Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
tmaksym
50p
50p
Od: 23 lis 2011, o 09:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

Żeby zniszczyć te 3 gniazda trzeba mieć zezwolenie na zniszczenie gniazd i siedlisk gatunków chronionych ptaków. Takie zezwolenie dostaje się od Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska. Chyba warto zadbać o takie zezwolenie gdyż w razie donosu mozna mieć spore problemy :)
Ogród pod Dębową Górą
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=49050" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

... e tam, gniazd nie zlikwiduję. Chcę aby ptasiory wróciły bo smutno bez nich. Musimy z mężem je dobrze zabezpieczyć aby ptaki nie brudziły dalej ściany. A szpaków mam w ogrodzie mnóstwo dużo. Obgryzły jabłka jakie były, zostawiły na drzewach ogryzki a teraz dobierają się do aronii choć jest jeszcze niedojrzała. :wit :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam,

Tak mnie zachęciliście do podkarmiania ptaków, a myślałem już o tym już od dłuższego czasu, że postanowiłem wprowadzić myśl w czyn :)

Chciałbym takowy karmik wykonać sam. W związku z tym czy macie godne polecenia plany tych budowli? Najlepiej w internecie.

Pozdrawiam,

Tomek
Kiriataim
50p
50p
Od: 12 lut 2012, o 20:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tomek_Os
500p
500p

Post »

Dzięki serdeczne Kiriataim ;:180 :)
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Kontakt:

Post »

Tomek_Os pisze:Witam,
Tak mnie zachęciliście do podkarmiania ptaków, a myślałem już o tym już od dłuższego czasu, że postanowiłem wprowadzić myśl w czyn :)
Chciałbym takowy karmik wykonać sam. W związku z tym czy macie godne polecenia plany tych budowli? Najlepiej w internecie.
Pozdrawiam,
Tomek
A ja jeśli mogę to pozwalam sobie skromnie wskazać również dwa (własnego autorstwa) małe artykuły:
1. Rodzaje karmników
2. Przykład budowania karmnika - niebawem zrobię nową dokładniejsza foto-relację
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wielbicieli i karmicieli ptasiorów. :wit
Od pewnego czasu (tzn. przez cały rok) karmię ptaki. Przylatują gołębie, sroki, sójki, wrony i oczywiście sikoreczki, wróbelki, mazurki....
Wczoraj zakupiłam:
worek 25 kg mieszanki na zimę,
3,5 kg orzeszków ziemnych, obranych,
3,5 kg mieszanki oleistej (uff, droga),
słonecznik - oczywiście!
Większość karmników na miejscu, tubowe przygotowane. Micha z czysta wodą stoi cały rok. Koszyczki na orzechy powieszone. Choć zimy nie lubię to ostatecznie, może do mnie przyjść. Duże mrozy są niewskazane ale czy Pani Zima mnie posłucha, wątpię.
A jak u Was, jesteście gotowi pomóc ptakom przetrwać zimę? Proszę piszcie.
Pozdrawiam ;:173
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapomniałam dodać najważniejsze, jak minęły upały, ptasiory wróciły! ;:138 ;:138
Adresy do moich wątków
Tomek_Os
500p
500p

Post »

To ja się pochwalę że samodzielnie (no z pomocą sąsiada i to naprawdę bardzo dużą) zbudowałem karmnik wg mojego projektu. Podszedłem do sprawy profesjonalnie i projekt wykonałem a ArchiCadzie ;:108 :tan
Okazało się że wyszedł trochę duży - ale wymiary skraj daszku-banda trzyma (15cm więc chyba większe ptaki nie dostaną się tak łatwo) i co najważniejsze na próbę podczas ostatniego przymrozku podrzuciłem zamówione ziarno dla dzikich ptaków zimujących - co spowodowało zlot sikorek :heja
Oczywiście wyżarły słonecznik a pozostałe ziarno (proso i inne) nie ruszone.
Nie sadziłem że to powiem ale czekam z utęsknieniem na mrozy i śnieg żeby móc już regularnie dokarmiać codziennie.

Na zdjęciu potwór w całej okazałości :;230

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Daszek zabezpieczyłeś jakimś drewnochronem albo czym? Szkoda by było, żeby przez sezon się rowarstwił!
Jest piękny i profesjonalny! ;:333
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Tomek_Os
500p
500p

Post »

Dzięki takasobie ;:180 :D

Zabezpieczony 3 warstwami farby wodnej zabezpieczającej drewno przed czynnikami zewnętrznymi.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gratuluję, piękny karmnik. ;:138
Życzę aby masa ptaków go odwiedzała. ;:108 Rób zdjęcia i pokazuj swoich podopiecznych. :wit
Adresy do moich wątków
Awatar użytkownika
dresiu
100p
100p
Od: 31 paź 2013, o 18:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cztery dni pracy i wyszło coś takiego. Podstawa zrobiona na żywo, wiosną puści listki i będzie obrastać :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek :wit
Pozdrawiam Wiesław
Żywa Wiklina
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”