Magiczny zakątek dwostr cz.2
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Magiczny zakątek dwostr cz.2
Może mi się uda w weekend podskoczyc do Obi.
Dzięki dziewczyny
Morning Light ma piekna zwartą budowę. Jest cały zielony, nie przebarwia sie na jesieni jak inne miskanty
Dzięki dziewczyny
Morning Light ma piekna zwartą budowę. Jest cały zielony, nie przebarwia sie na jesieni jak inne miskanty
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krysiu, na zdjęciach z jeżówką widać ,że na tej rabacie rosną również hortensje bukietowe. U mnie rośnie tu 5 szt odmiany "Limelight" w jednym rzędzie .Żeby nie powstał chaos i zbytnie zagęszczenie po przekwitnięciu liatr po prostu wytnę ich pędy a wówczas zrobi się miejsce na delikatne werbeny.Myślę,że powinno być dobrze a jak okaże się nie tak, jak sobie wyobrażam,to za rok znów pomyślę. Tu z góry widać całą rabatkę:
Wydaje się być nieco zatłoczona ale to tylko takie wrażenie.
Gosiu po Twoim wpisie poczytałam nieco o miskantach i przyznaję Ci rację -to na pewno nie jest "Morning light" Po lekturze kilku źródeł bardziej skłaniałabym się ku "Kleine fontane" lub "Sirene"
Jutro cyknę świeżą fotkę samym kwiatostanom-są śliczne a to dopiero młodziaki...
Wydaje się być nieco zatłoczona ale to tylko takie wrażenie.
Gosiu po Twoim wpisie poczytałam nieco o miskantach i przyznaję Ci rację -to na pewno nie jest "Morning light" Po lekturze kilku źródeł bardziej skłaniałabym się ku "Kleine fontane" lub "Sirene"
Jutro cyknę świeżą fotkę samym kwiatostanom-są śliczne a to dopiero młodziaki...
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Danusiu, nie wiem czy przegapiłam czy zatraciła Ci się mahonia japońska. U mnie przez dwie kolejne zimy przemarzała, marnie odbijała, długo wyglądała jak ogryzek więc ją wywaliłam i kupiłam zwykłą. Jestem z niej zadowolona. Zerknij na pw.
- dwostr
Wandziu,nie przegapiłaś- mahonię straciłam po drugim roku uprawy w moim ogrodzie.Pamiętam ,było wtedy długo ciepło, późną jesienią zawiązała pąki kwiatowe i jak miały się już ,już rozwijać kwiaty... schwycił mróz. Moja determinacja w walce o jej przetrwanie na nic się zdała-mimo kilkuwarstwowej włókniny,kartonu i jeszcze liści wewnątrz-padła Bardzo podobała mi się ta roślina i nawet miałam chęć ją kupić ponownie ale przy jej wykopywaniu tak się poraniłam ,że to skutecznie zniechęciło mnie do niej.
Mahonia pospolita to bezobsługowa roślina i bez problemów rośnie mi już chyba czwarty rok.
Mahonia pospolita to bezobsługowa roślina i bez problemów rośnie mi już chyba czwarty rok.
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
Danusiu, pozdrawiam serdecznie. Planujesz już wiosenne nasadzenia.
Ja siedzę jeszcze cicho
Ja siedzę jeszcze cicho
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- dwostr
Tosiu,Ty zasłużyłaś sobie byś teraz mogła siedzieć sobie cicho...Po takich rewolucjach mnie też nie przyszłoby do głowy wiosenne planowanie
Już niedługo nie będziemy mieli nowych zdjęć z ogrodu ,więc póki co pokazuję to co jeszcze cieszy...
Ostatnie już chyba róże
Flora Danica
Comte de Chambord
Queen of Sweden
Stadt Room
Abraham Darby
okrywowa NN
A Shropshire Lad
inna okrywowa NN
Już niedługo nie będziemy mieli nowych zdjęć z ogrodu ,więc póki co pokazuję to co jeszcze cieszy...
Ostatnie już chyba róże
Flora Danica
Comte de Chambord
Queen of Sweden
Stadt Room
Abraham Darby
okrywowa NN
A Shropshire Lad
inna okrywowa NN
- Margo2
Ale Ci jeszcze róż kwitnie i to jak obficie
U mnie pojedyncze kwiatki. Znaczy się, rożom u Ciebie dobrze
U mnie pojedyncze kwiatki. Znaczy się, rożom u Ciebie dobrze
- dwostr
Gosiu,u mnie też pojedyncze kwiatki (poza Stadt Rooom) ale w zestawie zdjęć sprawiają wrażenie obfitości.
Wkleję Ci tę moją problematyczną trawkę.Co to może być? Masz jakieś typy?
Wkleję Ci tę moją problematyczną trawkę.Co to może być? Masz jakieś typy?
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Danusiu, coś za dużo masz tych ładnych roślin, chyba Ci trochę wykradnę a kradzione pięęęęęknie rośnie.
- dwostr
Wandziu Kochana rozglądaj się i notuj -wiosną przydadzą się te notatki
SOS! Co mam robić? Wszystkie róże zasadzone tej jesieni zaczęły rozluźniać pączki a niektóre mają już małe listeczki,,Coś mi się zdaje... nie wróży to niczego dobrego...
I...dla równowagi -dziś zamówiłam sobie różyczkę Vanilla ,która baaardzo mi się podoba. Kiedyś zachwyciłam się nią u Halinki (Hall) i zapomniałam ale Małgosia (margo2) wstawiając niedawno zdjęcie tej różyczki przypomniała mi o niej i ...dziś ją kupiłam
SOS! Co mam robić? Wszystkie róże zasadzone tej jesieni zaczęły rozluźniać pączki a niektóre mają już małe listeczki,,Coś mi się zdaje... nie wróży to niczego dobrego...
I...dla równowagi -dziś zamówiłam sobie różyczkę Vanilla ,która baaardzo mi się podoba. Kiedyś zachwyciłam się nią u Halinki (Hall) i zapomniałam ale Małgosia (margo2) wstawiając niedawno zdjęcie tej różyczki przypomniała mi o niej i ...dziś ją kupiłam
-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Danusiu w kwestii róż nic nie doradze,jedynie podziwiam,naprwde ślicznie wyglada ogród ,i te trawy
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Danusiu, patrzyłam na ten twój miskant, ale takie same kłosy występują u wielu odmian, więc trudno stwierdzić, jaki to u ciebie jest.
Czytam u was dziewczyny o tej werbenie i stale zazdroszczę, bo czyniłam kilka prób i nigdy mi się nie udawało. Nawet od Margo dostawałam już dwa razy sadzonki, ale nie zdążyły zakwitnąć przed zimą, więc się też nie rozsiały. Starałam się także wysiewać, lecz nigdy nic nie wzeszło. A werbeną jestem zauroczona przez Szmitów i zawsze gdy tam jestem, nie mogę się napatrzyć na werbenowe łany.
Danusiu pozdrawiam serdecznie i życzę dobrego tygodnia
Czytam u was dziewczyny o tej werbenie i stale zazdroszczę, bo czyniłam kilka prób i nigdy mi się nie udawało. Nawet od Margo dostawałam już dwa razy sadzonki, ale nie zdążyły zakwitnąć przed zimą, więc się też nie rozsiały. Starałam się także wysiewać, lecz nigdy nic nie wzeszło. A werbeną jestem zauroczona przez Szmitów i zawsze gdy tam jestem, nie mogę się napatrzyć na werbenowe łany.
Danusiu pozdrawiam serdecznie i życzę dobrego tygodnia
- Margo2
Danusiu, a masz róże zakopcowane? Może trzeba rozwalić kopce?
Poczekać z tym do pierwszych przymrozków?
Najlepiej pewnie odpowie Ci Ala.
Też nie wiem co to za miskant. O tej porze roku w ogóle nie można odróżnić. Może jak będzie kwitł?
Z Vanilki bedziez zadowolona. Przynajmniej u mnie sprawuje się nienanganne. Kwiaty trzyma już chyba 3 tydzień
Poczekać z tym do pierwszych przymrozków?
Najlepiej pewnie odpowie Ci Ala.
Też nie wiem co to za miskant. O tej porze roku w ogóle nie można odróżnić. Może jak będzie kwitł?
Z Vanilki bedziez zadowolona. Przynajmniej u mnie sprawuje się nienanganne. Kwiaty trzyma już chyba 3 tydzień