Opryskiwanie jabłoni miedzianem
Opryskiwanie jabłoni miedzianem
Witajcie. W tamtym roku postanowiłem zrobić niewielki sad .Posadziłem w nim kilka jabłoni i brzoskwini,.W tym roku zauważyłem że na brzoskiwniach występuje kędzierzawość liści ,postanowiłem że opryskam je miedzianem . Na opakowaniu przeczytałem że można nim pryskać również jabłonie ,tylko że tam wszystko opisane jest w hektarach i setkach litrach wody a ja mam jedynie 11 jabłoni także mógłbym to jednym opryskiwaczem 10 litrowym opryskać i mam problem ponieważ nie wiem ile tego środka wsypac do opryskiwacza.A drugie pytanie czy mogę pryskać jabłonie posadzone w tym roku? i kiedy je pryskać czy tej jesieni czy czekać do wiosny czy może teraz i na wiosnę? z
Z góry dziękuję za odpowiedź
Z góry dziękuję za odpowiedź
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: opryskiwanie jabłoni miedzianem
Brzoskwinie opryskaj w stężeniu 1% co daje nam na 10-litrowy opryskiwacz 100g środka. Jabłoni nie pryskaj wcale jeśli zdrowe.
Racja,jeżeli jabłonie są zdrowe to szkoda ich pryskać,zostaw póki co tak jak jest,natomiast proporcje do brzoskwini masz podane powyżej.
dzięki za odpowiedź a co do jabłoni to nie lepiej to opryskać profilaktycznie ?
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja nigdy nie polecam profilaktycznych oprysków miedzianem dla jabłoni, bo nie dostrzegam takiej konieczności. Jeśli mówimy o miedzianie to inaczej ma się sprawa jeśli chodzi o pestkowe - tam profilaktyka jest ważna.