Pelargonia pachnąca,anginka,geranium i inne ( Pelargonium graveolens)
- Dumbledore
- 500p
- Od: 2 wrz 2013, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Geranium w doniczce
pablo33-33 - dobre z tymi zapałkami - dzięki za podpowiedź
Kasienkar - wsadziłam wszystko w podłoże (bez korzeni) i zobaczymy co z tego wyjdzie....
Kasienkar - wsadziłam wszystko w podłoże (bez korzeni) i zobaczymy co z tego wyjdzie....
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Obawiam się, że zapałki są nasączone chemią.
Kup w aptece tabletki Carbo medicinalis, pokrusz trochę i wykorzystaj.
Kup w aptece tabletki Carbo medicinalis, pokrusz trochę i wykorzystaj.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Też mi się wydaje, że zapałki to nie jest dobry pomysł...
-
- 100p
- Od: 13 mar 2013, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O chemii niepomyślałem ,a o pomyśle z zapałkami wyczytałem gdzieś tu na forum
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 cze 2010, o 17:51
Ja mam od dwóch tygodni wsadzone dwa zaszczepki do wody i też nie puszczają korzonków :/
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Ukorzeniają się bardzo szybko ale lepiej poczekać do końca lutego, marca. Wystarczy włożyć łodyżkę do wody. Warto mieć geranium (ruzyndla) bo poruszona pachnie bardzo świeżo a w dodatku jak się nią natrę to żaden komar nie podleci nawet gdy się mocno spocę przy pieleniu w ogrodzie.
To o komarach warto zapamiętać.
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
z tymi komarami to prawda,
u mnie latem do wszystkich pokoi wlatywały komary jak były okna pootwierane i zastanawiałam się, dlaczego ja śpię przy otwartym oknie i nie wlatują mi do pokoju a do innych w domu lecą i dopiero na jakiejś stronce szukałam na co poza leczeniem uszu pomaga geranium była długa lista, okazało się, że na parapecie mam doniczkę z geranium i ten zapach je odstrasza
Jak ktoś będzie ciekawy to znalazłam też inne zastosowania geranium:
Ma właściwości przeciwbakteryjne (zabija nawet gronkowce i paciorkowce) oraz przeciwwirusowe, stosuje się go przy leczeniu chorób układu oddechowego, przeziębień, grypy, kataru, kaszlu, a także stanów zapalnych zatok. Stosuje się go także przy infekcjach skóry, zwłaszcza przy trądziku, egzemach, opryszczkach, łupieżu i rozstępach skóry. Reguluje także krążenie krwi i gospodarkę organizmu płynami i dlatego używa się go przy zaburzeniach krążenia, nadmiernym gromadzeniu płynów przed miesiączką oraz w przypadku cellulitisu, czyli tzw. pomarańczowej skórki na udach. Pomocne jest także w leczeniu przykrych dolegliwości okresu menopauzy, m.in. nagłych uderzeń krwi do głowy i zbyt szybko zmieniających się w tym czasie stanów emocjonalnych.
Geranium dobrze jest wąchać przez 10 minut przed snem to ułatwia zasypianie i działa uspokajająco.
u mnie latem do wszystkich pokoi wlatywały komary jak były okna pootwierane i zastanawiałam się, dlaczego ja śpię przy otwartym oknie i nie wlatują mi do pokoju a do innych w domu lecą i dopiero na jakiejś stronce szukałam na co poza leczeniem uszu pomaga geranium była długa lista, okazało się, że na parapecie mam doniczkę z geranium i ten zapach je odstrasza
Jak ktoś będzie ciekawy to znalazłam też inne zastosowania geranium:
Ma właściwości przeciwbakteryjne (zabija nawet gronkowce i paciorkowce) oraz przeciwwirusowe, stosuje się go przy leczeniu chorób układu oddechowego, przeziębień, grypy, kataru, kaszlu, a także stanów zapalnych zatok. Stosuje się go także przy infekcjach skóry, zwłaszcza przy trądziku, egzemach, opryszczkach, łupieżu i rozstępach skóry. Reguluje także krążenie krwi i gospodarkę organizmu płynami i dlatego używa się go przy zaburzeniach krążenia, nadmiernym gromadzeniu płynów przed miesiączką oraz w przypadku cellulitisu, czyli tzw. pomarańczowej skórki na udach. Pomocne jest także w leczeniu przykrych dolegliwości okresu menopauzy, m.in. nagłych uderzeń krwi do głowy i zbyt szybko zmieniających się w tym czasie stanów emocjonalnych.
Geranium dobrze jest wąchać przez 10 minut przed snem to ułatwia zasypianie i działa uspokajająco.
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- Dumbledore
- 500p
Kasienkar dzięki za to info! Co za wszechstronna roślina - będę ją od dziś wąchać jak mnie coś rozdrażni Ciekawe jak ją zastosować na cellulit
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Kontakt:
Ja miałam piękne, chciałam odmłodzić, zostawiłam szczepki i zgniły a nie puściły korzonków, pierwszy raz tak mi się zrobiło Dostałam variegatę i to samo tak mi strasznie żal było.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Dlatego ja się nie wyzbywam rośliny matecznej, póki mi się nie ukorzenią sadzonki.
- Dumbledore
- 500p
U mnie geranium wsadzone bez korzeni na razie wygląda dobrze, może już coś tam w podłożu się ruszyło A szczepki też mogę mieć, bo moja Mama ma dwumetrowego badyla (latem stoi na balkonie i faktycznie na komary tam nie narzekali, choć w tym roku był ich spory wysyp ).
Niezłe drzewsko. Moje geranium ma teraz ok 1,3m ale odkąd jest w domu ( po lecie na balkonie ), bardzo wydziczało a nie mam dla niego miejsca na parapecie gdzie by miało wystarczająco światła. Musi wytrzymać do wiosny przy oknie.Dumbledore pisze:moja Mama ma dwumetrowego badyla