Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Plumeria z nasion

Post »

Ja się na swoje obraziłam. Walnęłam na szafę, bez wody chyba z 2 miesiące. Albo "zdechną" albo przeżyją. Wybór należy do nich. Mamusia już się z nimi nie cacka. Albo ruszą pupki do wiosny/na wiosnę albo żegnam ;:209
A tak na poważnie - dałam im spokój, nie podlewam już długo, stoją na szafie, czyli tam gdzie chłodno i ciemniej. Na wiosnę może się ogarną :)
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
KASIENKA82
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja mam problem z moją plumcią , dałam jej magusa i nadal wygląda marnie , ma nie do końca wykształcone liście jakieś pozwijane , opuszczone w dół, :( słabo rośnie , nie wiem co jej pomoże
pxenix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 lut 2012, o 10:19

Post »

Kasienka możesz dla wzmocnienia zastosować środek previcur energy 840sl albo podobny środek .Pasożyty żerujące na roślinach przenoszą różnego rodzaju grzyby ,morze dlatego pozwijane liście.
emi_ska
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 kwie 2013, o 16:15

Post »

Witam.
Czy ktoś z Wam miał problem z mączlikiem szklarniowym? Jak z tym walczyć?
emi_ska
pxenix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Miałem problemy z innym szkodnikiem stosowałem pałeczki owadobójczo - nawozowe Provado Combi Pin 02 PR ,działają one też na mączniaka szklarniowego.Dla pewności wyciąłem wszystkie liście i stożek wzrostu po trzech tygodniach ładnie się rozkrzewia .Moja plumeria była wysiana w marcu tego roku i teraz tak wygląda
Obrazek
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czymś nawoziłeś? że taka piękna wielka ;:oj w jakiej ziemi siedzi?
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Moja gubi listki i nie rośnie wcałe :roll: , chyba na zime już podlewam 1x na tydzień
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
emi_ska
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

pxenix pisze:Miałem problemy z innym szkodnikiem stosowałem pałeczki owadobójczo - nawozowe Provado Combi Pin 02 PR ,działają one też na mączniaka szklarniowego.Dla pewności wyciąłem wszystkie liście i stożek wzrostu po trzech tygodniach ładnie się rozkrzewia .Moja plumeria była wysiana w marcu tego roku i teraz tak wygląda
Obrazek
Dzięki za odpowiedź, ale tu nie chodzi o mączniaka szklarniowego tylko mączlika szklarniowego. Dziś coś kupiłam, jutro będę pryskać.
emi_ska
pxenix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

To jest jedna z czterech wszystkie rosną podobnie ,w lato podlewałem je nawozem do kaktusów i sukulentów co dwa tygodnie ,czasami nawozem do kwiatów doniczkowych .Podoba mi się doniczka przezroczysta widać czy ziemia jest sucha w całej doniczce ,od kiedy mają liście to codziennie muszę podlewać. Posadzone są w ziemi do kaktusów z dodatkiem wermikulitu.Pałeczki działają na mączlika szklarniowego mój błąd w pisaniu.
emi_ska
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

pxenix Dzięki. Właśnie taki błąd zrobiła też Pani w ogrodniczym jak poprosiłam o coś na mączlika a ona mi dała na mączniaka. A po co mi na grzyby ?:) I jeszcze dopytałam ją czy zabije jaja i latające osobniki to przekonanie odpowiedziała TAK. potem moja mama znająca się na rzeczy poszła i kupiła mi właściwy oprysk. Ale też jej najpierw chciała wcisnąć na mącznika. dziś będę działać po pracy.
emi_ska
msk83
500p
500p

Post »

Czy orientuję się ktoś z Was czy jakieś znaczenie na przyszły wygląd rośliny (kwiatów) ma kolor kaudeksu młodej Plumerii? U mnie jedna ma zielony a druga brązowy, są takiej samej wielkości i były razem wysiane.
msk83
500p
500p

Post »

msk83 pisze:Czy orientuję się ktoś z Was czy jakieś znaczenie na przyszły wygląd rośliny (kwiatów) ma kolor kaudeksu młodej Plumerii? U mnie jedna ma zielony a druga brązowy, są takiej samej wielkości i były razem wysiane.
Dodaję zdjęcia moich 2 miesięcznych trzech Plumerii

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
MsJutka
100p
100p
Od: 5 maja 2010, o 23:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:138 Muszę się czymś pochwalić. :D W sierpniu pisałam post z pytaniem, czy plumeria z nasion, metrowej wysokości, 3-letnia może zakwitnąć w tym roku ? Okazuje się, że jak najbardziej MOŻE . :heja Plumeria mojej mamy jakiś miesiąc temu wypuściła pączki ;:138 teraz tylko czekać aż rozkwitną, mam nadzieję, że nic nie stanie im na przeszkodzie, bo była jeszcze jedna wiązka pąków ale pluerie obsiadły szkodniki i niestety tamte pąki się nie utrzymały ... Już nie możemy się doczekać, a mamusia jaka dumna. ;:108 :tan
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”