Allelopatia - wzajemne oddziaływanie roślin... - 1cz.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 lut 2012, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wzajemne oddziaływanie roślin... - 1cz.
Witam
Chciałbym posiać ogórki na sznurki w gruncie. By zaoszczędzić miejsca na zioła ok. 2m x 5m- estragon, majeranek, tymianek, bazylia, ostropest plamisty, oregano, hyzop, stewia, kozłek, lebiodka -- bo przeznaczałem na nie 3,6m x 5 m - dwa rzędy długości 5m a między nimi 180 cm, a po brzegach 90 cm -- no i przeglądając forum znalazłem ,
Wg forumowicz
"Najbardziej praktyczny jest system rzędowo-pasowy.
Przy takiej uprawie jest swobodny dostęp do każdego rzędu roślin"
"Jeśli ktoś zechce posadzić 1 szpaler ogórków to proponuję taki oto schemat sadzenia/ siewu/ "
I wczoraj 18.04 wymierzyłem pod ogórki rozstawę:
I mam takowy zamiar wysiać oprócz NADUSHA i POTOMAC jeszcze ogórki TESSA
Do JANEWA :
może masz jakieś zdjęcia swoich ogórków na sznurkach w gruncie i jakieś rady co do takowej uprawy.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam Alfred
Chciałbym posiać ogórki na sznurki w gruncie. By zaoszczędzić miejsca na zioła ok. 2m x 5m- estragon, majeranek, tymianek, bazylia, ostropest plamisty, oregano, hyzop, stewia, kozłek, lebiodka -- bo przeznaczałem na nie 3,6m x 5 m - dwa rzędy długości 5m a między nimi 180 cm, a po brzegach 90 cm -- no i przeglądając forum znalazłem ,
Wg forumowicz
"Najbardziej praktyczny jest system rzędowo-pasowy.
Przy takiej uprawie jest swobodny dostęp do każdego rzędu roślin"
"Jeśli ktoś zechce posadzić 1 szpaler ogórków to proponuję taki oto schemat sadzenia/ siewu/ "
I wczoraj 18.04 wymierzyłem pod ogórki rozstawę:
I mam takowy zamiar wysiać oprócz NADUSHA i POTOMAC jeszcze ogórki TESSA
Do JANEWA :
może masz jakieś zdjęcia swoich ogórków na sznurkach w gruncie i jakieś rady co do takowej uprawy.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam Alfred
Jaki krzew owocowy (najlepiej jadalny) polecacie posadzić w bliskim sąsiedztwie orzecha?
Niestety moja działka sąsiaduje z wielkim orzechem, który to rośnie przy samym płocie.
Niestety moja działka sąsiaduje z wielkim orzechem, który to rośnie przy samym płocie.
Pozdrawiam Marcin
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
Witajcie,
czy możecie mi podpowiedzieć, gdzie mogę przeczytać o prowadzeniu ogórków po sznurku? Rozumiem, że w taki sposób można prowadzić zwykłe gruntowe .
czy możecie mi podpowiedzieć, gdzie mogę przeczytać o prowadzeniu ogórków po sznurku? Rozumiem, że w taki sposób można prowadzić zwykłe gruntowe .
Joasia
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Yoannak, zerknij na warzywnik renzal
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 mar 2012, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Poradźcie mi bo nie wiem czy dobrze kombinuje. Czy jeśli pomidorami a ogórkami mam już posianą bazylię i aksamitki, a posieję jeszcze buraki i cebulę to nie będą już sobie przeszkadzały? Myślałam też żeby obok nich posiać fasolę szparagową ale nie wiem czy to dobry pomysł
Pozdrawiam Lili
- kosa4321
- 50p
- Od: 15 maja 2013, o 12:57
- Kontakt:
A ja mam pomidory z ogórkami posadzone w szklarni , w następnym roku może papryka pójdzie zamiast ogórków
Ciekawi mnie czy coś może odganiać miniarkę ? Jedyny problem w szklarni...
Dzięki Erazm za tworzenie tych świetnych tematów.
Ciekawi mnie czy coś może odganiać miniarkę ? Jedyny problem w szklarni...
Dzięki Erazm za tworzenie tych świetnych tematów.
-
- 100p
- Od: 5 lut 2013, o 17:03
Zaczęłam ten wątek czytac,dopiero 1 str ale w pełni zgadzam sie z Erazmem ze rządek marchewki naprzemiennie z dymką daje swietne wyniki. .Robię tak juz 3 lata z rzędu i rzadko mi sie trafi robaczywa marchewka ,a to zasługa forum poniewaz gdzies wyczytałam i tak stosuję i tego na pewno nie zmenię.Natomiast zrobiłam babola bo posadziłam jezyny blisko malin i nie wiem czym je przegrodzic .Prosze o radę.
Marianna
-
- 50p
- Od: 17 lis 2013, o 02:26
Bazylię powinno się sadzić między pomidorami, jej aromat chroni pomidory przed szkodnikami.
Też w tym roku miałem marchew posianą obok cebuli-dymki i nie było w niej robaków ale niezbyt duża wyrosła bo woda wiosną długo stała.
Marchew słabo rośnie na żyłach wodnych.
Marchew słabo rośnie na żyłach wodnych.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
... i ja tez posadzilam ceubule miedzy marchewka. niestety moja cebula zostala calkowicie zagluszona natka marchewki jednakze na jesien udalo mi sie wykopac troche malych i srednich cebulek. wniosek - trzeba zrobic wieksze odstepy...
Pytanie - jak duze odstepy robicie miedzy marchewka a cebula?
Pytanie - jak duze odstepy robicie miedzy marchewka a cebula?
Witam w ogrodzie... (NL1)
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Chyba czas odświeżyć wątek
Planując warzywnik zastanawiam się nad wzajemnym odziaływaniem marchwi z burakiem ćwikłowym-nie mogę znaleźć nigdzie takiej informacji, może ktoś pomoże.
Druga sprawa to burak ćwikłowy z czosnkiem...Na tej stronie http://docs8.chomikuj.pl/211446418,0,1, ... edztwo.doc mam wrażenie, że coś nie gra...Dla buraka czosnek jest ble, ale dla czosnku burak jest ok...więc mogą rosnąć koło siebie czy nie mog a?
Planując warzywnik zastanawiam się nad wzajemnym odziaływaniem marchwi z burakiem ćwikłowym-nie mogę znaleźć nigdzie takiej informacji, może ktoś pomoże.
Druga sprawa to burak ćwikłowy z czosnkiem...Na tej stronie http://docs8.chomikuj.pl/211446418,0,1, ... edztwo.doc mam wrażenie, że coś nie gra...Dla buraka czosnek jest ble, ale dla czosnku burak jest ok...więc mogą rosnąć koło siebie czy nie mog a?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
W tej tabeli jest obustronne złe sąsiedztwo marchwi i buraka.
A ja własnie sadzę marchew i buraki w rządkach koło siebie i nie wiem na co mi szkodzi bo rosną spokojnie bez nerwic
Na tej stronie zawarta jest informacja, że porzeczki czarne odstraszają nornice - u mnie po zimie mam bardzo dużo korytarzy po nornicach w okolicy krzaków porzeczki czarnej
A ja własnie sadzę marchew i buraki w rządkach koło siebie i nie wiem na co mi szkodzi bo rosną spokojnie bez nerwic
Na tej stronie zawarta jest informacja, że porzeczki czarne odstraszają nornice - u mnie po zimie mam bardzo dużo korytarzy po nornicach w okolicy krzaków porzeczki czarnej
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Re:
Erazmie, a co lepiej posadzić z ogórkiem jako naturalną podporę, chcąć, żeby ogórek się po tym wspinał? Kukurydzę czy słonecznik? A może oba?Erazm pisze:Ogórki
- korzystnie oddziaływują na ziemniaki,
- obustronnie korzystnie: ogórki - drzewa owocowe, fasolę, groch karłowy, kalarepę, koper, kukurydzę, seler, sałatę, rzodkiewkę, słonecznik, wczesną kapustę.
Szukam rady, jak to zrobić, czy możesz mi jakoś pomóc?
Pozdrawiam, Ilona