Stratyfikacja, wysiew nasion i inne porady
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Stratyfikacja, wysiew nasion i inne takie
Najlepiej jak przetrzymasz nasiona na sucho w lodówce i posiejesz do gruntu w listopadzie.
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam nie chciałem zakładać nowego tematu ponieważ temat łączy się z tym tematem. Mianowicie wpadłem na pomysł wysiania świekra srebrnego nasiona można zebrać w październiku jednak u kolegi szyszki, które myślałem, że są tegoroczne okazały się zeszłoroczne najprawdopodobniej ponieważ łuski są rozsunięte. Jednak kiedy potrząsnąłem szyszkami okazało się, że w środku jest całkiem sporo nasionek. Tu moje pytanie czy nasionka nadają się na wysiew czy będą żywotne i czy skoro wiszą co najmniej rok czy są już stratyfikowane. Nasionka wydobyłem dziś są bardzo dobrze wysuszone i umieściłem je w papierowej torebce w temp. pokojowej do wysiewu.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Najpierw wpuść je do wody i zobacz czy toną, albo jedno z nich spróbuj zgnieść. Bo mogą okazać się puste. Poza tym za miesiąc czy dwa będą nowe, tegoroczne i lepiej nadające się do wysiania. Nasiona wysiewa się wiosną przechowywane na sucho. Powinny wykiełkować szybko jeżeli są wykształcone.
- Cynthia
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
Dostałam wczoraj nasionka magnolii parasolowatej i nie wiem za bardzo co z nimi począć bo nigdy nie bawiłam się w wysiew takich "egzotyków"
Zanim pójdą do lodówki to muszę je podsuszyć i obrać z tej skórki? Wydaje mi się to logiczne bo inaczej pewnie zaczną pleśnieć.
Od razu zaznaczam, że będę je w lodówce przechowywać w papierowej torebce ( nie mam tam miejsca na doniczki z ziemią).
Czy przed siewem muszę jakoś uszkodzić skorupkę, czy dadzą sobie radę same?
Uffff...to chyba wszystko co mi chodzi po głowie...
Pozdrawiam serdecznie
Zanim pójdą do lodówki to muszę je podsuszyć i obrać z tej skórki? Wydaje mi się to logiczne bo inaczej pewnie zaczną pleśnieć.
Od razu zaznaczam, że będę je w lodówce przechowywać w papierowej torebce ( nie mam tam miejsca na doniczki z ziemią).
Czy przed siewem muszę jakoś uszkodzić skorupkę, czy dadzą sobie radę same?
Uffff...to chyba wszystko co mi chodzi po głowie...
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam słonecznie - Baśka
- szy---
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nasiona trzeba zamoczyć w wodzie po ok dwóch dniach można zdejmować osnówki to czerwone, nasiona są przeważnie czarne.
Mam nasiona mirabelki, już wysuszone, co teraz z nimi zrobić, aby na wiosnę było minimum 95% wschodów? Słyszałem że trzeba je stratyfikować 3 miesiące ale jeśli wysiewa się w kwietniu to jak je przechować do stycznia?
- xipe
- Kontakt:
Posiej je teraz do gruntu.
Mam troche nasion jodły i świerka i chce je wysiać na wiosne. Część tych nasion odpadło od skrzydełek. Czy takie nasiona bez skrzydełek są dobre? Czy może nawet wskazane jest sianie bez skrzydełek? Czy to ma jakieś znaczenie? Mam też szyszki modrzewia tylko nie chcą się z nich wysypać nasiona, czy kiedyś one samoistnie się wysypią? Z góry dziękuje
- szy---
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Najlepsze są nasiona bez skrzydełek.
Witam,
w ubiegłym tygodniu zebrałam nasiona żywotników, konkretnie dwóch różnych odmian. Proszę o informację czy mogę je wysiać już teraz czy muszę je przechować w lodówce do wiosny.
Lika
w ubiegłym tygodniu zebrałam nasiona żywotników, konkretnie dwóch różnych odmian. Proszę o informację czy mogę je wysiać już teraz czy muszę je przechować w lodówce do wiosny.
Lika
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
Czy wysiewał ktoś klona flamingo?
- xipe
- Kontakt:
Odmiana z nasion raczej cech nie powtórzy