Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.6

Post »

Moja jeszcze kwitnie ;:138

Obrazek
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
nicrum
100p
100p
Od: 6 kwie 2013, o 21:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ewa84 pisze:Witam :wit
Latem zakupiła swoje pierwsze adenium i tak się zastanawiam czy na wiosnę go przesadzać... Rośnie jeszcze w ziemi, w której go zakupiłam. Aaa jeszcze jedno dołem przez doniczkę wychodzą mu korzonki . Będę wdzięczna za rady.
Jeśli korzenie wychodzą dołem to albo poczekasz na wiosne i będziesz tylko lekko podlewać albo co sam bym zrobił przesadź teraz do odpowiedniej mieszanki i większej doniczki. Nic mu źle nie zrobisz a wręcz polepszysz jego bytowanie.
Piotr=) pisze:Moja jeszcze kwitnie ;:138
Tylko mogę zazdrościć ;:7
Natura naszym najlepszym nauczycielem
pablo33-33
100p
100p
Od: 13 mar 2013, o 17:25

Post »

moja różyczka tez kwitnie,ma mało listków ,ale trzy kwiatki są :heja Obrazek
emi_ska
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 kwie 2013, o 16:15

Post »

Witam.
Czy ktoś z Wam miał problem z mączlikiem szklarniowym? Jak z tym walczyć?
emi_ska
Marta91
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lip 2013, o 12:00

Post »

Witajcie,
ja mam znów problem z moimi adenium. Troszkę mi marnieją nie wiem dlaczego. Czy to może przez tę porę roku?
https://imageshack.com/i/mh03ihj
https://imageshack.com/i/0okwx1j
https://imageshack.com/i/jntpi5j
https://imageshack.com/i/jtblk6j
x-L-k
---
Od: 25 paź 2013, o 18:02

Post »

Cześć wszystkim. Przeczytałem już prawie cały ten wątek, ale potrzebuję Waszej porady - co myślicie, o tej mojej, nietypowej metodzie. Nasionka moczyłem 9 godzin w wodzie, następnie włożyłem je do ziemi, a następnie trafiły do mojej "szklarenki" zrobionej, jak widać z chlebaka. Minęło dopiero 36 godzin od wsadzenia do ziemi.

Moje pytanie co Wy na to? Czy powinienem trzymać teraz je, w tej szklarence, na oknie aby dać im więcej światła. Obawiam się troszkę chłodu z okna, ale z drugiej strony bez światła mogą nie rosnąć. Czy światło potrzebne jest dopiero po tym jak roślinki wyjdą już z ziemi, czy już teraz powinienem zapewnić im światła?

Obrazek
nicrum
100p
100p
Od: 6 kwie 2013, o 21:46

Post »

wsadziłeś do ziemi więc po co światło, słońce nie dochodzi pod ziemię. Teraz zapewnij im ciepło i wilgotność a jak zaczną kiełkować do szklarenki na okno do światła.
Natura naszym najlepszym nauczycielem
x-L-k
---
Od: 25 paź 2013, o 18:02

Post »

Tak myślałem, ale wolałem się uprawnić. Wilgotność zapewniam poprzez podlanie wewnątrz "szklarenki" wodą. Wewnątrz zapewniam temperaturę 23 st.C.
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co mogą oznaczać tak usychające końcówki liści? usychają końce, a następnie po kilku dniach usycha cały listek i opada :cry: Roślinka ma za mało wilgoci czy słońca? nie widać żadnych robaczków, pajączków. W mieszkaniu stoją na parapecie okna, kaloryfer był odkręcony wiec może za suche powietrze? Wczoraj przeniosłam roślinki do pokoju nie ogrzewanego, też jest ciepło, w mieszkaniu ogólnie mam 25 stopni, okryłam doniczki folią przezroczystą. Co byście mi poradzili?

Obrazek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Lukaszek Twoja szklarenka jest dobra tylko do momentu wykiełkowania roślin. Przy tej aurze i takiej przykrywce, nawet, jeżeli postawisz je na parapet będą miały za ciemno! A nawet, jeżeli będą potem stały na parapecie, to też słońca będzie zdecydowanie za mało i za krótko. Czy wziąłeś pod uwagę doświetlanie? Przejrzyj jeszcze poprzednie części wątku (bezpośrednie przekierowanie masz w pierwszym poście każdej części, wystarczy kliknąć, nie trzeba szukać), dość dużo było mowy o doświetlaniu siewek zimą. Trzymamy kciuki za wschody i wzrosty ;:333

msk83 czy te białe "ślady", co widać na listkach to jakiś nalot czy światło od aparatu?
Pierwsze listki, a właściwie liścienie spełniły już swoją funkcję, więc to naturalne, że odpadają. Jak dużo Ci już ich spadło?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

onectica pisze:
msk83 czy te białe "ślady", co widać na listkach to jakiś nalot czy światło od aparatu?
Pierwsze listki, a właściwie liścienie spełniły już swoją funkcję, więc to naturalne, że odpadają. Jak dużo Ci już ich spadło?
Białe ślady na foto to odbicie światła i być może krolpe wody bo kwiatek był zraszany. Nie ma żadnych pasożytów.

Obrazek

Ale to chyba nie jest naturalne?
Obrazek
pablo33-33
100p
100p
Od: 13 mar 2013, o 17:25

Post »

Moje adenium tez tak wyglada,nie wszystkie oczywiście,myśle ze to kwestia małej ilości słońca ....najważniejsze ze wypuszcza kolejne listki i żyje
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Ja swoje siałam w listopadzie, ale pod żarówkę. To była prowizorka, ale dała dobre efekty. Powinniście jednak pomyśleć o jakimś doświetlaniu, szczególnie takich młodziutkich sieweczek, dnie teraz bardzo krótkie i pochmurne, a adenia kochają słońce.

Magda, czasem roślinki reagują w ten sposób na zbyt dużą wilgotność. Nie przelałaś ich przypadkiem?

a! i jeszcze zapomniałam - mam wątpliwości, czy przykrycie roślin folią to dobry pomysł
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”