Świąteczne drzewko/Choinka w doniczce
Choinka w donicy na święta i do ogrodu
Chce kupić na święta drzewko świerka w donicy o wysokości około 1,5m. Czy takie drzewko, które trzymane będzie do świąt na dworze a potem wstawione do domu na miesiąc i na wiosnę wsadzone do ziemi przetrzyma czas w domu?
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Choinka na święta
Jednym wytrzymuje a drugim nie. Jak nie zacznie puszczać pędów to może przeżyje. Po świętach je powoli przyzwyczajaj do zewnętrznej temp.
Jak planujesz wysadzić do ogrodu to tylko tydzień możesz trzymać w mieszkaniu.Okres świąteczny to przecież dokładnie tyle
I zwróć przede wszystkim uwagę czy dopasowana jest donica do korzeni , czy też korzenie do donicy
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
1,5 m świerk to na 100% będzie wykopany z gruntu i upchnięty do donicy z gliniastą ziemią by wszytko się trzymało i wglądało jakby tam rosło , inaczej donica musiała by być ogromna.
- Khamira
- 10p - Początkujący
- Od: 5 lis 2013, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
miesiąc to zdecydowanie za dużo. Miałam podobny przypadek (3 tyg. w domu) i mojemu drzewku zaczeły powoli opadać igły a przy rozbieraniu jej z ozdób była tragedia. Potem przez długi czas było prawie łyse, niestety nie mogę powiedzieć jak wygląda teraz bo połamał mi je nieumiejętny kierowca śmieciarki ;/ (a może po prostu trafiłam na osłabiony egzemplarz)
sev pisze:1,5 m świerk to na 100% będzie wykopany z gruntu i upchnięty do donicy z gliniastą ziemią by wszytko się trzymało i wglądało jakby tam rosło , inaczej donica musiała by być ogromna.
Ludzie zaprzestali kupowania u ogrodników i szkółkarzy. Polezie do obi czy tam innego zrobi a tam korzenie obcięte i doniczka 4-5 l.
Kopiąc świerki daje się dużą donicę kastrę budowlaną. Pamiętam przedświąteczny sezon , wykopałem świerk 2,5 m poszedł do domu dziecka a potem posadzili go przed budynkiem i rosnie tam już 4 rok. Daj mu szansę żyć, to i 3 metrowy bedzie rósł, a jak doniczki szkoda to jest jak jest. Ja tam nie widzę problemu z przyjęciem, ale muszą być warunki i chęci.
Zależnie od miejsca gdzie rósł, ale często jak na piachu to taki świerk serbski czy pospolity / są takie fajne o cieniutkich igłach / długi do nieba i prosty jak igła smukły .Nie ma problemu.
Każdy robi jak chce, ale ja bym świerka przeznaczonego do ogrodu nigdy nie 'używała' jako choinki świątecznej.Po co osłabiać drzewko w domu, a potem patrzeć ile stracił na urodzie i cherla kilka sezonów w ogrodzie
Ale jak ktoś kupi na święta to chyba lepiej jak on trafi do ogrodu jak na śmietnik ? Poza tym ten ,, cherlak '' potrafi często pozytywnie zaskoczyć
Oczywiście, masz rację, że lepiej posadzić niż wyrzucić, ale jak ma się dużą działkę i można gdzieś tam na tyłach sadzić i będzie to będzie, a jak nie to nie. Czasem się jednak taki cherlak pozbiera i posadzony w przypadkowym miejscu (byle do ziemi) może być w przyszłości uciążliwy tak dla gospodarza, a gorzej jak dla sąsiada
Ja miałam jednak na myśli zaplanowane miejsce, bardziej reprezentacyjne gdzie wolałabym takiego drzewka 'po przejściach świątecznych' nie sadzić
Ja miałam jednak na myśli zaplanowane miejsce, bardziej reprezentacyjne gdzie wolałabym takiego drzewka 'po przejściach świątecznych' nie sadzić
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zawsze staram się mieć kupioną choinkę z korzeniami ,trzymam ją ok tygodnia do 10 dni ,wcześniej mam wykonany dół gdzie będzie po świętach wsadzona ( czyli już teraz),bo w grudniu raczej może być ciężko z kopaniem , a do wiosny boję się czekac , bo w donicy może przemarznąć ,zasypuje ziemią z worka i tyle. Jedynie w zeszłym roku nie wiem czemu ale nie przyjęła się .
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 sty 2013, o 21:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Często takie choineczki z doniczek po świętach nawet po zahartowaniu i posadzeniu na wiosnę nie chcą rosnąć lub rosną i schną.
Pozdrawiam Adam
Przy kopanych byle jak i szybko, upychanych później w doniczkach często zdarza się, że roślina zanim ją kupimy jest już "martwa". Wpływa na to m.in. nieodpowiedni termin kopania, szczątkowe korzenie i brak podlewania (o ile są lżejsze donice). Więc jeżeli chcemy aby ta nasza przeżyła to musimy zwracać baczną uwagę na to co kupujemy.
Pozdrawiam Wojtek