Mięty zapachowe
Re: Mięty zapachowe
Taką miętę kupiłem pod nazwą "indiańska". Smak ma łagodny, miętowy , ładnie kwitnie i ma bardzo dużo kwiatów. Jeszcze to, co uważam za zaletę, nie rozłazi się rozłogami tylko wyrasta z jednego miejsca. Nie znam dokładnej nazwy łacińskiej, może ktoś podpowie.
Trzeba przyznać,że wygląda naprawdę pięknie,sam szukam czegoś na ten rok,odmiany mięty ale niestety nie udało mi się znaleźć do tej pory niczego sensownego,ta powyższa mi się spodobała,tym bardziej jeśli ma łagodny smak.
-
- 50p
- Od: 17 lis 2013, o 02:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przepiękne kwiaty, uwielbiam zapach ziół, mięty, bazylii, rozmarynu i szałwi. Tylko pamiętajcie, że jeśli zależy Wam na 'zbiorach' to należy zioła takie jak mięta i bazylia obcinać bądź obrywać, je doporowadząjąc do zawiązania kwiatostanów, gdyż roślina, wtedy przestaje rosnąc i traci aromat (spełniła swoje zadanie).
- bohoda
- 10p - Początkujący
- Od: 23 lis 2013, o 12:17
Nie mam pojęcia jaką ja mam odmianę ale tylko ruszyć ją i zapach wspaniałej mięty. A napoje latem wspaniałe. Mało tego nic z nią nie robię, nie dbam kompletnie. Rośnie miedzy kwiatami, to zawsze coś tam korzysta z pracy przy nich.
Pozdrawiam
-
- 50p
A listki ma drobne czy większe?
Ja mam miętę Variegata, ananasową i czekoladową. Różne ciekawe mięty można kupić wiosną w niemieckich marketach budowlanych, widziałam mandarynkową, truskawkową.
-
- 50p
Czekoladową? I naprawdę ma aromat czekoladowy? Jak oni to robią? GMO?;)
Nie żartuj, ciągle powstają nowe odmiany ciekawych roślin, a GMO to zupełnie coś innego.
Naprawdę pięknie pachnie czekoladą.
Naprawdę pięknie pachnie czekoladą.
-
- 50p
Brzmi cudownie:) A gdzie konkretnie została kupiona? A co do nowych odmian to przecież wiele nowych odmian powstaje właśnie dzięki modyfikacji genetycznej;)
Poczytaj sobie o GMO to będziesz wiedziała na pewno. A różne odmiany mięty są dostępne wystarczy użyć wyszukiwarki internetowej.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
W sklepach internetowych jest duża liczba odmian mięty zapachowej , kuszą bardzo
Bożena
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
missjellyfish2 pisze:A co do nowych odmian to przecież wiele nowych odmian powstaje właśnie dzięki modyfikacji genetycznej;)
Naprawdę? A jakie konkretnie? Znasz choć jedną roślinę ozdobną znajdującą się w sprzedaży, która powstałaby dzięki inżynierii genetycznej?
Fakty są takie, że GMO jest (na szczęście) kosztowne - i nie ma po prostu potrzeby używać go w produkcji nowych odmian roślin ogrodowych - wystarczy normalna hodowla i krzyżowanie gatunków lub odmian metodami starymi jak świat.
Zielonym do góry!!!