Doświetlanie roślin doniczkowych

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Doświetlanie roślin

Post »

Podbijam temat :wit jednak zamiast żarówki do jakiejś lampki chciałbym taką do doświetlania roślinek a jednocześnie oświetlania pokoju :wink: możecie mi jakieś polecić :D
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Żarówki/świetlówki do doświetlania roślin, nie nadają się do oświetlania pomieszczeń. Rośliny potrzebują światła o temp barwowej zimnej. A jeśli dodatkowo mają rosnąć, to o wysokim strumieniu świetlnym. Chyba, że kącik z doświetlanymi roślinami ma dawać wystarczający blask na całe pomieszczenie, nie rażąc w oczy :wink:
Z żarówek polecam energooszczędną Flower SANJIE LIGHT:

Świetlówek specjalnych do doświetlania jest sporo (fluora, aquarelle...)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgorzato, żarówki LED-owe w żadnym wypadku nie nadają się do doświetlania roślin. Do prawidłowego doświetlania, powinny być specjalne świetlówki (jak np. do roślin akwarystycznych) i mieć minimum temp. barwową ok. 10000 K i mocy 30 - 60W o białej lub niebieskiej barwie światła (gdy zależy nam na rozkrzewieniu), oraz barwie czerwonej (gdy zależy nam na wzroście do góry). 10000 K odpowiada bezchmurnemu zimowemu dniu. W kwestii szczegółów, poszukaj o prawidłowym doświetlaniu na necie. Oświetlając tymi LED-ami Twoje rośliny długo nie pociągną. Należy pamiętać, że doświetlanie to tylko uzupełnienie w okresie jesienno - zimowym niedoboru słońca. Twoje, jak widać na zdjęciu, rosną w głębi pomieszczenia, a to niedobrze.

Magdo, dlaczego nie? U mnie taka świetlówka o mocy 54W wisi tuż pod sufitem, jak się włączy, nie potrzeba innych lamp. Z tymże należy pamiętać, że takie świetlówki powinny być podwieszone ok 30 cm nad górną częścią roślin.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
mkwawa
50p
50p
Od: 20 cze 2012, o 09:52

Post »

norbert76 jesteś w błędzie. To są żarówki ledowe przeznaczone do doświetlania roślin.
Diody niebieskie zwiększają wzrost wegetatywny a czerwone promują okres owocowania i kwitnienia.
Trzy lata temu stosowałam świetlówki od dwóch stosuję tylko żarówki LEDOWE.
Są bardziej ekonomiczne. Doświetlam cytrusy, storczyki, hibiskusy i sadzonki . Rośliny rosną bardzo dobrze.
Wpisz sobie w google - http://elkutno.pl/zasoby/77.pdf
i uzupełnij wiadomości.
Pozdrawiam Małgorzata
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgorzato poczytałem tu i ówdzie, fakt nie interesowałem się dotychczas diodami LED, wolę tradycyjne doświetlanie. Ale z tego się doczytałem, to to, że i tak minimalna moc takich LED-ów musi być przynajmniej kilkadziesiąt Wat, a nie 8... Pozostaje jeszcze sprawa długości fal, temp. i koloru, kombinacji czerwonego z niebieskim. Na jednej stronie znalazłem dość obszerny artykuł, ale nie o zwykłych lampach LED, które można kupić w zwykłym markecie budowlanym, ale o SSL LED, bardzo rozbudowanym systemie.

Czyli wychodzi na to, że LED może być, ale nie pierwsze z brzegu, trochę to skomplikowane wychodzi.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
mkwawa
50p
50p

Post »

Tak jak nie może to być pierwsza lepsza świetlówka , tak samo nie może być pierwsza lepsza żarówka LED.
Muszą to być świetlówki lub żarówki dedykowane do doświetlania roślin.
Od 2 miesięcy mam hibiskusa variegatę pod żarówką LEDOWĄ 8 watową.
Trzy ostatnie listki wyrosły bez dostępu światła dziennego , tylko ledy.
Doświetlam min. 12 godz dziennie i listki ładnie wybarwione.
Pozdrawiam Małgorzata
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmmm, zawsze uważałem, że praktyka, góruje nad teorią, nie mam doświadczenia w uprawie hibiskusów, ale wiem, że ogólnie odmiany variegata są bardzo wrażliwe na niedobór światła. Zastanawia mnie, czy inne rośliny, szczególnie tropikalne, również dawały by sobie tak samo radę. No i jeszcze kwestia wydajności, tj. ile potrzeba takich żarówek LED-owych, żeby doświetlić taki sam obszar, w porównaniu, np. do świetlówki? Z tego co się orientuję, LED-y, muszą niżej wisieć nad rośliną, niż świetlówka? A powiedz mi jeszcze, czy te 8W, to generuje u Ciebie jedna taka żarówka - na zdjęciu widzę trzy takie, czyli 8 x 3 W = 24W razem, dobrze wnioskuje?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
mkwawa
50p
50p

Post »

Te trzy żarówki ledowe wiszące pod półką są 3 x 3 wat razem 9 wat.
Hibiskus stoi w akwarium 30cm x 30cm i tam jest jedna żarówka ledowa 8 wat.
Żarówki te nie nagrzewają się , więc wiszą nisko nad roślinkami.
Pozdrawiam Małgorzata
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czy żarówka Philips tornado 23w->108w 1550lm (nie wiem co jeszcze tu z pudełka dopisać) byłaby dobra do doświetlania roślin?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, temp barwowa wynosi zaledwie 2700 K, a minimalna wartość, przy doświetlaniu roślin powinna wynosić minimum od 4500 w górę. Od 4000K do 6500K rozrost będzie wolniejszy, roślina będzie przyrastać głównie na długość, a powyżej krzewienie będzie silniejsze. Poza tym istotna jest też długość fali - rośliny wykorzystują jedynie w przedziale 400 - 700 nm, poniżej bądź powyżej tej wartości nie następuje proces fotosyntezy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

fakt jest napisane 2700k. Czyli postarać się o taką z jaką minimalną wartością (k)? Dopowiadając że mówię tu o przetrwaniu rośliny przez zimę a nie jej uprawie :wink:
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale tu nie ma znaczenia, czy roślina ma tylko przetrwać zimę, czy istotne jest, żeby w zimie lepiej rosła. Aby w ogóle doświetlanie miało sens muszą być spełnione określone minimalne warunki i tyle, dlatego nie może być pierwsza lepsza świetlówka z marketu. Inaczej to doświetlanie w ogóle nie odniesie skutku, oprócz jedynie walorów czysto estetycznych i zamiast doświetlania będziesz miał jedynie oświetlanie rośliny.
Na marginesie, mam pytanie dlaczego chcesz doświetlać zimą, jaka/-ie to roślina/-iny, że wymagają zimą większej ilości światła. Nie wszystkie rośliny muszą być koniecznie zimą doświetlane.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
monika2027
100p
100p
Od: 13 cze 2012, o 17:17
Kontakt:

Post »

A czy któraś z nich będzie dobra?
lampa / żarówka sodowa HPS
29278 lumenów (250W),
48 000 lumenów (400W),
79 192 lumeny (600W),
planuję doświetlać ale wolę się najpierw poradzić :D
Dodatkowo pisze na tej lampie/żarówce -na fazę kwitnienia są również lampy dla roślin AUTO-KWITNĄCYCH i nie wiem co wybrać? ;:218
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”