Szczepienie kaktusów:doświadczenia ,porady
- moritius
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szczepienie: nasze doświadczenia, przemyślenia - porady
Najbardziej nietypowym szczepieniem, jakie mi się udało, było zaszczepienie siewki na nieukorzenionym odroście E. multiplex. Co więcej, udane. Jutro postaram się dać fotkę i krótki opis, co i jak.
Pozdrawiam, Aleksander
Witam, mam jedno pytanie dotyczące szczepienia. Czy podkładka (do kaktusa z chlorofilem) może być cała pokryta korkiem? Proszę o pomoc.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Lepiej szczepić w pobliżu stożka wzrostu. Im niżej się szczepi tym mniejsze szanse na powodzenie całej operacji.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Jesienny problem
Witam, w tym roku szczepiłem lofkę na T. bridgesii. Od września powoli przygotowywałem kaktusa do spoczynku z zaniechaniem podlewania w połowie października. Od tego czasu u podstawy pnia zaczęły wyrastać dwa odrosty i nie wiem czy dobrym rozwiązaniem jest pełne zimowanie bez wody i czy nie zaszkodzi to tym odrostom. Proszę o poradę i z góry dziękuję za odpowiedz.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Re: Jesienny problem
Trochę nie zrozumiałem skąd wyrastają te odrosty. Jeśli z podkładki to należy je natychmiast usunąć.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
http://img199.imageshack.us/img199/9457/r0fj.jpg
Zmieniłem fotkę na link z uwagi na jej wielkość.
Tomek/blabla
Mam nadzieję, że to rozwieje wątpliwości. W sumie to zależy mi na rozkrzewieniu podkładki i nie w myśl mi ucinanie odrostów. Tylko czy dalszy brak wody nie wpłynie negatywnie na cała roślinę?
Pozdrawiam
Zmieniłem fotkę na link z uwagi na jej wielkość.
Tomek/blabla
Mam nadzieję, że to rozwieje wątpliwości. W sumie to zależy mi na rozkrzewieniu podkładki i nie w myśl mi ucinanie odrostów. Tylko czy dalszy brak wody nie wpłynie negatywnie na cała roślinę?
Pozdrawiam
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Kolejność powinna być odwrotna. Najpierw odcięcie odcinka podkładki, następnie ukorzenienie a dopiero na końcu zaszczepienie na pojedynczym pędzie zraza. Przyznam się, że sam nie mam za bardzo koncepcji co zrobić. Osobiście wstawiłbym całą roślinę do chłodnego miejsca i zacząłbym ją zimować obserwując równocześnie co dzieje się ze zrazem. Podkładce na pewno krzywda się nie stanie, co najwyżej lofka może mieć problemy z brakiem wody.
Ponieważ wątek dotyczy szczepienia łącze go z już istniejącym u nas wątkiem o szczepieniu kaktusów. Nie ma potrzeby dublowania wątków tematycznych, nie mamy tutaj na to przestrzeni.
Ponieważ wątek dotyczy szczepienia łącze go z już istniejącym u nas wątkiem o szczepieniu kaktusów. Nie ma potrzeby dublowania wątków tematycznych, nie mamy tutaj na to przestrzeni.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Za zdublowanie przepraszam, więcej sie to nie powtórzy . Zrobię jak radzisz i będę doglądać rośliny. Czy odcięcie tego pędu wiosną i ukorzenienie go nie będzie miało złego wpływu na lofkę? Może trzeba kombinować w tę stronę?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Pozostawienie pędu razem ze zrazem jako części dużej rośliny o wielu stożkach wzrostu może zakończyć się tym, że kaktus uzna, że nie ma sensu karmić "podrzuconej" mu lofki i zraz nie będzie się rozwijał. Cała moc rośliny pójdzie w jej oryginalne stożki wzrostu.
Jeśli pęd będący podkładką zostanie odcięty to powstała roślina nie bezie miała już wyboru, który stożek wzrostu ma odżywiać i będzie musiała dać lofce 100% swojej mocy. Chyba, że stwierdzi iż to nie ma sensu, po co ma karmić nie swoje geny i zacznie tworzyć odrosty. Wtedy należy te odrosty natychmiast usuwać lub przeszczepić zraz na inną podkładkę.
Jeśli pęd będący podkładką zostanie odcięty to powstała roślina nie bezie miała już wyboru, który stożek wzrostu ma odżywiać i będzie musiała dać lofce 100% swojej mocy. Chyba, że stwierdzi iż to nie ma sensu, po co ma karmić nie swoje geny i zacznie tworzyć odrosty. Wtedy należy te odrosty natychmiast usuwać lub przeszczepić zraz na inną podkładkę.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Dzięki za odpowiedź. Czyli na wiosnę planuję kolejne zabiegi (chyba że listopad nie przeszkadza w natychmiastowym tego wykonaniu?). Utnę pęd podkładki, ukorzenię i wtedy powinno się wszystko wyjaśnić.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Sugeruję poczekać do wiosny. Zabieg cięcia najlepiej wykonać po pierwszych podlaniach gdy roślinka będzie napita i wystartuje ze wzrostem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 100p
- Od: 21 lut 2012, o 06:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Konrad, dziękuję bardzo za szybką odpowiedź i wskazówki. Moje badyle już posadzone .
Może podpowiesz mi coś też w tematach poruszonych przeze mnie w wątku o podłożach? W sumie to stoję z przesadzaniem a jakoś nie mam żadnego odzewu na postawione pytania.
Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
Może podpowiesz mi coś też w tematach poruszonych przeze mnie w wątku o podłożach? W sumie to stoję z przesadzaniem a jakoś nie mam żadnego odzewu na postawione pytania.
Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- Sukulentowy
- 200p
- Od: 7 wrz 2016, o 22:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szczepienie kaktusów.
Zaszczepiłem parę dni temu kaktusy i inne sukulenty eksperymentalnie aby były nienaturalnie śmieszne .
Za kilka dni dodam zdjęcia i opisy sytuacji .spróbowałem zasadzić małą kulkę z gymnocylacium mihanovich ( czy jakoś tak się to nazywa) które jest częściowo bezchlorofilowe i poznać ma jakąś szansę że urośnie ( wyczytałem w internecie) i podlewać wodąz dodatkiem fruktozy - ma to sens?
Jaka podkładka dobrze wykarmi bezchlorofilowe kaktusy i by łatwo się szczepiło ?( Zdjęcia roślin na podkładki i zaszczepione podkładki mile widziane )
Można podawać porady na szczepienie kaktusów.
Wymyśliłem przedziwny pomysł: czy sie przyjmie pomidor albo rojnik w echiposisie ?
Cel: przedziwny wygląd .
---10 wrz 2016, o 00:27---
?
Przeszczep gymnocylacium mihanovich rubra na echinopsisa ,może się uda lub na jakiegoś innego kaktusa
Za kilka dni dodam zdjęcia i opisy sytuacji .spróbowałem zasadzić małą kulkę z gymnocylacium mihanovich ( czy jakoś tak się to nazywa) które jest częściowo bezchlorofilowe i poznać ma jakąś szansę że urośnie ( wyczytałem w internecie) i podlewać wodąz dodatkiem fruktozy - ma to sens?
Jaka podkładka dobrze wykarmi bezchlorofilowe kaktusy i by łatwo się szczepiło ?( Zdjęcia roślin na podkładki i zaszczepione podkładki mile widziane )
Można podawać porady na szczepienie kaktusów.
Wymyśliłem przedziwny pomysł: czy sie przyjmie pomidor albo rojnik w echiposisie ?
Cel: przedziwny wygląd .
---10 wrz 2016, o 00:27---
?
Przeszczep gymnocylacium mihanovich rubra na echinopsisa ,może się uda lub na jakiegoś innego kaktusa