Kubik ziemi - waga?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
-Fionka-
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 sie 2008, o 10:41

Kubik ziemi - waga?

Post »

Mam pytanie, może ktoś się orientuje ile mniej więcej może ważyć kubik ziemi. (humus) ?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gdzieś mi się po głowie telepie, że litr ziemi, to jakieś 0,7 kg. Ziemia wilgotna waży więcej, sucha mniej, torfowa sucha jeszcze mniej, gliniasta mokra waży całe tony :D Dlatego na ogół posługujemy się miarą objętości.

Aaa, jeszcze coś, na palecie mieści się 2,5 tys litrów ziemi. Ale ile to kilogramów?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja z kolei czytałam, że kubik piasku (suchego) waży ok. 1700 kg.

Waga ziemi zależy , jak pisze Nalewka, i od jej składu i od zawartości wody. :wink:
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Obie Panie mają rację. Pomijając wilgotność, czym gorsza ziemia - tym cięższa. :twisted:
Mietek.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

racja, Mietku, ostatnio kupiłam 3 worki odkwaszonego torfu (po 60 litrów) ale z dwóch różnych firm. Jeden worek był lekki i ten torf był naprawdę ładny, sypki, suchy, bardzo ładnie się przemieszał z ziemią. W pozostałych (okropnie ciężkie) były duże bryły, mokre, namęczyłam się by to najpierw rozdrobnić a potem z trudem przemieszać. Niestety zaraz wyrzuciłam puste worki do śmietnika, później żałowałam, że nie zapisałam nazwy firmy.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Też mnie zaskoczył ostatnio ciężar worka z torfem. Przyzwyczajony do lekkich podłoży ogrodniczych, czy kory nastawiłem się na podobną masę, i ku mojemu zaskoczeniu ciężko mi było podnieść torf.

Ale nie wiem, czy to nie lepiej, podobno wysuszony torf już nie wchłonie wody, więc wilgotny wydaje mi się wartościowszy. W środku rzeczywiście bryły, trochę tłuste w dotyku, ale bez problemu dające się rozbić i wymieszać z ziemią.

A płacimy i tak za worek, którego miarą są litry, a nie kilogramy, więc nie jest to tak, jak z węglem, gdzie mokry węgiel świadczy o oszustwie :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Re: Kubik ziemi - waga?

Post »

Zmówiłam 10 litrów humusu.
Waży nieco ponad 5kg (524g).
Ziemia nie jest wilgotna, ale nie jest też całkiem sucha- rozsypuje się w dłoni.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kubik ziemi - waga?

Post »

W marketach , gdzie leżą całe palety ziemi,torfu etc. maja zalecenie polewania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”