Ogrodzenie solidne,trwale
Re: Dobre ogrodzenie -jakie?
Robert ZMC Bardzo fajne ogrodzenie. Adekwatne do otoczenia. Podmurówka izolowana, widać, że się postaraliście
tija Ja na Twoim miejscu zastosowałbym taką samą siatkę leśną, przeciętą na pół wysokości i przesuniętą o pół oczka. Przecięcie na pół wysokości zmniejszy koszty metra bieżącego a przesunięcie o pół oczka zagęści siatkę, że żaden szarak nie wejdzie. Ewentualne luzy pomiędzy "warstwami" siatki zabezpieczyłbym zwykłym drutem wiązałkowym.
tija Ja na Twoim miejscu zastosowałbym taką samą siatkę leśną, przeciętą na pół wysokości i przesuniętą o pół oczka. Przecięcie na pół wysokości zmniejszy koszty metra bieżącego a przesunięcie o pół oczka zagęści siatkę, że żaden szarak nie wejdzie. Ewentualne luzy pomiędzy "warstwami" siatki zabezpieczyłbym zwykłym drutem wiązałkowym.
- karlos
- 100p
- Od: 19 wrz 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
'Mam pytanie odnośnie ogrodzenia z siatki powlekanej. W broszurce castoramy wyczytałem, że oprócz "tradycyjnego" wkopywania i betonowania słupków, istnieje równiez sposób montowania ich w kotwach wbijanych w ziemię. Czy ktos montował w ten sposób słupki ??? Zaciekawił mnie ten sposób, bo jest mniej kłopotliwy odpada kopanie, robienie zaprawy itp. długie kotwy wbija sie młotem w ziemie i do nich montuje się słupki. Ciekawi mnie też ich stabilność i utrzymanie równo siatki.
Zamiast kupować drogie kotwy, prościej i taniej jest od razu zamówić słupki o 0,6 m dluższe i je po prost wbic,
Siła ich trzymania zalezy od gruntu - w piasku wiadomo, trzymać nie będzie. Glina, margiel pod cienką warstwą gleby robią tą samą robotę co beton.
Jedno jest pewne - siatka przytrzyma. Ale na zakrętach musisz miec dobre zastrzały. I nie utrzymuje to, tak dobrze napiętej siatki, jak słupki wbetonowane.
Siła ich trzymania zalezy od gruntu - w piasku wiadomo, trzymać nie będzie. Glina, margiel pod cienką warstwą gleby robią tą samą robotę co beton.
Jedno jest pewne - siatka przytrzyma. Ale na zakrętach musisz miec dobre zastrzały. I nie utrzymuje to, tak dobrze napiętej siatki, jak słupki wbetonowane.
- karlos
- 100p
- Od: 19 wrz 2013, o 08:59
myślę ze liczac koszty "betoniku" roboty itp to koszt kotw nie jest dużo większy
po drugie, czy słupek potraktowany bezpośrednio młotem nie pokrzywi sie :/
po drugie, czy słupek potraktowany bezpośrednio młotem nie pokrzywi sie :/
U mnie jest prywatna firma, co stawia płoty. Jak się zrobi zwykle płot samemu, to stwierdza się, że jednak nie są drodzy
mają fajna maszynę z wiertłem i betoniarką na ramieniu. Szybko wiercą otwory pod słupki - zero kopania czy niepotrzebnego rozwalania otworu by wybrać łopatą ziemię. Fi 20 cm gł. 60, równiuteńki otwór, porcja betonu, idealna (betoniareczka na ramieniu dostosowana do tych prac). I tylko widać jak pyk, py, pyk i stawiają kolejny słupek. Potem do zobaczenia za tydzień i już siateczka, panele czy co tam wisi na słupkach jak należy.
mają fajna maszynę z wiertłem i betoniarką na ramieniu. Szybko wiercą otwory pod słupki - zero kopania czy niepotrzebnego rozwalania otworu by wybrać łopatą ziemię. Fi 20 cm gł. 60, równiuteńki otwór, porcja betonu, idealna (betoniareczka na ramieniu dostosowana do tych prac). I tylko widać jak pyk, py, pyk i stawiają kolejny słupek. Potem do zobaczenia za tydzień i już siateczka, panele czy co tam wisi na słupkach jak należy.
- Robert ZMC
- 50p
- Od: 6 wrz 2011, o 11:35
Oj będzie co strzyc i przycinać
Ale pomysł bardzo ciekawy choć zapewne realizacja bardzo pracowita i czasochłonna
Ale pomysł bardzo ciekawy choć zapewne realizacja bardzo pracowita i czasochłonna
- tulian
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 lip 2012, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ogrodzenie solidne,trwałe
Witam
Zaczynam swoje pierwsze działania ogrodnicze na działce. Po zaplanowaniu wszystkiego na terenie, czas zacząć! Nie można jednak zacząć gospodarować swojej działki od środka. Pierwszym krokiem będzie ogrodzenie. Tu zaczyna się problem. Zastanawiam się, czy zastosować tradycyjną siatkę? Czy może zainwestować w przykładowo w reklama usunięta ?Kogrodzenia z kamienia[/url]? Z jednej strony, cena jest bardzo istotna, nie chcę dużo inwestować. Z drugiej jednak strony estetyka wizualna też jest ważna. Chciałbym to zgrać w ładną całość. Jak sądzicie, warto inwestować w fikuśne ogrodzenia z kamienia? Czy po taniości zwykłą siatkę i przykładowo obsadzić działkę jakimiś krzewami albo nawet drzewkami? Szukam jakiegoś kompromisu pomiędzy ceną a ładnym wyglądam ^^
Zaczynam swoje pierwsze działania ogrodnicze na działce. Po zaplanowaniu wszystkiego na terenie, czas zacząć! Nie można jednak zacząć gospodarować swojej działki od środka. Pierwszym krokiem będzie ogrodzenie. Tu zaczyna się problem. Zastanawiam się, czy zastosować tradycyjną siatkę? Czy może zainwestować w przykładowo w reklama usunięta ?Kogrodzenia z kamienia[/url]? Z jednej strony, cena jest bardzo istotna, nie chcę dużo inwestować. Z drugiej jednak strony estetyka wizualna też jest ważna. Chciałbym to zgrać w ładną całość. Jak sądzicie, warto inwestować w fikuśne ogrodzenia z kamienia? Czy po taniości zwykłą siatkę i przykładowo obsadzić działkę jakimiś krzewami albo nawet drzewkami? Szukam jakiegoś kompromisu pomiędzy ceną a ładnym wyglądam ^^
Podstawą każdego ogrodu jest duża ilość zieleni!
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Re: Ogród ogrodem, a ogrodzenie?
Na moim terenie dobry kamieniarz liczy 160,- zł za mb ogrodzenia (oczywiście jest to cena za wykończenie jednostronne). Jak klient chce licowanie z dwóch stron to x 2, więc 320,- za mb. Plus jest taki, że w tej cenie jest łupanie kamienia. Dodatkowo trzeba liczyć cenę przęsła, ale to już wg uznania - kto co lubi. Metalowe (proste,kute), drewniane np. sztachety czy deski poprzeczne. Efekt końcowy "murowany", ale kosztuje. Siatka, słupki, drut, naciągi, nasadzenia, żywopłot - tanio. Metr bieżacy za ok. 50,- zł z Twoją robocizną.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Re: Ogród ogrodem, a ogrodzenie?
troche pomyślunku i jest dosć tanie.
Słupki jak do siatki. Między nie daja zwykła siatkę lub te drutowe panele 100/mb. Poświecić kilka i zrobić z takiego 2m jeden słup 0,5x0,5. A kamienie? Jak się ma gdzies w okolicy, to się zwozi i zasypuje. Taniej niż murowany do 0,5 mur kamienny. (jak policzysz ze ktoś musi to zrobić).
Czyli słupek 2" - koszt około 30 zł, panel 100 zł = 130-150 zł z betonem.
Słupek na 1 i 1/2 cegly = jeden poziom to 4 cegły ( 12 zł) wys. 7 cm x 20 warstw (to jest wys. 1,4 m) = 240 zł same cegły. Majster bierze 2-6 zł od cegły klinkier z fugowaniem a więc 80 cegieł/slupek to 80 x 4 zł= 320 zł koszt robocizny srednio razem 1 słupek 240+320= 600 zł
Słupki jak do siatki. Między nie daja zwykła siatkę lub te drutowe panele 100/mb. Poświecić kilka i zrobić z takiego 2m jeden słup 0,5x0,5. A kamienie? Jak się ma gdzies w okolicy, to się zwozi i zasypuje. Taniej niż murowany do 0,5 mur kamienny. (jak policzysz ze ktoś musi to zrobić).
Czyli słupek 2" - koszt około 30 zł, panel 100 zł = 130-150 zł z betonem.
Słupek na 1 i 1/2 cegly = jeden poziom to 4 cegły ( 12 zł) wys. 7 cm x 20 warstw (to jest wys. 1,4 m) = 240 zł same cegły. Majster bierze 2-6 zł od cegły klinkier z fugowaniem a więc 80 cegieł/slupek to 80 x 4 zł= 320 zł koszt robocizny srednio razem 1 słupek 240+320= 600 zł
Genialne pomysły macie muszę przyznać, żywopłot z wierzby - klasa
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 gru 2013, o 09:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W przyszłym roku zamierzam zrobić nowy płot. Myślę o sztachetach modrzewionych. Zastanawiam się czy to dobry wybór ?