Kubik ziemi - waga?
Kubik ziemi - waga?
Mam pytanie, może ktoś się orientuje ile mniej więcej może ważyć kubik ziemi. (humus) ?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gdzieś mi się po głowie telepie, że litr ziemi, to jakieś 0,7 kg. Ziemia wilgotna waży więcej, sucha mniej, torfowa sucha jeszcze mniej, gliniasta mokra waży całe tony Dlatego na ogół posługujemy się miarą objętości.
Aaa, jeszcze coś, na palecie mieści się 2,5 tys litrów ziemi. Ale ile to kilogramów?
Aaa, jeszcze coś, na palecie mieści się 2,5 tys litrów ziemi. Ale ile to kilogramów?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
racja, Mietku, ostatnio kupiłam 3 worki odkwaszonego torfu (po 60 litrów) ale z dwóch różnych firm. Jeden worek był lekki i ten torf był naprawdę ładny, sypki, suchy, bardzo ładnie się przemieszał z ziemią. W pozostałych (okropnie ciężkie) były duże bryły, mokre, namęczyłam się by to najpierw rozdrobnić a potem z trudem przemieszać. Niestety zaraz wyrzuciłam puste worki do śmietnika, później żałowałam, że nie zapisałam nazwy firmy.
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Też mnie zaskoczył ostatnio ciężar worka z torfem. Przyzwyczajony do lekkich podłoży ogrodniczych, czy kory nastawiłem się na podobną masę, i ku mojemu zaskoczeniu ciężko mi było podnieść torf.
Ale nie wiem, czy to nie lepiej, podobno wysuszony torf już nie wchłonie wody, więc wilgotny wydaje mi się wartościowszy. W środku rzeczywiście bryły, trochę tłuste w dotyku, ale bez problemu dające się rozbić i wymieszać z ziemią.
A płacimy i tak za worek, którego miarą są litry, a nie kilogramy, więc nie jest to tak, jak z węglem, gdzie mokry węgiel świadczy o oszustwie
Ale nie wiem, czy to nie lepiej, podobno wysuszony torf już nie wchłonie wody, więc wilgotny wydaje mi się wartościowszy. W środku rzeczywiście bryły, trochę tłuste w dotyku, ale bez problemu dające się rozbić i wymieszać z ziemią.
A płacimy i tak za worek, którego miarą są litry, a nie kilogramy, więc nie jest to tak, jak z węglem, gdzie mokry węgiel świadczy o oszustwie
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Re: Kubik ziemi - waga?
Zmówiłam 10 litrów humusu.
Waży nieco ponad 5kg (524g).
Ziemia nie jest wilgotna, ale nie jest też całkiem sucha- rozsypuje się w dłoni.
Waży nieco ponad 5kg (524g).
Ziemia nie jest wilgotna, ale nie jest też całkiem sucha- rozsypuje się w dłoni.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kubik ziemi - waga?
W marketach , gdzie leżą całe palety ziemi,torfu etc. maja zalecenie polewania