Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. II.
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. II.
Śliczna miniaturka.
Na powiększeniach jej ciekawe kwiatuszki wyszły okazale.
Na powiększeniach jej ciekawe kwiatuszki wyszły okazale.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dawno nie pokazywałem sadzonki Adenium obesum u której podjąłem próbę odchylenia od pionu rosnących gałązek. Dzisiaj przy przesadzaniu rośliny w nowe podłoże i w mniejszą doniczkę zrobiłem kilka fotek. Nie jest to szczyt moich planów związanych z tą rośliną, ale wydaje się, że pierwsze dwa kroki udało się zrobić, tz. częściowo odciągnąć od pionu gałązki i uformować poziomy rozrost korzeni. Noe osiągnąłem "zaplanowanego" powiększenia kaudexu, ale to zapewne w większości sprawka przędziorków, które nie oszczędziły też tej rośliny. Mam cichą nadzieję, że teraz chociaż termin przesadzania niezbyt właściwy, roślina "stanie na nogi" i z nadejściem wiosny nadrobi rozrost zarówno świeżych gałązek, jak i rozbuduje, a w zasadzie "poplącze" korzonki. Na dzisiaj wygląda tak:
- cała roślina:
- bryła korzeniowa, kaudex i miejsca odchyleń gałązek:
Część "grubych korzeni, będę chciał pozostawić częściowo "odkryte", żeby zmusić roślinę do ich pogrubiania i żeby stanowiły "poziomą podporę" dla rozrastającej się rośliny.
- cała roślina:
- bryła korzeniowa, kaudex i miejsca odchyleń gałązek:
Część "grubych korzeni, będę chciał pozostawić częściowo "odkryte", żeby zmusić roślinę do ich pogrubiania i żeby stanowiły "poziomą podporę" dla rozrastającej się rośliny.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Na Twoje eksperymenty z adenium miło się patrzy Tym bardziej, że większość z nich zakończona jest powodzeniem.
Zapewne pisałeś o tym wcześniej ale mimo to zapytam - w jaki sposób nakłoniłeś roślinę do poziomego rozrostu korzeni? Dałeś pod spód jakąś podkładkę?
Adenium po ponownym posadzeniu do substratu z częściowo odsłoniętymi korzeniami na pewno będzie wyglądać zjawiskowo Czekam na zdjęcia.
Zapewne pisałeś o tym wcześniej ale mimo to zapytam - w jaki sposób nakłoniłeś roślinę do poziomego rozrostu korzeni? Dałeś pod spód jakąś podkładkę?
Adenium po ponownym posadzeniu do substratu z częściowo odsłoniętymi korzeniami na pewno będzie wyglądać zjawiskowo Czekam na zdjęcia.
Mieczysławie, jak zawsze jestem pod wielkim wrażenie.
Twoje eksperymenty z hydroponiką dają bardzo dobre efekty, mam nadzieję,że długoterminowe.
Bardzo Ci dziękuję,że dzielisz się z nami swoją wiedzą.
Twoje eksperymenty z hydroponiką dają bardzo dobre efekty, mam nadzieję,że długoterminowe.
Bardzo Ci dziękuję,że dzielisz się z nami swoją wiedzą.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Fenomenalne te ostatnie korzenie!!!!!
Aż by się chciało je tylko minimalnie przysypać ziemią, a resztę - na powierzchnię! Jestem absolutnie zachwycona ostatnimi zdjęciami!!!
Aż by się chciało je tylko minimalnie przysypać ziemią, a resztę - na powierzchnię! Jestem absolutnie zachwycona ostatnimi zdjęciami!!!
- Akwelan_2009
- tak, podkładałem bardzo młodym sadzonkom krążki z folii od zdjęć RTG. Na fotce niżej roślina, która jako mała sadzonka była posadzona na takiej "podkładce" w doniczce 6x6x6 cm:/ ... / w jaki sposób nakłoniłeś roślinę do poziomego rozrostu korzeni?
- części małym sadzonkom przed posadzeniem na podkładce z kliszy, skracałem korzeń palowy, zmuszając roślinę do rozbudowy bocznych korzeni, wyrastających z szyjki korzeniowej. Młode rośliny, które przesadzałem z doniczek 6x6x6 cm, w doniczki 8x8x8 cm ustawiałem na podkładkach zrobionych ze styropiany z folią aluminiową, takiego jak się używa jako ekrany odbijające ciepło zza kaloryferów:
- teraz też coś będę chciał podłożyć, żeby utrzymać część korzeni w pozycji zbliżonej do poziomu jednak w takiej, żeby umożliwić im pobieranie składników pokarmowych z podłoża.
Mieczysław
Mieczysław
- Akwelan_2009
9 listopad, a na obudowanym balkonie temperatura typowe dla letnich miesięcy:
- taką temperaturę wskazywał termometr o godzinie 10.20 ( na termometrze nie mam przestawionego czasu na "jesienny"). O godzinie 16.40 temperatura już przypominała ciepłą jesienną (15,6/ 14,1) nie wstawiam fotek - nie są ostre robiłem przy lampie. Zrobiła się bardzo pochmurna pogoda i zaczął siąpić deszczyk. Z tak ciepłej pogody korzysta jeszcze kilka moich roślin:
- czujnik temperatury znajduję się między członami grudnika.
- z ciepłych jesiennych promieni słonecznych, korzysta kilka Adenium obesum.
- taką temperaturę wskazywał termometr o godzinie 10.20 ( na termometrze nie mam przestawionego czasu na "jesienny"). O godzinie 16.40 temperatura już przypominała ciepłą jesienną (15,6/ 14,1) nie wstawiam fotek - nie są ostre robiłem przy lampie. Zrobiła się bardzo pochmurna pogoda i zaczął siąpić deszczyk. Z tak ciepłej pogody korzysta jeszcze kilka moich roślin:
- czujnik temperatury znajduję się między członami grudnika.
- z ciepłych jesiennych promieni słonecznych, korzysta kilka Adenium obesum.
Mieczysław
Mieczysław
- onectica
I na pewno nie narzekająAkwelan_2009 pisze:- z ciepłych jesiennych promieni słonecznych, korzysta kilka Adenium obesum.
A w kwestii podkładek pod korzonki - napisałeś w pozycji zbliżonej do poziomu jednak w takiej, żeby umożliwić im pobieranie składników pokarmowych z podłoża. Tak na wyczucie to robisz, czy przyjmujesz jakąś konkretną zasadę, która się dobrze sprawdza?
- Akwelan_2009
- przyjmuję zasadę, żeby większość korzeni szczególnie tych najdrobniejszych, sięgała poza obrys podstawionej "podstawki", co ma na celu ich rozrost wszerz i wgłąb podłoża. Ja podlewam moje Adenium zawsze przy brzegach doniczki, co ma stymulować - pobudzać rośliny do wydłużania korzeni na boki i w głąb w poszukiwaniu wilgoci i w pewnym stopniu zabezpieczyć podstawę kaudexu przed zalaniem, co może być przyczyną powstawanie procesów gnilnych. Podłoże pod podstawioną "podstawką" bardzo powoli przesycha.Tak na wyczucie to robisz, czy przyjmujesz jakąś konkretną zasadę, która się dobrze sprawdza?
Mieczysław
Mieczysław
- onectica
Moje (roczne) są w doniczkach 5,5cm. Wiosną będę przesadzać w coś większego, przyszło mi do głowy, żeby im podłożyć np. zakrętki od butelek, wtedy pod spodem będzie pusta przestrzeń i nie będzie problemu z nadmiernym utrzymywaniem wilgoci. Co myślisz o takim pomyśle?
- Akwelan_2009
Trochę zbyt mała. Nakrętki od butelek są o zbyt małej średnicy, korzonki bardzo szybko mogą ją obrosnąć i będzie problem z "bezkolizyjnym" wyjęciem podkładki (przerabiałem ten problem). Lepsze będą takie przeważnie w kolorze "niebieskim" od pojemników 5 l na wodę mineralną. Są "niskie" i o dość sporej średnicy - 5 cm, będą ładnie rozkładać korzenie na boki i kształtować podstawę rośliny.
Mieczysław
Mieczysław
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mnie dziwi dlaczego jeszcze nie podczytuję tego wątku? Przecież tu tyle informacji i ciekawostek!
Zapisuję sobie
Zapisuję sobie
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 kwie 2013, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Mam pytanko odnosnie formowania krztaltu korony adenium. Jakiego drutu użyć?