Moja mała dżungla
- crazydaisy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2013, o 09:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja mała dżungla
Kakaowiec! Odlot!
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Niesamowite egzotyczne maleństwa
Ciekawie wygląda papirus egipski Trzymam kciuki za Twoje nowości Niech rosną zdrowo!
Ciekawie wygląda papirus egipski Trzymam kciuki za Twoje nowości Niech rosną zdrowo!
- Gethar
- 200p
- Od: 10 lis 2012, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję wszystkim:) ostatnio musiałem ściąć kilka łodyg papirusa i postanowiłem zrobić z niego egipski papirus (kartka) i udało się, a oto efekt:
- crazydaisy
- Od: 27 cze 2013, o 09:45
Ale numer! Swietne!
Kinga
- baasik
- Od: 29 sie 2013, o 16:23
Podoba mi się
pozdrawiam ciepło i zielono... Barbara Ogród zimowy cz.1. Ogród zimowy!!! cz.2. - aktualna
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Łał, prawdziwy zwój papirusowy
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Jak Ty to zrobiłeś?!
Super!Podziwiam
Super!Podziwiam
Piękna piprusowa kartka...ciekawe co z nią zrobisz dalej?:).
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Ciekawa jestem jak zrobiłeś tą kartkę.
Jest niesamowita, brawo.
Jest niesamowita, brawo.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ciekawy eksperyment z tym papirusem
- Gethar
- 200p
- Od: 10 lis 2012, o 19:48
Zanim zabrałem się za jej zrobienie to przeszukałem internet, ale nic ciekawego nie było, dopiero jak znalazłem filmiki nagrane przez turystów z Egiptu to coś można było wykombinować A więc:
Łodygi obieramy ze skórki i tniemy wzdłuż na cienkie paseczki, które następnie moczymy w wodzie ( 1 tydzień- zwój jasny, 2 tygodnie- zwój ciemny).
Każdy pasek rozwałkowujemy wielokrotnie wałkiem, żeby rozbić włókna i pozbyć się niepotrzebnej wody, później układamy na przemian tworząc coś na podobieństwo szachownicy. Gotowy zwój kładziemy między ściereczki i przygniatamy czymś bardzo ciężkim ( ja użyłem wszystkich książek jakie miałem w domy ) Po jakimś tyg do dwóch mamy suchą kartkę teraz trzeba ją tak jakby zaimpregnować do tego używałem ( jak według historycznego filmu kiedyś Egipcjanie) mieszanki wody mąki, cukru i octu. Mąkę mieszamy z wodą i cukrem (proporcje na oko po jednej łyżce mąki i cukru i wody tyle, aby uzyskać konsystencje pasty), masę gotujemy, dodajemy łyżkę octu i gotowe. Finalnie masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany. Pędzelkiem nakładamy masę na zwój, po wyschnięciu mamy gotowy Papirus
Łodygi obieramy ze skórki i tniemy wzdłuż na cienkie paseczki, które następnie moczymy w wodzie ( 1 tydzień- zwój jasny, 2 tygodnie- zwój ciemny).
Każdy pasek rozwałkowujemy wielokrotnie wałkiem, żeby rozbić włókna i pozbyć się niepotrzebnej wody, później układamy na przemian tworząc coś na podobieństwo szachownicy. Gotowy zwój kładziemy między ściereczki i przygniatamy czymś bardzo ciężkim ( ja użyłem wszystkich książek jakie miałem w domy ) Po jakimś tyg do dwóch mamy suchą kartkę teraz trzeba ją tak jakby zaimpregnować do tego używałem ( jak według historycznego filmu kiedyś Egipcjanie) mieszanki wody mąki, cukru i octu. Mąkę mieszamy z wodą i cukrem (proporcje na oko po jednej łyżce mąki i cukru i wody tyle, aby uzyskać konsystencje pasty), masę gotujemy, dodajemy łyżkę octu i gotowe. Finalnie masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany. Pędzelkiem nakładamy masę na zwój, po wyschnięciu mamy gotowy Papirus
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Wielkie dzięki, to niesamowite.
Co teraz zrobisz z tą kartką?
Co teraz zrobisz z tą kartką?