Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
nicrum
100p
100p
Od: 6 kwie 2013, o 21:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.6

Post »

Gregor002 pisze:tak coś przeczuwałem, że to może być inny powód, dziękuję za radę, fakt że nie podlewam odstaną wodą, czy to załatwi problem? Wodę mam ze studni dość dużo kamienia jest w niej :/
Moja woda stoi po kilka dni
onectica pisze:A mnie trochę zastanawia punkt drugi - z tą 'bryłą korzeniową'...
zasada podstawowa to przy przesadzaniu rozczesujemy bryłę korzeniową. Zwłaszcza kiedy przesadzamy ze zwykłej ziemi do podłoża gruzełkowatego, pomaga to napowietrzyć system korzeniowy który szybciej się regeneruje i lepiej pobiera wartości odżywcze z podłoża. Od razu dodam że doniczka bez otworów drenażowych to pomyłka, to nie roślina stawowa, otwory w dnie doniczki pomagają w napowietrzaniu korzonków i nie robi nam się staw w doniczce.
saniastia pisze:Hmmm zaczął mnie ciekawić ten seramis. O ile uda mi się go zdobyć to na wiosnę jak będę Adeniaczki przesadzać to trochę z nim poeksperymentuje. A coś czuje że zdobyć go nie będzie łatwo w mojej miejcowosci.
kilka dni temu na allegro było chyba z 5 ogłoszeń plus miernik wilgotności. Miernik taki to dla mnie wyłudzanie kasy od leniwych ludzi. Trzeba sie samemu NAUCZYĆ kiedy podlewać i ile. Wystarczy tylko obserwować roślinki.
Natura naszym najlepszym nauczycielem
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

nicrum pisze:
onectica pisze:A mnie trochę zastanawia punkt drugi - z tą 'bryłą korzeniową'...
zasada podstawowa to przy przesadzaniu rozczesujemy bryłę korzeniową. Zwłaszcza kiedy przesadzamy ze zwykłej ziemi do podłoża gruzełkowatego, pomaga to napowietrzyć system korzeniowy który szybciej się regeneruje i lepiej pobiera wartości odżywcze z podłoża.
Otóż to właśnie!
Nawiasem mówiąc moje podłoże samo by się rozsypało przy przesadzaniu. Nie ma opcji, żeby z tego zrobić bryłę i przenieść w inne miejsce, chyba, żeby podlać klejem do tapet :wink:

Co do otworów w doniczce - na upartego można uznać, że woda odparowuje gdzieś bokami, tamtędy, gdzie jest sam seramis. Ale i to do dyskusji. Osobiście nie zalecałabym takich eksperymentów, a tym bardziej rozpoczynającym przygodę z adenium.
Ale mam nadzieję, że Gregor czasem zda relację z postępów w uprawie :)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
WIOLETTA011
100p
100p
Od: 4 wrz 2013, o 23:54
Kontakt:

Post »

Nicrum-masz rację co do miernika wilgotności -ja żeby stwierdzić czy seramis już przesechł po prostu podnoszę doniczkę -jak lekka podlewam jeśli cięższa czekam - seramis na tyle pije wodę że spokojnie rozróżnisz ciężar a mój miernik leży i się kurzy :;230
Śmieć nawet w szczerozłotej misie zawsze będzie śmieciem,a róża nawet w wyszczerbionym wazonie zawsze pozostanie różą -pozdrawiam Wiola
Kaktusy i liściaste-Wiola
Działka
nicrum
100p
100p

Post »

Gregor002 pisze:
Obrazek
Ten rysunek ma się do normalnych kwiatów w zwykłym podłożu do kwiatków a nie sukulentów czy kaktusów. Wtedy wystarczy podlać godzinkę przed posadzeniem i bryła korzeniowa nam się nie rozleci. Zawsze przy przesadzeniu rozczesujemy korzenie i tyle. Inna sprawa to sukulenty i kaktusy są w specyficznej mieszance drobnych kamyczków z ziemią do kaktusów która to zawsze jest podeschnięta i tak jak napisała "onectica" klej do tapet by musiał być do sklejenia podłoża"
Co do otworów drenażowych pisałem wcześniej i wcześniej, otwory być muszą.
Gregor002
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 cze 2010, o 17:51

Post »

"nicrum" zgadzam się z Tobą w 100% :) Czasem brakuje mi słów żeby coś opisać tak dobrze jak Ty :]

"onectica"
Te dwie adenie które wsadziłem trzy miesiące temu świadczą o tym, że seramis jest wspaniały, będę chciał stopniowo jak najwięcej moich roślin w nim umieścić.
Zapraszam do oglądania i komentowania :)
Zielony pokój
Ogród
saniastia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 kwie 2013, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co możecie podpowiedzieć na temat drutu do formowania bonsai. Jaka grubość? Jaki gatunek drutu? Ocynkowany będzie po czasie zostawiał chyba ciemne ślady w miejscu wiązania. Miedź hmmmm sama nie wiem. Pomocy
nicrum
100p
100p

Post »

saniastia pisze:Co możecie podpowiedzieć na temat drutu do formowania bonsai. Jaka grubość? Jaki gatunek drutu? Ocynkowany będzie po czasie zostawiał chyba ciemne ślady w miejscu wiązania. Miedź hmmmm sama nie wiem. Pomocy
Pierwsze słyszę żeby sukulenty takie jak Adenium drutować, szybciej połamiesz "gałązki" niż podrutujesz. Możesz próbować jak to się robi z Portulacarią Afrą, podwieszać jakieś ciężarki i tle.
saniastia
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Na (zmoderowano) jest wątek poświęcony adenium i są tam wystawione ciekawe zdjecia na ktorych za pomocą drutowania formuje sie korone adenium. Chciałbym tego spróbować tylko moja wiedza na temat tego jak to zrobic i nie uszkodzic rosliny jest zerowa.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Drutowania eksperymentalnie próbował Akwelan_2009, zajrzyjcie do jego wątku w dziale kaktusy i sukulenty, ostatnio pokazywał efekty takiego drutowania

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=406 (6 lis 2013, o 13:18 i okolice)

Sporo też u niego o adenium w hydroponice i w ogóle o adenium.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
nicrum
100p
100p

Post »

saniastia pisze:Na (zmoderowano) jest wątek poświęcony adenium i są tam wystawione ciekawe zdjecia na ktorych za pomocą drutowania formuje sie korone adenium. Chciałbym tego spróbować tylko moja wiedza na temat tego jak to zrobic i nie uszkodzic rosliny jest zerowa.
Ale jak napisałem za pomocą odciągów :wink:
saniastia
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nicrum możesz coś więcej napisać o tych odciagach.
nicrum
100p
100p

Post »

Wszystko masz napisane i pokazane na floraforum, trzeba po prosty stopniowo odginać do pozycji jaka nas interesuje. Można też wieszać ciężarki.
ewa84
100p
100p
Od: 14 maja 2013, o 20:03

Post »

Witam :wit
Latem zakupiła swoje pierwsze adenium i tak się zastanawiam czy na wiosnę go przesadzać... Rośnie jeszcze w ziemi, w której go zakupiłam. Aaa jeszcze jedno dołem przez doniczkę wychodzą mu korzonki . Będę wdzięczna za rady.
Ewa
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”