Roślinny pokój

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p
Od: 31 maja 2013, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Roślinny pokój

Post »

Crazy - można powiedzieć, że szczęście mi dopisuje, Amelce ząbki wychodzą kolejne więc wymęczona wczorajszą gorączką dzisiaj odsypia a ja mogę przez chwilę pozajmować się roślinami bez pilnowania by nie wchodziła do mojego pokoju(po roślinach zaczynam akcje "odkurzacz" bo trochę ziemi się wysypało po pokoju. :lol: )

Brendii dziękuję :uszy musi się udać - nie ma innej opcji. Ja wyprażyłabym ale mikrofali nie posiadam xD a piekarnik... teraz to będzie miał dopiero sens za 2tyg jak ziemię dostanę(na urodziny zażyczyłam sobie prezenty: doniczki i ziemię do kwiatów xD )
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p
Od: 22 wrz 2013, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dobry prezent :;230 Ja prosiłam o kwietnik pod choiknę ale nie przeszło - no więc kupię go sobie sama ;:224
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

E, to dalej będę sie upierac ze masz szczescie. ;:306 Moj w nocy ze 2 razy sie budzi, bo sie napic musi, a ja jestem na etapie "przespac caly dzien", jak to na poczatku, w dodatku tylek mi w krzyzach odstrzelilo, a na prochy mam szlaban. A dzieciatko z serii zawsze zywe i gotowe do dzialania. Maz odsypia miedzy nocnymi zmianami. Dobrze ze roslinki kwitna, to sie humor poprawia.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
madusia
1000p
1000p
Od: 19 paź 2013, o 20:15
Kontakt:

Post »

:wit Nowości supcio ;:138
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p

Post »

Brendii A ja mam nadzieję, że dostanę taki prezent jaki chciałam co lepsze - wszyscy mają kupić ten sam kolor doniczki(w zależności na jaki będę kolor pokój malować) :;230

Crazy mi malutka odkąd miała 3miesiące to przesypiała całe nocki :lol: Gorzej przy chorobach bo wtedy i marudna i nie może spać. Ale też seria "żywa i zdolna do ciągłego biegania"

madusio aaa dziękuję bardzo :)
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

O, ciekawe chciejstwa urodzinowe masz ;:224
Powodzenia w walce ;:134
Awatar użytkownika
Dumbledore
500p
500p
Od: 2 wrz 2013, o 14:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Karti - jeśli chodzi o ziemiórki, to ja stawiam przy doniczkach żółte pojemniki z wodą wymieszanej z glukozą (może być cukier) + trochę płynu do mycia naczyń (płyn powoduje, że nie pływają po powierzchni, tylko się odrazu topią :wink: ). W doniczkach są też lepy (wygląda to obrzydliwie, jak się ponaklejają - ale coż zrobić), poza tym w każdej doniczce jest 1/4 ząbka czosnku i ziemia jest posypana popiołem z papierosa (popiół odstrasza muszki) :) Dużo tego - ale dzięki tym zabiegom widzę tylko pojedyncze sztuki. A słyszałam jeszcze, że zakupienie rosiczki jest rewelacyjnym sposobem na pozbycie się tego tałatajstwa (ziemiórki podobno ulwielbiają jej zapach :wink: ). No i kapturnica też sobie z nimi radzi - a przy tym bardzo ładnie kwitnie :) Ja mam dzbanecznika - ale jeszcze nie wykonuje swojej roboty - bo się ukorzenia :wink:
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p

Post »

Dumbledore O nie! u mnie czosnek nie podziałał, wredne dziady sobie nic z niego nie robiły a raczej smacznie go pożerały... :<
Dzisiaj pójdę po wodę utlenioną jak mama wróci z pracy i może to poradzi coś. Popiół z papierosa też wykorzystam. no i lepy zostaną do kupienia...
No to będę musiała kupić jakąś owadożerną ale to na pewno nie teraz :D

Fraszko dziękuję, nie poddam się, te co mi zostały roślinki w domu już muszą zostać ;:134
Jeden aloes na dniach wędruje do biblioteki a drugi do koleżanki(może ona mi uszczyknie szczepkę jakiegoś owadożernego tylko nie pamiętam jakiego ma :) )
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

To wysiewam rosiczki, mam akurat nasiona :tan
Awatar użytkownika
Dumbledore
500p
500p

Post »

Karti - to napiszesz mi jak ta utleniona zadziałała, bo tego nie próbowałam. Kiedyś Kinga pisała mi, że wlewa się 1 część utlenionej na 4 części wody. Aaaaa i czytałam, że utlenioną też robi się fajną "kurację tlenową" dla roślin (chyba łyżeczka na litr wody - ale nie jestem pewna). A jeśli chodzi o czosnek - to można też zakopywać tą ostatnią warstwę łupinki (ta która przylega już do czosnku) do podłoża.
Ja muszę wstawić zdjęcie tych moich ziemiórek - bo nie jestem pewna czy to nie są inne muszki - mają ciało w paski (jak maleńkie osy) :?
Brendii - ale Ty nie masz ziemiórek ;:306
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

Dumbledore no nie mam (chyba nie mam, czasem coś przeleci ale to chyba owocówki...), ale trzeba być przygotowanym ;:173 Potem jakby co (pfu pfu pfu) to będę w panice czegoś szukać. Rosiczki w jeden dzień nie wyrosną :lol: Albo jak mi się jakaś samotna muszka przypałęta to lepiej żeby była zjedzona nim się rozmnoży ;:173 Mam traumę po 2-tygodniowym oczekiwaniu na topsin kiedy storczyka mi grzyb zjadał... teraz mam w domu chemię na wszystko - a lepiej zapobiegać srodkami naturalnymi.
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p

Post »

Dziewczyny jestem straszna :D moja mama nie miała pieniędzy(nie pojechała do bankomatu po pracy) więc łapiąc się cokolwiek co mam w domu pod ręką podlałam philodendrona denuratem z wodą(1część denaturatu na 3 części wody) Wiem, że to zabija ziemiórki na bank ale nie jest 100%, że roślina przetrwa. Z doniczki wypłynęły na podstawkę zabite ziemiórki(larwy) :twisted:
Jeszcze tylko pałeczki i lepy i będzie dobrze :heja
Jakie to piękne uczucie widzieć zdechnięte larwy tych szkodników ;:170
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
Awatar użytkownika
Dumbledore
500p
500p

Post »

Ziemiórki nie są dla roślin aż tak okrutne - jak tam nie widzę, żeby im jakiś szkód narobiły, tyle, że są upierdliwe dla mnie :) No chyba, że ktoś ma naprawdę plagę (kiedyś mi ktoś opowiadał, że dmuchnął w doniczkę a tu normalnie chmura much;))
Ale lepiej być przygotowanym :wink:
Brendii dziś mam zamiar wysłać Ci szczepki - mam nadzieję, że się wyrobię :)

Edit:
Karti - wowwwww! To pojechałaś! No, ale widzieć zdechłe larwy - bezcenne :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”