Wystawa BBC Gardener's World
To był pierwszy dzień mojej wycieczki. Nieuniknione było porównywanie do londyńskiego Chelsea Flower Show, na którym byłam kilka lat temu. I, niestety, porównanie wypadło nie najlepiej dla Birmingham. Będąc na kilkudniowej zaledwie wycieczce ,według mnie, nie warto poświęcać całego dnia na taką imprezę.
Wystawa miała atmosferę pikniku ? ludzie w różnym wieku, uśmiechnięci... biwakujący na trawiastym pagórku, pomiędzy ogrodami konkursowymi.
Co można było zobaczyć?
Wielki namiot ze stoiskami producentów roślin, niektóre bardzo efektownie zaaranżowane. Znamy to z polskich wystaw ogrodniczych. Spędziłam tam dużo czasu i zanotowałam sporo nazw roślin, które mnie zachwyciły. Potem widziałam je na rabatach w zwiedzanych ogrodach.
Np. jarzmianki ? czy musiałam jechać aż do Anglii,żeby dostrzec ich urodę ?!
Nie będę pokazywać zdjęć z pięknymi odmianami roślin, bo takich mamy na forum dużo. Wybrałam mini kompozycje i pomysły aranżacyjne.
Takie mini oczko, płyciutkie, z inaczej wykończonymi brzegami, jak lusterko...
Te kaskady wodne wyglądały rewelacyjnie ! Nie mam pojęcia , jak można osiągnąć taki efekt wodnej szyby
Tradycyjnie charakterystyczną częścią była wystawa drzewek bonsai.
Ważną częścią wystawy były konkursowe ogródki, nieduże, ale inspirujące.
Można zobaczyć, w jakim kierunku zmierza sztuka ogrodowa, jakie są nowe trendy i ewentualnie wybrać coś dla siebie. Albo po prostu popatrzeć na kwiaty i uśmiechniętych ogrodników, dyskutujących z zapałem nad doborem kolorów na przykład.
Spośród ogródków pokazowych podobał mi się projekt Owena Morgana ?Metamorphosis Garden?.
Pokazywał trzy małe, identyczne przestrzenie, zagospodarowane w kompletnie rożnych stylach. W centrum wszystkich rosło drzewko świdośliwy, tworząc punkt wyjścia do kompozycji. Ciekawe, który Wam się najbardziej spodoba?
Mnie najbardziej do gustu przypadł ten ? ostatnio zachwycam się takimi rozwiązaniami, dość klasycznymi zresztą: regularne, strzyżone bryły, a pomiędzy nimi swobodna mieszanka delikatnych kwiatów z przewagą bieli...
Środkowy ? wersja chłodniejsza i skromna, ale tak naprawdę zawiera wiele elementów , brakuje może kwiatów...
Trzeci jeszcze bardziej ascetyczny. Ale co myślicie o tych lekkich, ażurowych bryłach..? Myślę ,że to niekonwencjonalny sposób wykorzystania gabionów, może być ciekawy...nawet w tradycyjnym ogrodzie.
Za chwilę dalszy ciąg programu...