Roślinny pokój

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Bianka16
100p
100p
Od: 27 wrz 2013, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Roślinny pokój

Post »

Karti, prześliczna mała ogrodniczka, kolekcja kwiatów także wspaniała, sporo masz tej zieleninki w domu. Co do hoi, nie chcę Cię martwić, do mnie we wakacje przyszła pierwsza - właśnie carnosa, teraz mam ich już 6 :wink: , podejrzewam,że i Twoja kolekcja tych kwiatów szybko wzrośnie ( a później człek zastanawia się jak to się stało) :D
Awatar użytkownika
Khamira
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lis 2013, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Karti, tak to nick z gry ;) ale w jednej nie mój bo tam widziałam go po raz pierwszy, a że podobny do mojego imienia to za zgodą autorki czasem go używam ;) a co do roślinek z marketów to pytam bo z kwiaciarni i sklepów ogrodniczych zawsze trafiały mi się ładne, zdrowe okazy a raz z marketu kupiłam i nie dość że był przelany to jeszcze potem wyszedł na jaw grzyb ;/
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Grzyb bo przelany... ;:174 Niestety i tu i tu mozna trafic na problem. W Polsce kupowalam rosliny i w markecie i w kwiaciarni, zalezy co mi "wpadlo w oko", tu jednak ze wzgl. na ceny w markecie bo kwiaciarnia powalala. (Moze dlatego jej juz nie ma?) Bywa roznie - czasem sa przelane, czasem maja sucho tak, ze skurczona brylka lata jak orzeszek w doniczce, czasem, maja sie niezle. Zwykle, jeśli sa przelane lub przesuszone, ide "sobie ulzyc" na personelu odpowiedzialnym za dane stoisko. W efekcie zdarza sie, ze kupuje dana rosline za pol ceny, a bylo juz tak, ze kupilam za niespelna 10% ceny wyjsciowej. W tym momencie oplaca sie kupic i reanimowac w domu, a przynajmniej probowac odratowac.
W kazdym przypadku, trzeba sie liczyc z faktem, ze nabytek moze miec licznych przyjaciol odzywiajacych sie na nim, moze miec grzyba i diabli wiedza co jeszcze. Jednak sa to rosliny z masowej produkcji, a nie z domowego, zadbanego parapetu.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p
Od: 31 maja 2013, o 14:31

Post »

Kingo ludzie, którzy sprzedają rośliny to potrafią takie rzeczy robić, że nam się w głowie nie mieści. Ja kupiłam w czerwcu/lipcu sadzonkę rozmarynu uwaga! w warzywniaku. No i sobie myślę, że taka baba powinna wiedzieć jak się to pielęgnuje skoro sprzedaje. A tu wracam do domu a woda praktycznie kapie(nie mówiąc już o za małej doniczce ;:14 ;:14 ) i co musiałam robić? Lecieć tego samego dnia do kwiaciarni i kupić doniczkę + nową ziemię bo mi zabrakło. Teraz omijam tamten warzywniak szerokim łukiem nawet wtedy kiedy widziałam papryczki(sadzonki) bo jeszcze broń Boże ozdobna wersja będzie podpisana jako jadalna i się potruję.

Bianko16 wszyscy mnie straszą hojozą a ja naprawdę wiem w co się wpakowałam xD Ja mam teraz 4 szczepki carnosy a chcę jeszcze bellę, kerri i inne ;:167

Khamira ale pamiętaj kochana, że z grzybami możemy próbować walczyć! :)
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

:wit i jak, kupiłaś sansewierię? Przepraszam, że nie odpisałam na Twoje pytanie, komputer był poza moim zasięgiem.
Odnośnie kwiaciarni, zobaczyłam na wystawie jednej kiedyś hoję, ale nazwa gatunkowa nie była podana. Weszłam do środka i z ciekawości zapytałam, jak się dokładnie nazywa roślinka. Dostałam odpowiedź, że to bluszcz i że nie kwitnie :shock:
Awatar użytkownika
madusia
1000p
1000p
Od: 19 paź 2013, o 20:15
Kontakt:

Post »

Łoj matko toś się Fraszko dowiedziała ;:306
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p

Post »

Fraszko idę po nią we wtorek po zajęciach :D - nie boję się, że zniknie bo właśnie nikt jej nie chce kupować i stoi tak z 10 albo nawet 15 sansevier :D
Ahahahaha madusia racja, to się Fraszka dowiedziała. A jaka cena Fraszko była za ten "bluszcz"?
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
Fraszka_1
1000p
1000p

Post »

Się dowiedziałam ;:306 "bluszcz" kosztował chyba 25 zł, nie pamiętam dokładnie. Duże to nie było, myślałam czy by nie kupić i nie poszukać info w necie, ale stwierdziłam, że skoro nie wiedzą co mają to nie wiedzą jak się tym zajmować i mogli coś zepsuć :wink: po przecenie bym wzięła :)

Chyba odwiedzę Biedronkę i poszukam sansevierii ;:224 ta moja jedna stoi taka samotna :lol:
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p

Post »

Fraszko odwiedź, u mnie w Biedronce wczoraj widziałam jeszcze za 8 lub 9zł(nie pamiętam dokładnie) sadzonkę kawy(min. 30cm na oko mogły mieć nawet i koło 40cm :D) storczyki po 25(24,99 ;D )
No i dalej nie pamiętam co było :D ostatnio też widziałam jakieś fikusy ale odmiany nie pamiętam, kalanchoe mamy takie nie w formie drzewka tylko coś takiego pokroju fiołków, a no i fiołki też mamy :;230 ale tych to już cen nie pamiętam

A co do bluszczyku zawsze można było się potargować, że za bluszczyk trochę drogo i czy można jakoś cenę zniżyć :;230
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
Fraszka_1
1000p
1000p

Post »

Hm, na tyle zakupów nie mogę sobie pozwolić :wink: dopiero co zamówiłam oleandra przez Forum :) gdzie ja będę mieszkać? ;:306
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p

Post »

Fraszko w ogrodzie oranżęrię wybudować i łóżko wstawić wtedy i dla roślin i dla ciebie będzie miejsce :D
Ale kurczę ta kawa mnie tak kusi kupnem... Chyba zmówię się z koleżanką, żeby kupić na pół i ew. ja sobie szczepkę od niej zrobię :D
Albo koleżanka kupi kawę, ja kupię sansevierę i będzie wymianka sadzonek :D
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
Awatar użytkownika
madusia
1000p
1000p
Od: 19 paź 2013, o 20:15
Kontakt:

Post »

Będzie trzeba namiot rozłożyć ;:306 ja też myślę nad tym gdzie za chwilę będę mieszkać ;:306

-- 9 lis 2013, o 12:11 --
Karti pisze:Fraszko w ogrodzie oranżęrię wybudować i łóżko wstawić wtedy i dla roślin i dla ciebie będzie miejsce :D
Ale kurczę ta kawa mnie tak kusi kupnem... Chyba zmówię się z koleżanką, żeby kupić na pół i ew. ja sobie szczepkę od niej zrobię :D
Albo koleżanka kupi kawę, ja kupię sansevierę i będzie wymianka sadzonek :D
Dobry pomysł :heja
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p

Post »

Ja to pół biedy bo mam jeszcze na korytarzu trochę miejsca ale lada moment i tam się skończy :;230
A ogrodu na tą chwilę nie mam, może będzie ale nie tak szybko. Ew. nawet balkon by mnie usatysfakcjonował o ile w miarę duży będzie :D

Dziewczyny jak spróbuję ukorzenić listki kalanchoe teraz to mi się uda? :D Bo mnie coś wzięło na rozmnażanie roślinek a już nie wiem jakie mogę obskubać trochę z listków :;230
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”