A tego to nie wiedziałam Dzięki za wiadomośćblabla pisze:Te rośliny nie mają liści. To, co wydaje się być liśćmi to przekształcone łodygi.ewa84 pisze:...w pewnym momencie zaczęły opadać liście i na tym kończyły swój żywot na moim parapecie...
Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1
Re: Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy - Schlumbergera
Ewa
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie, no spox, jak już przebrniesz przez zbieranie nasion, to to "itp." już jest śmiesznie prosteKuriczka pisze:Nigdy tego nie robiłem, nie znam się na tym. Poczytam troche o tym. Według mnie wszystko jest łatwe ale najtrudniejsze to zbiór nasion itp.
Btw - ile się czeka na kwiaty od wysiewu?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Doświadczenia nie mam ale myślę, że w zależności od warunków uprawy kwiaty mają szansę się pojawić po 3-4 latach od wysiewu.onectica pisze:Btw - ile się czeka na kwiaty od wysiewu?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Cześć mam do was pytanie,
otóż mój grudnik w tym roku zaszalał i na każdym segmencie na którym nie ma po trzy odnóżki wypuścił kwiaty.Traktuje go jak zawsze specjalnie się nie przejmuje kwestią podlewania (raz w tygodniu mu wystarcza). Wszystko wygląda pięknie ale jest mały problem bo zauważyłam że kwiatek wygląda jakby ktoś z niego wypompował wodę, segmenty się skurczyły i pomarszczyły.
Czy to może być spowodowane za dużą ilością kwiatów? I czy można go jeszcze uratować?
Z góry dziękuję za rade
Pozdrawiam Emilka
otóż mój grudnik w tym roku zaszalał i na każdym segmencie na którym nie ma po trzy odnóżki wypuścił kwiaty.Traktuje go jak zawsze specjalnie się nie przejmuje kwestią podlewania (raz w tygodniu mu wystarcza). Wszystko wygląda pięknie ale jest mały problem bo zauważyłam że kwiatek wygląda jakby ktoś z niego wypompował wodę, segmenty się skurczyły i pomarszczyły.
Czy to może być spowodowane za dużą ilością kwiatów? I czy można go jeszcze uratować?
Z góry dziękuję za rade
Pozdrawiam Emilka
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Duża ilość kwiatów rzeczywiście może "wyssać" prawie całą wodę z roślinki. Samemu kaktusowi taka sytuacja krzywdy nie zrobi. Roślinka, gdy uzna, że straciła zbyt wiele wody, zrzuci pąki, których wykarmić nie może.
To, co można zrobić to podlać szlumbergerę. Oczywiście z wyczuciem. Można też zwiększyć wilgotność powietrza przez spryskanie rośliny lub obniżenie temperatury jeśli pomieszczenie, w którym znajduje się kaktus jest ogrzewane.
To, co można zrobić to podlać szlumbergerę. Oczywiście z wyczuciem. Można też zwiększyć wilgotność powietrza przez spryskanie rośliny lub obniżenie temperatury jeśli pomieszczenie, w którym znajduje się kaktus jest ogrzewane.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
może się uda zamieścić tu fotkę mojej szlumbergery - pięknie się odwdzięczyła za tegoroczne słońce
chętnie bym się żółtą "zaopiekowała" jak by ktoś miał; pozdrawiam Forumowiczów!
chętnie bym się żółtą "zaopiekowała" jak by ktoś miał; pozdrawiam Forumowiczów!
Basia
- szy---
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
On jest fioletowy
- basiaamatorka
- 200p
nie mogłam się oprzeć i jeszcze jedna fotka, tym razem nieco późniejsza z czerwonymi kwiatkami - oba rosną razem w jednej doniczce z oszczędności miejsca; różowa w pełni kwitnienia była 19 a czerwona 24 października 2013;
Basia
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
Jak często podcinacie swoje rośliny? Raz do roku to nie za często jeśli chcę utrzymać w miarę ten sam, stały pokrój?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Podlewanie tych roślin raz w roku na pewno je zabije.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Raz w roku ? to za mało musisz sama wypracować sobie metodę częstotliwości podlewania
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
marlenka pisze:Jak często podcinacie swoje rośliny? Raz do roku to nie za często jeśli chcę utrzymać w miarę ten sam, stały pokrój?
marlenka pytała o podcinanie, nie podlewanie
Samym podlewaniem raczej trudno utrzymac pokrój rośliny ;)
- basiaamatorka
- 200p
ja przycinam wiosną jak się za bardzo rozrośnie, tak raczej co 2 lata,marlenka pisze:Jak często podcinacie swoje rośliny? Raz do roku to nie za często jeśli chcę utrzymać w miarę ten sam, stały pokrój?
Basia