Renowacja,odnowienie stołu drewnianego i innych mebli
- magn0lia
- 50p
- Od: 2 lis 2012, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nigdy nie mów "nigdy"
Dziewczyny, nareszcie znalazłam swój wątek na forum!!! Uwielbiam starocie, które są stare i zniszczone. Uwielbiam je potem odnawiać i patrzyć jak wychodzi z nich coś cudownego. Moim największym osiągnięciem są jak do tej pory drzwi do spiżarki w moim własnym domu. Stare jak świat cały, malowane sto tysięcy razy, potem jeszcze oklejone starą tapetą. Przy szlifowaniu nie mogłam w to uwierzyć ile tam było warstw farby i innych substancji, po odnowieniu wyglądają jak milion dolarów. Nie mam niestety zdjęcia sprzed mojego działania, nie wpadłam na ten pomysł, a szkoda.
Zgadzam się całkowicie, ze w dzisiejszych czasach modny jest tylko plastik, szmelc i papendekel i zgadzam się z tym, ze prawdziwego drewna nic nie zastąpi. Mam w remoncie pokój do którego będę poszukiwała ławy, oczywiście drewnianej, może być nawet w marnym stanie, odnowię sobie, choć ławy jeszcze nie odnawiałam - nie wiecie skąd można takie rzeczy wziąć?
Zgadzam się całkowicie, ze w dzisiejszych czasach modny jest tylko plastik, szmelc i papendekel i zgadzam się z tym, ze prawdziwego drewna nic nie zastąpi. Mam w remoncie pokój do którego będę poszukiwała ławy, oczywiście drewnianej, może być nawet w marnym stanie, odnowię sobie, choć ławy jeszcze nie odnawiałam - nie wiecie skąd można takie rzeczy wziąć?
Moje ukochane kwiaty
- kasia_rom
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 paź 2008, o 12:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewka, wspaniała zdobycz ze szrotu
Kurcze, szkoda że u nas w okolicy nie ma takich miejsc .
Ogólnie bardzo trudno zdobyć prawdziwe, lokalne starocie, u nas w okolicy dominują składy z pseudo-antykami z Holandii, Belgii
Magnolio, serdecznie witam miło mi poznać kolejną wielbicielkę staroci i odnawiania przedmiotów z duszą
Pochwal się koniecznie swoimi drzwiami, chętnie zobaczymy .
Szlifowałaś wszystkie warstwy, czy opalarką też działałaś ?
Niestety nie wiem gdzie można dostać ławę, musisz szukać może w necie, albo lokalnie, pewnie to kwestia przypadku żeby zdobyć coś ładnego
Kiedyś myślałam ,że na wsiach powinno być dużo staroci, ale to zupełnie błędne rozumowanie, więcej ludzi w miastach, w piwnicach i na strychach kamienic trzyma jeszcze zapomniane skarby
Kurcze, szkoda że u nas w okolicy nie ma takich miejsc .
Ogólnie bardzo trudno zdobyć prawdziwe, lokalne starocie, u nas w okolicy dominują składy z pseudo-antykami z Holandii, Belgii
Magnolio, serdecznie witam miło mi poznać kolejną wielbicielkę staroci i odnawiania przedmiotów z duszą
Pochwal się koniecznie swoimi drzwiami, chętnie zobaczymy .
Szlifowałaś wszystkie warstwy, czy opalarką też działałaś ?
Niestety nie wiem gdzie można dostać ławę, musisz szukać może w necie, albo lokalnie, pewnie to kwestia przypadku żeby zdobyć coś ładnego
Kiedyś myślałam ,że na wsiach powinno być dużo staroci, ale to zupełnie błędne rozumowanie, więcej ludzi w miastach, w piwnicach i na strychach kamienic trzyma jeszcze zapomniane skarby
- magn0lia
- 50p
- Od: 2 lis 2012, o 13:33
Kasiu masz rację- patrzyłam na aukcjach, najwięcej staroci jest w dużych miastach. Będę szukać jak już remont będzie się miał ku końcowi.
Co do drzwi to zrobię fotkę w weekend i się pochwalę Oczywiście opalarka była w ciągłym użyciu, nie wiem czy samą szlifierką bym dała radę, takie tam były warstwy na tych drzwiach. Łącznie z jakąś jakby szarą gumą na samym spodzie. A teraz to jest najpiękniejszy element w moim domku. aha- w przyszłym roku biorę się za renowację schodów, też drewnianych!!!!
Co do drzwi to zrobię fotkę w weekend i się pochwalę Oczywiście opalarka była w ciągłym użyciu, nie wiem czy samą szlifierką bym dała radę, takie tam były warstwy na tych drzwiach. Łącznie z jakąś jakby szarą gumą na samym spodzie. A teraz to jest najpiękniejszy element w moim domku. aha- w przyszłym roku biorę się za renowację schodów, też drewnianych!!!!
Moje ukochane kwiaty
- kasia_rom
Trzymam kciuki za owocne poszukiwania
I czekam na zdjęcia drzwi, mnóstwo pracy z takimi drzwiami ale potem jaka satysfakcja
Schody to będzie wyzwanie ,ale może mniej warstw farby na nich zalega Na pewno dasz radę i efekt będzie niesamowity
I czekam na zdjęcia drzwi, mnóstwo pracy z takimi drzwiami ale potem jaka satysfakcja
Schody to będzie wyzwanie ,ale może mniej warstw farby na nich zalega Na pewno dasz radę i efekt będzie niesamowity
- westerland
- 10p - Początkujący
- Od: 23 sie 2010, o 12:46
- kasia_rom
Cześć Aniu
Rama bardzo ładna, rzeczywiście całkiem podobna do mojej.
Te ubytki spróbowała bym uzupełnić szpachlówką do drewna, taką plastyczną, dostępną w sklepach dla plastyków-renowatorów, mój M znowu podpowiada, że lepiej lakiem, takim w sztyfcie, który się roztapia i potem zastyga. Potem trzeba by wyrzeźbić brakujące elementy i pomalować kolorem dobranym do reszty ramy.
I koniecznie trzeba dobrze skleić ramę i szpary też uzupełnić.
Muszę też zabrać się za swoją, bo wstyd powiedzieć, ale jeszcze tego nie zrobiłam.
Zobaczę przy okazji w sklepie jak wyglądają potrzebne materiały.
Rama bardzo ładna, rzeczywiście całkiem podobna do mojej.
Te ubytki spróbowała bym uzupełnić szpachlówką do drewna, taką plastyczną, dostępną w sklepach dla plastyków-renowatorów, mój M znowu podpowiada, że lepiej lakiem, takim w sztyfcie, który się roztapia i potem zastyga. Potem trzeba by wyrzeźbić brakujące elementy i pomalować kolorem dobranym do reszty ramy.
I koniecznie trzeba dobrze skleić ramę i szpary też uzupełnić.
Muszę też zabrać się za swoją, bo wstyd powiedzieć, ale jeszcze tego nie zrobiłam.
Zobaczę przy okazji w sklepie jak wyglądają potrzebne materiały.
- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A będziecie malowały na nowy kolor?
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- kasia_rom
U mnie ta część ramy powiedzmy "błyszcząca" jest w dobrym stanie , nie chciałam jej ruszać, tylko uzupełnić brakujące elementy rzeźbione i pomalować na złoto.
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Kasiu, a jak czyścisz właśnie takie detale, jak na tej ramie - ręcznie papierem? Mam parę takich duperelek na swoich meblach - prewencyjnie nie ruszam tych, które są w dobrym stanie, ale niektóre muszę przemalować, czyli najpierw oczyścić.....i przy okazji chciałam spytać fachowca: uzywałaś tych obecnie szeroko reklamowanych farb kredowych do mebli, co to niby mozna malować bez usuwania poprzednich powłok? Ciekawa jestem jaki jest efekt, podejrzewam, że może być mocno matowy i kryjący rysunek drewna, ale może to rzeczywiście jakaś rewelacja?
Ta rama nie jest aby przypadkiem gipsowa? tzn. dekory wyciskane z gipsu, tak jak sztukateria?
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
- imwsz
Kasiu ja tak po cichutku - Pati jestem w trakcie prób z farbami i woskami Annie Sloan i jak na razie nie mam nic do zarzucenia
Pozdrawiam - Ilona
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
A zdjęcia pokażesz? Ja się czaję, że może bym sobie pod choinkę sprawiła....imwsz pisze:Kasiu ja tak po cichutku - Pati jestem w trakcie prób z farbami i woskami Annie Sloan i jak na razie nie mam nic do zarzucenia
- imwsz
Wstawię u siebie w nowym wątku, wieczorem, aby Kasi nie zaśmiecać
Pozdrawiam - Ilona