Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Bananowiec

Post »

Zmartwiłeś mnie pisząc,że to syzyfowa praca.
Ja dotąd nie miałam tak wyraźnych oznak jego żerowania...
Teraz rozpanoszył się u mnie na storczykowcu... dziś był pierwszy oprysk ale czy to ma sens?
A bananowiec nie rośnie i to dla mnie dobra wiadomość,bo miałabym kłopot z jego przezimowaniem...
tylko,że widzę liść zwinięty w rulon więc pewnie jednak będzie rósł mimo niesprzyjających warunków ... ;:173
Gucio89
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 lis 2013, o 20:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przędziorek jak na razie się nie pojawił lecz dalej jest problem z rośnięciem. Jeden liść jest w połowie rozwinięty w nim kolejny rozwinięty w 1/3 a w środku wychodzi już kolejny :/ Taki stan jest od dłuższego czasu nie wiem co jest grane. Z ziemi cały czas namiętnie wyrastają nowe listki a z tego głównego pędu jakby nie chciał rośnąć
Awatar użytkownika
GeorgeLucas
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A nawozisz go czymś?
Gucio89
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Od marca chyba dodawałem do butelki z wodą w odpowiednich proporcjach nawóz do roślin zielonych tak samo teraz i po prostu jakby się liście zablokowały i nie chciały się rozwinąć.
matier99
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lis 2013, o 17:11

Post »

Proszę o pomoc!! ;:303 Kupiłem bananowca w LM na wyprzedaży za 5 zł co nie świadczy o jego stanie za dobrze. ;:185 Jak myślicie obciąć mu te liście poniewąż są one strasznie zniszczone czy lepiej jej zostawić? Znalazłem na nim przędziorki i mam pytanie jak im zaradzić? I gdyby dało radę proszę również o identyfikację, bo na cenie jest tylko napisane "Musa" i to wszystko :evil: Z góry dziękuję za jakiekolwiek porady. Zamieszczam kilka fotek:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam matier
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p
Od: 10 lis 2012, o 19:48

Post »

Jest to Musa dwarf cavendish.
Przetrzyj liście wacikiem kosmetycznym zamoczonym w zwykłej wodzie, jeżeli masz chemie to spryskaj dokładnie liście i powtórz po ok 4-5 dniach, a jeżeli nie masz to przyglądaj się roślinie i jak się znowu pojawią to przetrzyj jeszcze raz i tak do skutku. Postaw bananowca w najjaśniejszym miejscu i jak się uda to w miarę chłodnym, podlewaj dopiero jak dobrze przeschnie głębsza warstwa ziemi. Co do liści to ich nie osuwaj.

Gucio89 Bananowiec ma za mało światła i dla tego tak rosną liście, jedyne co możesz zrobić to postawić w najjaśniejszym miejscu i najlepiej chłodniejszym miejscu. Wiosna jak będzie miał dużo światła to wypuści normalne liście.
matier99
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Gethar wielkie podziękowania dla ciebie ;:180 a co do chemii to jaką byś polecił?
Pozdrawiam matier
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p

Post »

Ja używam Magnus 200SC target, jest dobry i tani, ale jest sporo innych środków na przędziorki.
matier99
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

jeszcze raz wielkie Dzięki za info postaram sie zeby moj bananik wyzdrowial i postaram sie wrzucic pare fotek jak juz bd w miare okazaly ;:138
Pozdrawiam matier
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p

Post »

Nie ma za co dziękować ważne, żeby wszystko dobrze poszło i wyzdrowiał. Czekam na zdjęcia :)
Gucio89
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Z moim bananem coś jest nie tak przędziorka nie ma. Stare liście powoli zaczynają usychać a nowe 1.5 liścia (jeden rozwiniety w 75% drugi gdzieś w 30%) stoi w miejscu od końca września i żadnego rozwoju nie ma :/ Zaznaczę że z ziemi wyrastają nowe listki. Może jakoś pod górnymi liśćmi ściąć i zostawić sam pień by od nowa mogły liście wyrastać bo na prawdę zaczynam wątpić w jego dalsze rośnięcie a tak mi się on podoba :/
Awatar użytkownika
krzysiek1240
200p
200p
Od: 23 lut 2008, o 13:59

Post »

Witajcie , mam problem z moimi bananowcami. Przez całe lato rosły sobie w szklarni i wszystko było z nimi w porządku. Około 1,5 miesiąca temu wsadziłem je do doniczek i przeniosłem do domu. Na początku stały sobie w temp. 22 stopni , jednak teraz spadła ona do 17-18 stopni. Teraz dopiero pojawia się ten problem a mianowicie zazwyczaj liście po prawidłowym rozwinięciu rosły w pozycji poziomej jednak teraz to się zmieniło i nowe liście zostają w pionie co za tym idzie następne liście które wyrastają mają coraz mniej miejsca i robi się niezły gąszcz. Jaki czynnik na to wpływa ? Temperatura , woda , światło? :(
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32

Post »

Temperatura i światło.
Temperatura jest za wysoka a światła za mało, przez co nie w pełni wykształcają się liście a już rosną nowe.
Moja rada to południowy parapet (czyli jak najwięcej światła) i jak najniższa temperatura.
Jeśli nie możesz zapewnić im innych warunków to zostaw jak jest, mimo że nie ładnie to wygląda to bananowiec będzie żył i po wystawieniu na zewnątrz zacznie rosnąć prawidłowo.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”