Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Plumeria z nasion
Ja się na swoje obraziłam. Walnęłam na szafę, bez wody chyba z 2 miesiące. Albo "zdechną" albo przeżyją. Wybór należy do nich. Mamusia już się z nimi nie cacka. Albo ruszą pupki do wiosny/na wiosnę albo żegnam
A tak na poważnie - dałam im spokój, nie podlewam już długo, stoją na szafie, czyli tam gdzie chłodno i ciemniej. Na wiosnę może się ogarną
A tak na poważnie - dałam im spokój, nie podlewam już długo, stoją na szafie, czyli tam gdzie chłodno i ciemniej. Na wiosnę może się ogarną
-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja mam problem z moją plumcią , dałam jej magusa i nadal wygląda marnie , ma nie do końca wykształcone liście jakieś pozwijane , opuszczone w dół, słabo rośnie , nie wiem co jej pomoże
Kasienka możesz dla wzmocnienia zastosować środek previcur energy 840sl albo podobny środek .Pasożyty żerujące na roślinach przenoszą różnego rodzaju grzyby ,morze dlatego pozwijane liście.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 kwie 2013, o 16:15
Witam.
Czy ktoś z Wam miał problem z mączlikiem szklarniowym? Jak z tym walczyć?
Czy ktoś z Wam miał problem z mączlikiem szklarniowym? Jak z tym walczyć?
emi_ska
Miałem problemy z innym szkodnikiem stosowałem pałeczki owadobójczo - nawozowe Provado Combi Pin 02 PR ,działają one też na mączniaka szklarniowego.Dla pewności wyciąłem wszystkie liście i stożek wzrostu po trzech tygodniach ładnie się rozkrzewia .Moja plumeria była wysiana w marcu tego roku i teraz tak wygląda
Czymś nawoziłeś? że taka piękna wielka w jakiej ziemi siedzi?
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Moja gubi listki i nie rośnie wcałe , chyba na zime już podlewam 1x na tydzień
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
-
Dzięki za odpowiedź, ale tu nie chodzi o mączniaka szklarniowego tylko mączlika szklarniowego. Dziś coś kupiłam, jutro będę pryskać.pxenix pisze:Miałem problemy z innym szkodnikiem stosowałem pałeczki owadobójczo - nawozowe Provado Combi Pin 02 PR ,działają one też na mączniaka szklarniowego.Dla pewności wyciąłem wszystkie liście i stożek wzrostu po trzech tygodniach ładnie się rozkrzewia .Moja plumeria była wysiana w marcu tego roku i teraz tak wygląda
emi_ska
To jest jedna z czterech wszystkie rosną podobnie ,w lato podlewałem je nawozem do kaktusów i sukulentów co dwa tygodnie ,czasami nawozem do kwiatów doniczkowych .Podoba mi się doniczka przezroczysta widać czy ziemia jest sucha w całej doniczce ,od kiedy mają liście to codziennie muszę podlewać. Posadzone są w ziemi do kaktusów z dodatkiem wermikulitu.Pałeczki działają na mączlika szklarniowego mój błąd w pisaniu.
-
pxenix Dzięki. Właśnie taki błąd zrobiła też Pani w ogrodniczym jak poprosiłam o coś na mączlika a ona mi dała na mączniaka. A po co mi na grzyby ?:) I jeszcze dopytałam ją czy zabije jaja i latające osobniki to przekonanie odpowiedziała TAK. potem moja mama znająca się na rzeczy poszła i kupiła mi właściwy oprysk. Ale też jej najpierw chciała wcisnąć na mącznika. dziś będę działać po pracy.
emi_ska
Czy orientuję się ktoś z Was czy jakieś znaczenie na przyszły wygląd rośliny (kwiatów) ma kolor kaudeksu młodej Plumerii? U mnie jedna ma zielony a druga brązowy, są takiej samej wielkości i były razem wysiane.
Muszę się czymś pochwalić. W sierpniu pisałam post z pytaniem, czy plumeria z nasion, metrowej wysokości, 3-letnia może zakwitnąć w tym roku ? Okazuje się, że jak najbardziej MOŻE . Plumeria mojej mamy jakiś miesiąc temu wypuściła pączki teraz tylko czekać aż rozkwitną, mam nadzieję, że nic nie stanie im na przeszkodzie, bo była jeszcze jedna wiązka pąków ale pluerie obsiadły szkodniki i niestety tamte pąki się nie utrzymały ... Już nie możemy się doczekać, a mamusia jaka dumna.