Borówka amerykańska - 4 cz
Re: Borówka amerykańska - 4 cz
Witam. Mam jedno pytanie. Gdzieś na forum w temacie borówki ktoś podał link do strony z najlepszymi zapylaczami dla danej odmiany borówki. Nie mogę tego odnaleźć. Pomóżcie jeżeli możecie. A jeśli nie to powiedzcie mi co byście posadzili na moim miejscu. Mam 9 krzaków borówki (4 Bluecrop, Bluegold, Toro, Patriot, Nelson, Herbert) wymieszane odmianami, 3 krzaki w 3 rzedach i miejsce na jeszcze 4 sztuki. Jakie odmiany byście mi do tej gromadki polecili np pod kontem zapylania.
Wg mnie nie ma jakichś konkretnych "zapylaczy" grunt to posadzić więcej niż jedną odmianę. Ja posadziłbym dwa chandlery i dwa patrioty. Obydwie odmiany z dużymi owocami - patriot wcześniejszy, chandler późniejszy.tmf30 pisze: (4 Bluecrop, Bluegold, Toro, Patriot, Nelson, Herbert) wymieszane odmianami, 3 krzaki w 3 rzedach i miejsce na jeszcze 4 sztuki. Jakie odmiany byście mi do tej gromadki polecili np pod kontem zapylania.
-- 30 paź 2013, o 19:54 --
siarczan amonu nie zakwasza tylko podtrzymuje właściwe (niskie) pH. Zakwaszać można siarką, ale w tym wypadku o wiele lepiej jest naprawić błąd i wymienić podłoże na właściwe.senk pisze:Na plantacjach się zakwasza siarczanem amonu.
Do: t271828.
Dzięki za odpowiedź. No własnie jakoś mało i ogólnie jest na temat zapylaczy. Podczas czytania forum i tematów właśnie trafiłem, ze ktoś odpowiadając na czyjeś zapytanie na ten konkretny temat podawał link. Niby w temacie zapylenia przeważa opinia, że wystarczy posadzić dwie różne odmiany, ale znalazłem tutaj, iż np. Bluecropa najlepiej zapyla Jersey. Co do odmiany Patriot ja jeden krzak mam i się zastanawiam czy posadzić dwa dodatkowe za twoją radą czy 1 jakiejś innej odmiany wczesnej.
Dzięki za odpowiedź. No własnie jakoś mało i ogólnie jest na temat zapylaczy. Podczas czytania forum i tematów właśnie trafiłem, ze ktoś odpowiadając na czyjeś zapytanie na ten konkretny temat podawał link. Niby w temacie zapylenia przeważa opinia, że wystarczy posadzić dwie różne odmiany, ale znalazłem tutaj, iż np. Bluecropa najlepiej zapyla Jersey. Co do odmiany Patriot ja jeden krzak mam i się zastanawiam czy posadzić dwa dodatkowe za twoją radą czy 1 jakiejś innej odmiany wczesnej.
- DarRoman
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 11 maja 2013, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Kochani!!! Że zimy nie ma to wiadomo, ale moje roślinki szaleją
Borówki wypuściły pąki zielone w środku listopada!!! Rośliny zachowują si tak jakby była końcówka marca a nie listopada... I co teraz z tym fantem zrobić? Czy jakoś zabezpieczyć na ewentualną zimę moje boróweczki, czy pozostawić tak jak jest?
Borówki wypuściły pąki zielone w środku listopada!!! Rośliny zachowują si tak jakby była końcówka marca a nie listopada... I co teraz z tym fantem zrobić? Czy jakoś zabezpieczyć na ewentualną zimę moje boróweczki, czy pozostawić tak jak jest?
Nic się z tym nie da zrobić, na pogodę nie mamy wpływu. Zaś co do zabezpieczania na zimę, borówki ściółkuje się przekompostowanymi trocinami z drzew iglastych (z kilku powodów) i warto tych trocin dosypać właśnie teraz.
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
t271828 miałes rację,tylko że dopiero teraz się przebarwiły,wyczuły łagodną jesień i się nie spieszyły,pozdrawiam piotr
- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Skoro został poruszony temat ściółkowania borówek, mam pytanie. Czy mogę je obsypać korą sosnową?
Pozdrawiam. Ania
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak najbardziej. Właśnie kora się do tego najlepiej nadaje, obok trocin.
- rozmalinka
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie jest parę centymetrów. Za dużo chyba nie jest dobrze sypać bo podobno nornice mogą się zalęgnąć, tak przynajmniej czytałem. Ale nie wiem na ile to prawda.
- rozmalinka
Żeby zapewnić, chociaż w pewnym stopniu, ochronę przed chwastami powinno to być co najmniej 5 cm. Pamiętajmy żeby ściółkując materiałem nie całkiem rozłożonym zwiększyć dawkę nawozów, nie przesadzając przy tym. Borówka to roślina kapryśna i nie lubi być przekarmiana. Najlepiej będzie dawkować nawóz w małych porcjach i obserwować rezultaty.rozmalinka pisze:Do jakiej wysokości sypać tę korę?
- rozmalinka