Sagowiec(Cycas revoluta )-spostrzeżenia,uwagi,zalecenia cz.1(2006-2014)

Rośliny doniczkowe
gracia1
50p
50p
Od: 24 lis 2010, o 12:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sagowiec - czy ktoś go hoduje?

Post »

U mnie mlody wypuscil dwa liscie.ale ich nie rozwinal, ciekawe co zamierza zrobic, bo robi sie chlodno, czyzby chcial zimowac w takiej formie. To jedyny z mlodych, ktory cokolwiek wypuscil, reszta malych karpek jest bezlistna. Jak myslicie powinnam odlaczyc tego malucha od rosliny macierzystej, czy niech sobie rosnie w jej cieniu?
Joanna
an_na
50p
50p
Od: 13 maja 2012, o 18:55

Post »

Robert P kiedy zabierasz je do domu na zimę?
Robert P
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 sie 2012, o 05:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O tej porze roku naprawdę fajnie popatrzeć na egzoty. To bardzo poprawia nastrój, oczywiście pod warunkiem, że są zdrowe. Sagowce zabiorę z ogrodu jak przymrozki będą nie tylko w nocy ale i w dzień. Chcę jak najdłużej cieszyć się głębią ich zieleni wtedy, gdy nasze krajowe rośliny żółkną. Momentem decydującym będzie również zakładanie osłony dla phoenixa. On zostaje na zimowanie w gruncie, podobnie jak trachycarpusy. Przyjmuję powtarzające się temperatury -6C w nocy za odpowiedni moment.
Z tym zabieraniem do domu to oczywiście nie można przesadzić. One muszą poczuć temperatury "zimowe" co wprowadzi je w stan spoczynku. Podwyższona temperatura może dać im sygnał do rozpoczęcia wegetacji i przy marnym, zimowym oświetleniu wypuszczą długaśne, jasnozielone, nieproporcjonalne liście :cry:
Maudie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lis 2013, o 17:22

Post »

Witam :)
3 lata temu dostałam w prezencie cycasa.Ostatnio wypuścił liść (1) i jest on bardzo długi,opadający i ma podwinięte listki.Co mu może dolegać? :( Jak mu pomóc?Czy może ten liść ściąć??
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Pewnie wypuscił liść w domu i z braku słońca to liście się wyciągają i wykręcają nie scinaj go. Kiedy jest po przymrozkach w maju wystaw go na pole tam mu bedzie dobrze i bedzie miał więcej światła :wit wstaw foto
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Maudie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lis 2013, o 17:22

Post »

Obrazek
wklejam zdjęcie tego nieszczęśnika :?
Chciałam jeszcze dodać,że ok 2 lata temu stracił liście i została sama bulwa i przesadzaliśmy go do nowej doniczki trochę większej.Myśląc że korzenie są chore obcięliśmy mu takie małe "bulwy" z korzonków (takie jakby winogronka) Po fakcie dowiedziałam się,że on właśnie tymi "bulwami"pobiera jakiś składnik do życia.Myślę jednak,że korzonki odrodziły się bo cycas wypuszcza liście.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Liście wyciagniete z braku swiatła w domu zawsze takie będą w lecie na polu lepiej sie czuje w pełnym słońcu
Spis tematów
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zawsze pod warunkiem, że ma kiepskie warunki oświetleniowe. Mój zaszczycił mnie dopiero teraz pierwszymi liśćmi od zakupu w 2010r. Nowe liście zaczął wypuszczać ok. 23 września, mniej więcej od początku października stał już na pd oknie w domu, wypuścił kilkanaście liści i nowy odrost u podstawy. To są bardzo twarde rośliny. Tak jak napisał Piotr, w lecie po przyzwyczajeniu najlepiej trzymać na zewnątrz na pełnym słońcu.

Obrazek
raku0202
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2013, o 13:55

Post »

Witam, po kilku miesiącach. Jakiś czas temu wklejałem zdjęcie mojego cycasa z uschniętym nowym środkowym liściem. Było to około 3 mc temu. Wtedy dostałem odpowiedź, że kwiat cały obeschnie i nie da się go już uratować. Tak jak pisałem, minęły 3 miesiące i ani śladu dalszego obsychania. Czy uda mu się przeżyć i diagnoza była przedwczesna, czy ten rodzaj ma po prostu tak powolne obumieranie? Pozostawić go na zimę w pokoju tak jak stoi czy wynieść go na przezimowanie do chłodnego miejsca?
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

daj do chłodniejszego ok 10-20*C i podlewaj co jakiś czas na wiosne wyciąg do domu i podlewaj a kiedy będzie po przymrozkach najlepiej na pole dać na pełne słońce powinien ci puścić listki w 2014r :wit
Spis tematów
raku0202
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2013, o 13:55

Post »

20 st to w domu jest:d a z polem może być problem bo mieszkam w bloku, ale głównie chodzi mi o to czy jeśli miał by paść (młody liść uschnął czerwiec-lipiec) to już by padł?
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To trzymaj w domu go do lata a jak masz balkon w lecie na balkon wystaw
Spis tematów
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziś przewalając internet z nudów natrafiłem że sagowiec jest :roll: bardzo trująca, gdyż zamiera toksynę, ale najbardziej trujące są nasiona sagowca. Spożycie niewielkiej ilości sagowca, powoduje wymioty, bóle brzucha, lub nawet śmierć :shock:

Chciałem z wami się podzielić tą informacją bo nie wiem czy wszyscy to wiedzą ja dziś się dowiedziałem :?

A ktoś ostatnio pisał że jego sagowiec bez liści mój jeden też :wit i oby do lata bo jeden ma za ciemno i liście idą jak proce do góry i nie będą załadnie wyglądać :roll:

Obrazek
Spis tematów
gracia1
50p
50p
Od: 24 lis 2010, o 12:29

Post »

Moj, bez zmian, stoi przed domem, ma bardzo mokro, bo padaja deszcze, maly obok zahiberowal sie i ma rozwiniety jeden lisc a drugi jest nierozwiniety. nPewnie watek ozyje na wiosne.
Joanna
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

weż go pod dach bo jak ma mokro to korzenie zaczną gnić :wink:
Spis tematów
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”