Witam po weekendzie!
Mam nadzieję,że ostatnimi zdjęciami zaostrzyłam Wam apetyty.Pora pokazać prawdziwe ogrody!
Może będzie więcej chętnych na wyjazd... Odpowiedzi za chwilę ? kiedy będę pisać -oglądajcie!
Dziś jeden z nich ? zdecydowanie warto go zobaczyć.
LOSELEY PARK
Loseley Park to jedna z najświetniejszych rezydencji w hrabstwie Surrey.
Kamienny dwór zbudowano za panowania Elżbiety I (w XVIw.) i w zasadzie przetrwał bez większych zmian do dziś. Od 500 lat (!) należy do jednej rodziny. Już sama ta informacja powaliła mnie na kolana.
Zachwycałam się tym jeszcze zanim go zobaczyłam, nie ze względu na wspaniałość wyposażenia (dla niektórych wątpliwą), ale na tę ciągłość właśnie.
Zwiedzałam ten 500-letni dom (z renesansowym wyposażeniem ...zamieszkały w dalszym ciągu... właśnie urodziło się baby...).
Cała posiadłość ma 2,5 ha.
Dom otacza wielki park, trawnik podchodzi pod sam dom. Wrażenie robią wiekowe drzewa. I wspaniałe widoki na okolicę
Obecny ogród (ok.1 ha) zaprojektowano w XXw. , w stylu genialnej Gertrude Jekyll (napiszę o niej następnym razem). To okazały ogród, jak przystało na rezydencję, ale dzięki obranemu stylowi każdy czuł się w nim dobrze.
Jest , jak to w Anglii, otoczony murem, i składa się z kilku części, wydzielonych wysokimi, cisowymi żywopłotami. Po ogrodzie oprowadzał nas główny ogrodnik.
I jest piękny!
W pierwszej części na murze pnie się 200-letnia wisteria,o bardzo grubych konarach . O przywracaniu jej do życia przez specjalne cięcie opowiadał nam ogrodnik
Ogród Różany
Rośnie tu ponad 1000 krzewów starych angielskich róż (galijskich,burbońskich,rugosy, damasceńskie i angielskie). Jest to podobno jedna z najlepszych różanek w Anglii,wielokrotnie nagradzana .
Jak opowiadał ogrodnik, nie stosuje się tu ŻADNEJ chemii,żadnych oprysków ? jeśli róża choruje ? jest usuwana i zastępowana inną odmianą.
Ja chyba byłam nieco za wcześnie,żeby podziwiać je w pełni rozkwitu. I z pewnością nie potrafiłam docenić należycie tej części ogrodu, wszak ja nie różana...Ale może coś tu dostrzeżecie...
Rabaty ujęte są w bukszpanowe ramy, całość jest oczywiście na planie regularnym, na środku jest altana, obsadzona pnącymi różami, na ceglanym wyniesieniu z wielką donicą pośrodku.
Wszędzie są słupy i łuki z pnącymi różami
Krzewy różane posadzone oddzielnie (jeszcze się nie rozrosły?), między nimi jest idealnie wypielona ziemi,a bez ściółki.
Wszystko tradycyjnie obrzeżone deseczkami.
Ogród Kwiatowy
bergeniowa aleja
Jak każdy stary, angielski ogród ma plan regularny, geometryczny. To między innymi w połączeniu ze swobodną i bujną roślinnością tworzy wyjątkowy klimat ogrodu angielskiego.
Rabaty są tu mieszane ? krzewy, byliny, cebule, jednoroczne... Atrakcyjny o każdej porze roku. Opiera się na śmiałej koncepcji kolorystycznej - wszystkie rośliny są w ognistych, gorących kolorach .
Do tego żwirowe ścieżki i bukszpanowe, niskie żywopłoty.
Tu się pracuje ? ogrodnik zaraz po skończonej rozmowie z nami zabrał się do pracy...
Każdy z nas rozpozna tu byliny, które zakwitną w odpowiednich kolorach lada chwila...
Naprawdę mi się podobało!
Ogród Warzywny
Ogród kuchenny był przy każdym dworze - produkował warzywa, owoce i kwiaty na potrzeby domu. Ten prowadzony jest metodami organicznymi, według starych tradycyjnych sposobów (np. nawożenie, stosowanie właściwego sąsiedztwa, eliminującego szkodniki).
Pamiętacie zdjęcia z wystawy, propagujące dbałość o naszych braci mniejszych..?
Biały Ogród
To oaza spokoju z biało i kremowo kwitnącymi roślinami, często o srebrzystych liściach. Kwiaty, byliny, krzewy , wszystko w księżycowych barwach...Są żwirowe ścieżki. Romantyczna atmosfera...
Mówią,że to miniatura Sissinghurst (znam tylko zdjęcia, więc nie wiem...).
Stworzony jest wokół prostokątnej, kamiennej sadzawki z fontanną na środku
Układ formalny, jak w innych częściach. Pamiętacie zdjęcie z pokazowego ogródka z wystawy..?
Wersja okna z widokiem, o którym niedawno była rozmowa
Są i takie bardziej dzikie zakątki i urocze detale
Widziałam na tej wycieczce kilka białych ogrodów, ten był najpiękniejszy
To tu zdecydowałam,że spróbuję posadzić u siebie jarzmianki, rutewki i wieczorniki damskie....
Za chwilę reszta zdjęć z innych części tego ogrodu