2010, o 16:59
Absolutnie nie, nawet przymrozków nie ma, jak zaczną się pojawiać codzienne przymrozki wtedy można zacząć myśleć o schowaniu, pojedyncze spadki temp. lekko poniżej zera tez jej nic nie zrobią.
- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Też mam pytanie, dotyczące Trawy pampasowej... Posiałam ją, tego roku, na wiosnę, obecnie ładnie rośnie. Zaczynają jej przerastać korzenie, tzn. przerastają doniczkę. Czy trzeba ją teraz przesadzić, czy poczekać do wiosny...? Doniczka jest ok. 2-3 litrowa...
-
- 500p
Ja bym sie wstrzymał ale mam niewielkie doświadczenie. Lepiej nie forsować rośliny przed zimą przesadzenie to stres dla rośliny mozna ją uszkodzić. Dobrze wykonane moze zaś pobudzić roślinę do wzrostu. Najbezpieczniej moim zdaniem było by nie ruszać.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Mnie też wydaje się że potrzebne są przymrozki aby rośliny dostały sygnał do spowolnienia procesów życiowych a dopiero po kilku dniach schować do chłodnego pomieszczenia
Ja przynajmniej tak zrobię , bo nie chcę pochopnie stracić pampasówek
Ja przynajmniej tak zrobię , bo nie chcę pochopnie stracić pampasówek
-
- 500p
Ja mój okaz drugą zimę w gruncie zostawię. Okryje najlepiej jak tylko potrafię i zobaczymy co będzie.
Lepiej na zimową kwaterę pozostawić w ciasnej doniczce i dość sucho, podlewać niewiele. Przesadzonej mogą zacząć gnić korzenie, bo automatycznie więcej ziemi, a więc i więcej wilgoci będzie, a także dłużej będzie się utrzymywać, co nie jest korzystne w zimowym okresie.
- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Też mi to przyszło do głowy, Selli, ale że to moja pierwsza pampasowa i to wyhodowana przeze mnie osobiście, to wolałam bardziej doświadczonych, w jej uprawie, popytać...
Dziękuję...
Dziękuję...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 lis 2013, o 18:02
- Kontakt:
Łał genialna trawa.
Dziękuje temat bardzo przydatny
Dziękuje temat bardzo przydatny
-
- 500p
ZielonimiBloh gdzie tam jeden watek to całe forum jest mega przydatne człowiek co rusz nowości sie dowiaduje a ile przy tym frajdy.