Gregor002 pisze:tak coś przeczuwałem, że to może być inny powód, dziękuję za radę, fakt że nie podlewam odstaną wodą, czy to załatwi problem? Wodę mam ze studni dość dużo kamienia jest w niej :/
Moja woda stoi po kilka dni
onectica pisze:A mnie trochę zastanawia punkt drugi - z tą 'bryłą korzeniową'...
zasada podstawowa to przy przesadzaniu rozczesujemy bryłę korzeniową. Zwłaszcza kiedy przesadzamy ze zwykłej ziemi do podłoża gruzełkowatego, pomaga to napowietrzyć system korzeniowy który szybciej się regeneruje i lepiej pobiera wartości odżywcze z podłoża. Od razu dodam że doniczka bez otworów drenażowych to pomyłka, to nie roślina stawowa, otwory w dnie doniczki pomagają w napowietrzaniu korzonków i nie robi nam się staw w doniczce.
saniastia pisze:Hmmm zaczął mnie ciekawić ten seramis. O ile uda mi się go zdobyć to na wiosnę jak będę Adeniaczki przesadzać to trochę z nim poeksperymentuje. A coś czuje że zdobyć go nie będzie łatwo w mojej miejcowosci.
kilka dni temu na allegro było chyba z 5 ogłoszeń plus miernik wilgotności. Miernik taki to dla mnie wyłudzanie kasy od leniwych ludzi. Trzeba sie samemu NAUCZYĆ kiedy podlewać i ile. Wystarczy tylko obserwować roślinki.