Ogród działkowy w Maksie II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród działkowy w Maksie II

Post »

Trudno się mówi. I coś nowego , ważnego przy okazji dowiedziałam się Ilonko.
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Dziś ostatni raz siedzę na kompie. Wyjeżdżamy na groby rodziców. Spokojnych odwiedzin najbliższych, szczęśliwej podróży dla tych co muszą się przemieszczać. Do usłyszenia.

Obrazek
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Witam! te kilka dni na wyjeździe spędziłam miło, ale przyznam się, że szybko mijały. I wszystko powróciło do normalności. Byłam na działeczce, trochę wzruszyłam ziemię na grządkach. Różyczki mają jeszcze liście. Śledzę też wiadomości o nocnych przymrozkach czy już się zbliżają. Moją hortensję ogrodową muszę zabezpieczyć. Kaktusik już na całego rozkwitł, kilka dni nacieszę oczy kwiatkami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fantastycznie Ci kwitnie grudnik (listopadnik? :wink: ) - mój mnie nie lubi i właśnie go dosuszam, by się pozbyć bez wyrzutów.. A może się przestraszy? :D Jak zabezpieczasz hortensje ogrodowe? Zamierzam między gałązki dać trochę gałązek tuj, świerku i owinąć całość włókniną zimową - mam nadzieję, że im wystarczy.. Miłego wieczoru Mireczko (trochę dziwnie brzmi po 16-ej, ale już prawie ciemno... ;:175 ) ;:196
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Milenko, spróbuj trochę podsuszyć i za jakiś czas zacznij go podlewać , po troszeczku. Mam nadzieję ,że się uda ;:333 mu zakwitnąć.

Co do hortensji ogrodowych. Ja posiadam dwie duże donice z plastiku. Są one bez dna. Najpierw gałązki związuję delikatnie - ścieśniam je, okładam gałązkami świerkowymi na na to agrowłóknina. Zakładam donice i na wierzch wsypuje liście , trochę do środka i na korzenie. Mają ciepło, na wiosnę jak już tak się zrobi cieplej , ale są przymrozki nocą ,zdejmuję donice , a po Zośce otulinę i resztę.

Przypomniało mi się jeszcze inne okrycie. Mój sąsiad stosuje taki sposób. Ma starą dywanową wykładzinę i z niej robi taką otulinę dookoła hortensji, a do środka sypie suche liście. Też zdaje to egzamin. Korzenie są obsypane igliwiem z lasu ze ścieżek wygrabione.
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Mimo deszczyku pojechałam po owoc berberysu. Uzbieraliśmy 817g. Całe szczęście, że nie było już listków. Teraz leży przygotowany na nalewkę w zamrażalniku.

Obrazek
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Całkiem sporo! To z jednego krzewu czy z kilku? Mój też dość obficie owocuje, więc chętnie poznam przepisik na nalewkę ;:180
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Milenko z dwóch krzewów.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Mireczko ;:196 ale się naskubałaś owoców, takiej nalewki nigdy nie próbowałam...jak jest w smaku :?: Grudzień pięknie kwitnie ;:138
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Podasz recepturkę na nalewkę :?: Spodziewam się też owocków berberysa ,posadziłam w tym roku trzy krzaczki ;:138 Ja zakładam na hortensję karton i wypełniam liśćmi ;:173
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Aniu, Romciu
Nauczyłam się w zeszłym roku je ściągać z gałązek. Nakładam rękawiczki ogrodowe, takie których dłonie są "oblane" gumą i od nasady gałęzi ściągam owocki ku sobie. mam podłożoną miskę , aby te które opadną znalazły się w misie. . Ja taki sposób znalazłam na kolce berberysu.
Jeszcze nie próbowałam tej nalewki , nie wiem jak smakuje, ale z pewnością coś zmodyfikuję - może ilością cukru, imbiru. Nie lubię zbyt słodkich trunków, więc jej nie przesłodzę.
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super pomysł! I u mnie sporo owocków, ale ja to je raczej w celach dekoracyjnych używam:). Taka gałązka we flakonie ładnie wygląda:)
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Karolinko, spróbuj zrobić marmoladkę. Możesz ją wykorzystać jako dodatek do herbaty, pączusiów, naleśników itp.
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mireczko to czeka cię eksperyment nalewkowy :D
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko, przepisik sobie zachowuję na przyszłość, w tym roku jednak postanowiłam zostawić owoce kosom. Dziś widziałam przez okno, jak 5 czy 6 sztuk biło się przy berberysie :) Zostało już niewiele, niech się posilają przed zimą (oby była dla nich łagodna, a gdyby jednak nie, to mam już w pogotowiu drugi karmnik zrobiony przez Wujka M. z resztek sklejki). Wreszcie nastała zimnica, jak przystało na listopad.. Dobijają mnie tylko panujące cały dzień ciemności... brrr...
Miłego popołudnia ;:196
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”