Świerk identyfikacja
Re: Zostałam oszukana ? Świerk Daysi White
Jednak nie wytrzymałam i pojechałam do swojego centrum ogrodniczego .
Tak oczywiście od razu rzucił mi się w oczy mój wymarzony Świerk i już teraz wiem na 100% że zostałam oszukana .Nie wiem czy celowo ale jednak stało się .
Tak wyglądają moje świerki obok siebie , różnica kolosalna .
Ten po lewej kupiony na allegro jako Daisy's White 30cm za 24zł okazał się Świerkiem Conica
Ten po prawej dziś kupiony jako prawdziwy Daisy's White 40cm dwa razy szerszy od allegrowego i dużo gęstszy w cenie 14zł , jedyny tak piękny . Faktycznie przyrosty są kremowe , nawet mąż się zachwycił jego uroda a to już sukces
Tak oczywiście od razu rzucił mi się w oczy mój wymarzony Świerk i już teraz wiem na 100% że zostałam oszukana .Nie wiem czy celowo ale jednak stało się .
Tak wyglądają moje świerki obok siebie , różnica kolosalna .
Ten po lewej kupiony na allegro jako Daisy's White 30cm za 24zł okazał się Świerkiem Conica
Ten po prawej dziś kupiony jako prawdziwy Daisy's White 40cm dwa razy szerszy od allegrowego i dużo gęstszy w cenie 14zł , jedyny tak piękny . Faktycznie przyrosty są kremowe , nawet mąż się zachwycił jego uroda a to już sukces
Jestem hoyomaniaczką
Mimo wszystko bardzo ładne zestawienie kolorystyczne się zrobiło....
Pozdrawiam
Olenka
Olenka
Olenkazz jest tylko jeden mały problem , na skalniaku bylo miejsce tylko dla jednego świerka a teraz muszę pozmieniac ustawienie by wcisnąć drugiego a i tak na dłuższą metę będzie za ciasno .No ale ciasnotą będe się martwić za co najmniej 5 lat
Jestem hoyomaniaczką
Re: Co to za odmiana jodełki ?
Jodła szlachetna glauca . Zależnie od sadzonki ,stanowiska itp itd od blado zielonego koloru po srebrno, mleczno, aż po biały. Bardzo osobliwy gatunek jodły.
Tam za nią masz świerk wężowy ? Picea abies virgata ?
Co do tamtego poniżej to wygląda rzeczywiście na świerk chiński asperata
Na skalniaki to : świerk kłujący / picea pungens glauca globosa , jodła taką co masz z tymże odmiana szczepiona ,, compacta '' , świerk serbski / picea omorica Karel
Na większy skalniak to : świerk pospolity Inversa , Acrocona oj i wiele wiele innych jest w czym wybierać. Chociaż psychiatra zapowiedział żeby podleczyć chorobę stanowczo zakazuje nie to, że wejście ale już samo przechodzenie obok sklepów i szkółek ogrodniczych
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Co to za odmiana jodełki ?
Dziękuję za zaintersowanie się tymi moimi iglakami .Z tyłu faktycznie rośnie świerk virgata tylko nie wiem czy to jest odmiana crastonii. Mój skalnik to tak naprawdę skarpa .Ma ponad 20 metrów długości i rośnie na niej dużo iglaków , bylin i skalniaków . Mam też świerka inwersę i nie uważam ,że może on rosnąć na skalniaku , no może takim jak mój .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 mar 2014, o 17:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: iglaki, jak rozpoznać
Witaj,
Nr 2i3 to świerk biały, pewnie Conica.
Nr 1 i 4 to jakieś jałowce, ale niezbyt dobrze je widzę na tych fotkach...
Nr 2i3 to świerk biały, pewnie Conica.
Nr 1 i 4 to jakieś jałowce, ale niezbyt dobrze je widzę na tych fotkach...
Pozdrawiam
Olenka
Olenka
-
- 0p - Nowonarodzony
nr 4 to może być jałowiec chiński 'Stricta' albo 'Spartan', natomiast nr 1 wygląda mi na jałowca pospolitego 'Meyeri' albo 'Hibernica'- przy młodych sadzonkach trudno powiedzieć.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
Dzięki wielkie:)
-- 24 mar 2014, o 14:25 --
Szukając i patrząc na igły to wychodzi, że jałowiec pospolity Meyer i jałowiec chiński Stricta:)
-- 24 mar 2014, o 14:25 --
Szukając i patrząc na igły to wychodzi, że jałowiec pospolity Meyer i jałowiec chiński Stricta:)
-
- 0p - Nowonarodzony