Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Post »

Flaszka ;:oj Nasi tu byli ;:138
======================================
Tamaryszku kochany wielką mi przyjemność uczyniłaś porównaniem oczka z Birmingham do mojej skromnej Leśnej Kałuży ;:196
Awatar użytkownika
trillum30a
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Świetna relacja,dzięki wielkie ;:180
Pozdrawiam-Iwona
Opryskiwacze-Marolex
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40

Post »

Wspaniała wystawa, szkoda że w Polsce takich nie ma !!!!!
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

MAGOS13 - to dobrze,że tak też można sadzić, na pewno ładnie to wygląda. Czy możesz napisać, jakie roślinki sprawdziły Ci się w takich trudnych miejscach? Poza chwastami, oczywiście...Tych i tak mam za dużo.

AMBA19 - mogę napisać to samo, Marysiu! Myślałam,że zawsze tak mi się podobało, ale uświadomiłam sobie,że poprzednio za tymi bukszpanowymi bryłami widziałam np. lilie, róże, jakieś kwitnące krzewy ? a teraz czuję,ze to powinny być takie delikatne kwiaty o pastelowych kolorach. Łąka, ale nieco stonowana kolorystycznie, jak tu. Cudne!
Te ?techniczne? elementy, jak napisałaś, też nie należą do moich ulubionych. Ale doceniam pomysł.
Widziałaś pewnie takie gabiony zapełnione kamieniami? Powiem Ci,że taka propozycja mi się bardziej podoba. Jest lekka, nie przytłacza zieleni... Kiedy dom jest nowoczesny, a sporo takich powstaje, taka stalowa, ażurowa kostka jako podstawa stołu czy ławy może być fajnym i tanim rozwiązaniem. Wtedy taką kostkę można ?wrzucić? także między rośliny, jako nawiązanie do tamtych.
A Kałuża wypisz-wymaluj jak Twoja! Zresztą cały tamten ogródek miał podobny klimat do Twojego.

MARGO2 - zdjęć jest masa , Gosiu! I tak mniej niż by mogło być, bo bardzo inteligentnie nie zabrałam zapasowej baterii i musiałam cykać fotki oszczędnie, zawsze pod koniec dnia mój świetny aparat padał.
Chelsea ma klasę , ma rozmach, propozycje są o wiele bardziej zróżnicowane i bogatsze. Tamtejsze główne ogrody pokazowe mają często wielkość naszych przydomowych. Tu było skromniej. Gdybym tam mieszkała, na pewno nie odpuściłabym takiej wystawy. Ale gdy jadę tylko na 4 dni, szkoda cały poświęcać na taką imprezę, nie ma tam co robić cały dzień.
Czyli pierwszy ogródek póki co zwycięża...A co sądzisz o tych dalej pokazanych propozycjach?

NENA08 - te ciemne kwiaty są fajne, ale w połączeniu z jaśniejszymi. Przynajmniej dla mnie samodzielnie są zbyt ponure. Kiedyś chyba Abeille na forum pokazała połączenie takich liliowców i lilii w tych dwóch kolorach...Tak mnie to zachwyciło,że zrobiłam takie zestawienie we frontowym ogródku. Może warto spróbować tak z bratkami, jak piszesz.
Egzoty to nie moja bajka, ale ten ogródek wygląda według mnie elegancko i efektownie. I też możliwy do przeniesienia do nas.
Zielone ściany to świetne i nowoczesne rozwiązanie, myślę,że raczej dla miast i firm niż dla przeciętnego człowieka. Oglądałam kiedyś program o ich twórcy (Patrick Blanc), cudowne rzeczy robi. Danusia Młoźniak podsunęła mi pomysł na zrobienie takiej ściany tanim sposobem we własnym zakresie ? z ustawionych pionowo palet ( w środku worki z włókniny z ziemią i w dziury przez odstępy w dechach można sadzić rośliny). Według mnie to byłoby ładniejsze niż te plastikowe, spiętrowane kieszenie pokazywane na targach ogrodniczych. Ale jak rozwiązać kluczowy problem nawadniania..??
Koniczyna wyglądała świetnie, widziałam ją potem w ogrodzie. Nawet nie miałam pojęcia ,że są odmiany o takich dużych kwiatach.

PRZEMEKG ? miło,że tak mówisz, Przemku. Ale to pewnie dlatego,że mój ogród żyje, a to jednak były tylko pokazowe ogródki. Zobaczymy, co powiesz po wizycie w tych prawdziwych... Jestem pewna,że Ci się spodobają. Co jak co, ale klimatu im nie brakuje..! Większość tych ogrodów , które widziałam, to właśnie przykłady starej sztuki ogrodowej. Muszę Ci powiedzieć,że był moment na wycieczce,że poważnie się zastanawiałam , czy bardziej mnie zachwyca ogród według starych wzorów czy absolutnie współczesny..! Zobaczymy , co powiecie.
Zaglądaj!

TRILLUM30A - zapraszam na ciąg dalszy ? dopiero będzie się działo!

ZBYSZEK50 - wystawy warto oglądać,jeśli jest tak możliwość, nawet jeśli są skromne. Zawsze można się czegoś nauczyć, coś podpatrzeć i pobyć wśród pasjonujących się ogrodami ludzi. W Polsce też już są organizowane (choćby warszawskie Zieleń to życie czy Gardenia w Poznaniu).
To na pewno nie ta skala, nie ma tam pokazowych ogrodów, konkursów itd. No, ale coś się zaczyna dziać. Jednak polskie tradycje sztuki ogrodowej są skromne w porównaniu z angielskimi, więc i te targi maja inny wymiar. Ja staram się być i tu i tu, to po prostu Święto Ogrodników.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Fotorelacja super podoba mi sie pomysły i ciekawe inspiracje ;:oj
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iza, świetna fotorelacja! Bardzo się cieszę, ze masz teraz trochę wiecej czasu i zechciałaś się podzielić wrażeniami. Takie wystawy są bardzo inspirujące, bo nawet jeśli styl niekoniecznie nam odpowiada, warto obejrzeć zestawienia roślin, faktur, kolorów.
Wspaniała podróż, czekam na kolejne relacje!
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ten "wiklinowy" ogródek najbardziej mi przypadł do gustu. Przytulny, miły, ciepły - to lubię najbardziej.
Natomiast gabiony jak dla mnie niestety na ostatnim miejscu.
Pozdrawiam Izo weekendowo :D
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Tamaryszek pisze: ......... Zresztą cały tamten ogródek miał podobny klimat do Twojego......
A masz więcej jego zdjęć? Strasznie jestem ciekawa.....
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

bardzo podobają mi się te mini oczka wodne. Myślę o założeniu takiego u mnie. Ciekawa jestem jednak, jak będą się zachowywać po czasie. W takim maleństwie trudno o równowagę biologiczną :roll:
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Te murki są bossskie!! Wiem ile to pracy kosztuje, bo sama buduję jeden kamienno- ceglany. Niestety nie skończyłam, bo musiałam oddać betoniarkę.
Jak równiutko u Ciebie i starannie. Mój to się raczej nie nada do publikacji ;:173
Najbardziej podoba mi się to "spływające" wykończenie wysokiego muru cegłą na sztorc. Daje niesamowity efekt. Talent do kompozycji masz we krwi.
Wszelkie wystawowe ogrody niech się schowają :wink: ;:138
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Iza, te kolejne naturalistyczne rewelacyjne. Wszystkie w moim guście. Takie coś stworzyć :roll:
A to bordowe to może krwiściąg lekarski.
Dzisiaj się dowiedziałam, że takie cos istnieje
Rewelacyjna miododajna roslina kwitnąca od czerwca do jesieni.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Nie wiem czemu mnie tu jeszcze nie bło ogród widać robiony z miłości bardzo staranie i ładnie wygląda i te kwaity cudne
i ładne :wit

Miłiego wieczoru i zapraszam do mnie wolnej chwili zaglądnąć ;:65 ;:65 ;:65
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Tamaryszku,
Wiesz, że chodzi mi po głowie od dawien dawna taki wyjazd, teraz jestem w fazie planowania ;:173 . I to jest najtrudniejsze. :;230
Tym bardziej z przyjemnością obejrzałam twoje zdjęcia z wyprawy. I podzielam również twoją opinię nt. pierwszego dnia :wink: .....mógłby być według mnie ewentualnie ostatnim :wink:
Zdjęcia oglądałam razem z koleżanką. Obie bardzo Ci zazdrościłyśmy :oops:
To bardzo cenne dla mnie, że zechciałaś pokazać w skrócie to, co wtedy zwróciło twoją uwagę ;:196
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

justi177 pisze:Tamaryszku,
Wiesz, że chodzi mi po głowie od dawien dawna taki wyjazd, teraz jestem w fazie planowania ;:173 .
Po obejrzeniu zdjęć z wystawy, też mi zaświtał taki pomysł, którym natychmiast podzieliłam się z moimi panami. Nie byli zachwyceni ;:145
Czyli wyjazd na zwiedzanie angielskich ogrodów powinien być babski :D
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam po weekendzie!
Mam nadzieję,że ostatnimi zdjęciami zaostrzyłam Wam apetyty.Pora pokazać prawdziwe ogrody!
Może będzie więcej chętnych na wyjazd... Odpowiedzi za chwilę ? kiedy będę pisać -oglądajcie!

Dziś jeden z nich ? zdecydowanie warto go zobaczyć.

LOSELEY PARK

Loseley Park to jedna z najświetniejszych rezydencji w hrabstwie Surrey.
Kamienny dwór zbudowano za panowania Elżbiety I (w XVIw.) i w zasadzie przetrwał bez większych zmian do dziś. Od 500 lat (!) należy do jednej rodziny. Już sama ta informacja powaliła mnie na kolana.
Zachwycałam się tym jeszcze zanim go zobaczyłam, nie ze względu na wspaniałość wyposażenia (dla niektórych wątpliwą), ale na tę ciągłość właśnie.
Zwiedzałam ten 500-letni dom (z renesansowym wyposażeniem ...zamieszkały w dalszym ciągu... właśnie urodziło się baby...).

Obrazek

Cała posiadłość ma 2,5 ha.
Dom otacza wielki park, trawnik podchodzi pod sam dom. Wrażenie robią wiekowe drzewa. I wspaniałe widoki na okolicę

Obrazek

Obecny ogród (ok.1 ha) zaprojektowano w XXw. , w stylu genialnej Gertrude Jekyll (napiszę o niej następnym razem). To okazały ogród, jak przystało na rezydencję, ale dzięki obranemu stylowi każdy czuł się w nim dobrze.
Jest , jak to w Anglii, otoczony murem, i składa się z kilku części, wydzielonych wysokimi, cisowymi żywopłotami. Po ogrodzie oprowadzał nas główny ogrodnik.
I jest piękny!

Obrazek

W pierwszej części na murze pnie się 200-letnia wisteria,o bardzo grubych konarach . O przywracaniu jej do życia przez specjalne cięcie opowiadał nam ogrodnik

Obrazek

Ogród Różany

Obrazek

Rośnie tu ponad 1000 krzewów starych angielskich róż (galijskich,burbońskich,rugosy, damasceńskie i angielskie). Jest to podobno jedna z najlepszych różanek w Anglii,wielokrotnie nagradzana .
Jak opowiadał ogrodnik, nie stosuje się tu ŻADNEJ chemii,żadnych oprysków ? jeśli róża choruje ? jest usuwana i zastępowana inną odmianą.
Ja chyba byłam nieco za wcześnie,żeby podziwiać je w pełni rozkwitu. I z pewnością nie potrafiłam docenić należycie tej części ogrodu, wszak ja nie różana...Ale może coś tu dostrzeżecie...
Rabaty ujęte są w bukszpanowe ramy, całość jest oczywiście na planie regularnym, na środku jest altana, obsadzona pnącymi różami, na ceglanym wyniesieniu z wielką donicą pośrodku.

Obrazek

Wszędzie są słupy i łuki z pnącymi różami

Obrazek

Krzewy różane posadzone oddzielnie (jeszcze się nie rozrosły?), między nimi jest idealnie wypielona ziemi,a bez ściółki.

Obrazek

Wszystko tradycyjnie obrzeżone deseczkami.

Obrazek

Ogród Kwiatowy

Obrazek

bergeniowa aleja

Jak każdy stary, angielski ogród ma plan regularny, geometryczny. To między innymi w połączeniu ze swobodną i bujną roślinnością tworzy wyjątkowy klimat ogrodu angielskiego.
Rabaty są tu mieszane ? krzewy, byliny, cebule, jednoroczne... Atrakcyjny o każdej porze roku. Opiera się na śmiałej koncepcji kolorystycznej - wszystkie rośliny są w ognistych, gorących kolorach .

Obrazek

Do tego żwirowe ścieżki i bukszpanowe, niskie żywopłoty.
Tu się pracuje ? ogrodnik zaraz po skończonej rozmowie z nami zabrał się do pracy...

Obrazek

Każdy z nas rozpozna tu byliny, które zakwitną w odpowiednich kolorach lada chwila...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Naprawdę mi się podobało!

Ogród Warzywny

Ogród kuchenny był przy każdym dworze - produkował warzywa, owoce i kwiaty na potrzeby domu. Ten prowadzony jest metodami organicznymi, według starych tradycyjnych sposobów (np. nawożenie, stosowanie właściwego sąsiedztwa, eliminującego szkodniki).
Pamiętacie zdjęcia z wystawy, propagujące dbałość o naszych braci mniejszych..?

Obrazek

Obrazek

Biały Ogród

Obrazek

To oaza spokoju z biało i kremowo kwitnącymi roślinami, często o srebrzystych liściach. Kwiaty, byliny, krzewy , wszystko w księżycowych barwach...Są żwirowe ścieżki. Romantyczna atmosfera...

Obrazek

Mówią,że to miniatura Sissinghurst (znam tylko zdjęcia, więc nie wiem...).
Stworzony jest wokół prostokątnej, kamiennej sadzawki z fontanną na środku

Obrazek

Układ formalny, jak w innych częściach. Pamiętacie zdjęcie z pokazowego ogródka z wystawy..?

Obrazek

Wersja okna z widokiem, o którym niedawno była rozmowa

Obrazek

Są i takie bardziej dzikie zakątki i urocze detale

Obrazek

Widziałam na tej wycieczce kilka białych ogrodów, ten był najpiękniejszy

To tu zdecydowałam,że spróbuję posadzić u siebie jarzmianki, rutewki i wieczorniki damskie....

Obrazek

Za chwilę reszta zdjęć z innych części tego ogrodu
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”